Φέτος βάψτε τα αβγά σας οικολογικά

21.04.2008
Το βάψιμο των αβγών είναι ένα από τα έθιμα του Πάσχα για το χριστιανικό κόσμο. Το κόκκινο χρώμα τους, που είναι και το παραδοσιακό, συμβολίζει την ανανέωση της ζωής. Σήμερα βάφουμε αβγά σε διάφορα χρώματα

Το βάψιμο των αβγών είναι ένα από τα έθιμα του Πάσχα για το χριστιανικό κόσμο. Το κόκκινο χρώμα τους, που είναι και το παραδοσιακό, συμβολίζει την ανανέωση της ζωής. Σήμερα βάφουμε αβγά σε διάφορα χρώματα, τα στολίζουμε και πολλές νοικοκυρές καμαρώνουν με περηφάνια για το αποτέλεσμα. Άλλωστε, μια πιατέλα με όμορφα χρωματιστά αβγά βρίσκεται σε κάθε σπίτι, στολίζει το τραπέζι και σηματοδοτεί τον ερχομό της Ανάστασης.

Φέτος μπορείτε να επιλέξετε ένα διαφορετικό τρόπο να τα βάψετε και μάλιστα οικολογικό. Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε:

Κόκκινο: Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια, 1 μικρό φλιτζάνι ξίδι, τα αβγά και νερό μέχρι να τα καλύψει. Τα αφήνετε να βράσουν όλα μαζί.

Πράσινο: Βράζετε 1 κιλό σπανάκι σε 3 λίτρα νερό. Στο ζωμό αυτό ρίχνετε και 1 φλιτζάνι ξίδι και βράζετε τα αβγά.

Κίτρινο: Μαζεύετε ξερές φλούδες από κρεμμύδια. Με αυτά τυλίγετε ένα ένα τα αβγά και τα δένετε με ένα κομμάτι καλσόν.

Γαλάζιο-μπλε: Βράζετε τα αβγά σε μια κατσαρόλα μαζί με κόκκινο λάχανο, νερό και ξίδι.

Πώς να ξεχωρίζετε τα φρέσκα
Το πόσο φρέσκο είναι ένα αβγό δεν είναι εύκολο να το καταλάβετε και δεν φαίνεται με γυμνό μάτι. Ένας εύκολος και πρακτικός τρόπος όμως για να δείτε αν είναι φρέσκοείναι ο εξής: Μέσα σε ένα ποτήρι με νερό ρίχνετε λίγο αλάτι και στη συνέχεια ρίχνετε το αβγό. Αν βυθιστεί, είναι φρέσκο. Αν, πάλι, επιπλέει, σημαίνει ότι δεν είναι.

Μικρά μυστικά
Διαλέγετε λευκά αβγά, χωρίς στίγματα και σημάδια.

Φροντίζετε να τα έχετε βγάλει από το ψυγείο 24 ώρες πριν τα βράσετε, ώστε να έχουν θερμοκρασία δωματίου όταν θα τα βουτήξετε στο καυτό νερό.

Πριν τα βάψετε τα πλένετε καλά με χλιαρό νερό και ελαφρά σαπουνάδα, ώστε να απομακρυνθούν σκόνη, φτερά, χώματα κ.λπ.

Για να μη σπάσουν τα βουτάτε σε χλιαρό νερό, έτσι ώστε να μειώσετε ακόμη περισσότερο τη διαφορά θερμοκρασίας. Μπορείτε επίσης να βάλετε τα αβγά μαζί με το νερό από την αρχή, τοποθετώντας όμως μέσα στην κατσαρόλα και μια μεταλλική κουτάλα, για να απορροφήσει την επιπλέον θερμοκρασία. Ακόμη, στον πάτο της κατσαρόλας μπορείτε να βάλετε ένα βέτεξ.

Στολίστε τα με φαντασία
Μπορείτε να τυλίξετε τα αβγά με λαστιχάκια ή σπάγκο. Αφού βαφτούν, αφήστε τα να κρυώσουν, βγάλτε τα λαστιχάκια και θα μείνουν οι λευκές γραμμές.

