«Σαμποτάζ» στην οστεοπόρωση

15.10.2009
Το απόλυτο κορίτσι του Τζέιμς Μποντ προτρέπει τις γυναίκες να «σαμποτάρουν» την οστεοπόρωση και να συνεχίσουν μια ζωή γεμάτη δράση.

Το απόλυτο κορίτσι του Τζέιμς Μποντ προτρέπει τις γυναίκες να «σαμποτάρουν» την οστεοπόρωση και να συνεχίσουν μια ζωή γεμάτη δράση. Στο πλαίσιο της εκστρατείας Timeless Women, που έχει ως σκοπό την ενημέρωση των γυναικών σχετικά με την οστεοπόρωση, της οποίας η Ούρσουλα Άντρες είναι πρέσβειρα, η διάσημη ηθοποιός έφτασε και στην Ελλάδα. Η απόλυτη σταρ μίλησε σε συνέντευξη Τύπου τόσο για την πάθηση και την προσωπική της εμπειρία όσο και για τον ενθουσιασμό της για το ρόλο που έχει σε αυτή την εκστρατεία.

Η έρευνα Timeless Women, που διεξήχθη με τη συμμετοχή 500 γιατρών και 1.000 γυναικών σε 5 χώρες, αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF) και τη Διεθνή Ένωση των Γυναικών στην Ιατρική (MWIA) και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ομώνυμης εκστρατείας, που στοχεύει στην ανατροπή των παρωχημένων στερεοτύπων και στην ενημέρωση των γυναικών σχετικά με την οστεοπόρωση.

«Στην αρχή δεν το πίστευα»
«Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που υποστηρίζω την εκστρατεία, γιατί απευθύνεται σε γυναίκες ανεξάρτητες όπως κι εγώ, που ζούμε με δράση, γεμάτες ζωή και δεν θέλουμε να αφήσουμε την οστεοπόρωση να μας τραβήξει πίσω ή να μας κρατήσει δέσμιες», είπε η διεθνύς φήμης σταρ και συνέχισε:

«Όπως πολλοί άνθρωποι, ήξερα πολύ λίγα για την οστεοπόρωση πριν μου γίνει η διάγνωση. Όταν το έμαθα, σοκαρίστηκα και αρνιόμουν να το πιστέψω! Η οστεοπόρωση δεν ταίριαζε σε κάποια σαν κι εμένα: ένα πρώην κορίτσι του Τζέιμς Μποντ, που ταξίδευε, κολυμπούσε και περπατούσε μίλια ολόκληρα κάθε μέρα ? κι έχει κι έναν κήπο να φροντίσει! Πίστευα πως θα μου στερούσε την όρεξή μου για ζωή».

«Ζω όπως θέλω»
Κάτι τέτοιο όμως όχι μόνο δεν έγινε, αλλά πρόσθεσε άλλο ένα σκοπό στη ζωή της: να βοηθήσει στην ενημέρωση των γυναικών.

«Πρέπει, όμως, να είστε ενημερωμένοι, να προσέχετε και να μιλάτε με το γιατρό σας. Η οστεοπόρωση δεν κατάφερε να με σταματήσει, δεν θα πρέπει να σταματήσει ούτε κι εσάς», είπε το κορίτσι του Τζέιμς Μποντ και πρόσθεσε:

«Αυτή η έκθεση αποσαφηνίζει όλες τις λανθασμένες ιδέες που μπορεί να επικρατούν για την οστεοπόρωση, όπως το ότι οι γυναίκες με οστεοπόρωση έχουν καμπούρα ή περπατάνε σκυφτές... σαν γριούλες! Νομίζω πως, αντίθετα, οι γυναίκες θέλουν να παραμείνουν δυνατές και δραστήριες και όχι να ρίχνουν τους ρυθμούς τους καθώς γερνάνε. Είναι αλήθεια ότι αυτή η αντίληψη κάνει κακό στις γυναίκες που πάσχουν από την ασθένεια και είναι κάτι που προφανώς πρέπει να αλλάξουμε».

Ο «αθόρυβος κλέφτης»
«Η οστεοπόρωση είναι ένας "αθόρυβος κλέφτης", που μπορεί να στερήσει τη δύναμη και την ενέργεια από τα οστά σας. Προσβάλλει γυναίκες (και άντρες!) όλων των ηλικιών, αλλά όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος. Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν από την ασθένεια, μέχρι να σπάσουν τον καρπό ή να υποστούν κάταγμα στο γοφό τους. Αυτή η εκστρατεία αποδεικνύει πως η οστεοπόρωση δεν χρειάζεται να μας κρατάει πίσω από την καθημερινή μας ζωή - αρκεί να ακολουθείς έναν υγιεινό τρόπο ζωής και μια θεραπεία που να σου ταιριάζει», συμβουλεύει η σταρ.