Επίσης, μπορείτε να πάρετε φυλλαράκια από σέλινο, μαϊντανό, άνηθο ή οποιοδήποτε άλλο φύλλο. Τα εφαρμόζετε πάνω στα αβγά, τα τυλίγετε καλά με ένα κομμάτι καλσόν και στη συνέχεια τα βάφετε. Όταν βαφτούν, βγάζετε το καλσόν και θα έχετε βαμμένα αβγά με πολύ ωραία σχέδια.

Αν έχετε μικρά παιδιά, προμηθευτείτε διάφορα μη τοξικά χρώματα και πινέλα και αφήστε τα να δημιουργήσουν. Εσείς δεν έχετε παρά να βάψετε τα αβγά και να αφήστε τα παιδιά να τα στολίσουν.

Αν θέλετε μπορείτε να φτιάξετε ή να αγοράσετε φιογκάκια, κορδέλες, αποξηραμένα λουλουδάκια και να τα κολλήσετε γύρω γύρω.

Τι γίνεται με τα σπασμένα;
Τα σπασμένα από το βάψιμο αβγά ή τα τσουγκρισμένα μπορείτε να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για μία εβδομάδα. Μπορείτε να τα κάνετε μια ωραία σαλάτα, με λάδι, λεμόνι, αλάτι και, αν θέλετε, λίγο μαύρο πιπέρι. Μπορείτε επίσης να κάνετε ένα ρολό με κιμά. Ακόμα, να φτιάξετε σάντουιτς με αβγό, τυρί και ντομάτα.

Διατροφική αξία
Το αβγό μαζί με το γάλα αποτελούν τις μόνες πλήρεις φυσικές τροφές. Περιέχουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια πλήρη και ισορροπημένη δίαιτα.

Ένα αβγό περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεϊνη και 5 γραμμάρια λίπος. Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών του είναι μεγαλύτερη από αυτήν του γάλακτος, του κρέατος, των φασολιών και του σολομού!

Το ασπράδι αποτελείται κατά 45% από πρωτεϊνες ανώτερες όλων των άλλων φυσικών τροφών, καθώς περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για τον οργανισμό μας. Ένα αβγό μέσου βάρους καλύπτει το 12% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεϊνες ενός άντρα και το 14% μιας γυναίκας.

Από τα 5 γραμμάρια λίπος που περιέχει μόνο το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένο. Η χοληστερόλη ανέρχεται σε 190 γραμμάρια. Επίσης, το 56% των θερμίδων ενός αβγού προέρχεται από τις λιπαρές του ουσίες. Η περιεκτικότητά του σε λίπος είναι πολύ κοντά στις οδηγίες για το περιεχόμενο της διατροφής σε λίπη, δηλαδή 1/3 κορεσμένα, 1/3 μονοακόρεστα και 1/3 πολυακόρεστα.

Ακόμη, είναι πλούσιο σε μέταλλα και βιταμίνες, όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, νάτριο, κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2), παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5), φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) κ.ά.

Περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν το σώμα από τις ανεπιθύμητες βλάβες που προκαλούνται κατά τη διαδικασία μεταβολισμού του οξυγόνου και είναι σημαντικά στην προστασία έναντι των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Τα ισχυρά καροτενοειδή (λουτεϊνη και ζεαξανθίνη) που βρίσκονται στη λέκιθο του αβγού παρέχουν προστασία στη φωτοευαίσθητη ρητίνη. Έρευνες έδειξαν ότι περιλαμβάνοντας αυτά τα καροτενοειδή στη διατροφή μας είναι δυνατόν να αποφευχθεί η μείωση της όρασης λόγω γήρατος.

Τα τελευταία χρόνια το αβγό είναι κάπως παρεξηγημένη τροφή ως προς τη χοληστερίνη που περιέχει, αφού η υψηλή περιεκτικότητά του σε λεκιθίνη (λιπίδιο που θεωρείται χοληστερινοπροστατευτικό) λειτουργεί ως αντίβαρο, με αποτέλεσμα η συμβολή του στην αύξηση της χοληστερίνης να είναι μικρή. Από την άλλη, το αβγό περιέχει «καλή» (HDL) χοληστερίνη. Αντίθετα, οι περισσότερες τροφές ζωικής προέλευσης περιέχουν κυρίως «κακή» (LDL) χοληστερόλη.