Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς

05.02.2007
Είστε ήδη δύο μήνες στη νέα σας δουλειά και τα πάτε περίφημα. Έχετε καλές σχέσεις με όλους ή τουλάχιστον με τους περισσότερους και νιώθετε έτοιμες να μοιραστείτε μαζί τους ακόμα και πιο προσωπικά θέματα. Δεν σας το συνιστούμε! Τα πράγματα δεν είναι πάντοτε όπως φαίνονται κι εσείς καλύτερα να είστε πολύ προσεκτικές σχετικά μ αυτά που λέτε και αποκαλύπτετε για τον εαυτό σας στους συναδέλφους σας...

Το να μοιράζεστε τις απόψεις και τις δυσκολίες σας είναι καλό για την ψυχοσυναισθηματική σας ισορροπία. Υπάρχουν όμως κάποιες συζητήσεις που καλύτερα να μη γίνονται στο χώρο εργασίας. Τα θέματα που πρέπει να αποφεύγετε είναι κυρίως αυτά που μπορεί να γίνουν αφορμή για φανταστικές διαδόσεις, το γνωστό «ράδιο-αρβύλα», αλλά και προσωπικές πληροφορίες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τους άλλους σχετικά με την ικανότητά σας να εργάζεστε αποτελεσματικά. Καλό είναι επίσης να μην ανοίγετε συζητήσεις που μπορεί να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις. Αν καταφέρετε να μείνετε μακριά από τέτοια θέματα, η ζωή σας στη δουλειά θα είναι ευκολότερη. Περιοριστείτε λοιπόν σε επαγγελματικές ή ουδέτερες κουβέντες με τους συναδέλφους σας, όπως «πώς πέρασες το Σαββατοκύριακο;» ή «είδες καμιά καλή ταινία τελευταία;» και φυλάξτε τα έξι... καυτά θέματα που ακολουθούν για τα πολύ κοντινά σας πρόσωπα.

Θρησκευτικές πεποιθήσεις
Οι συζητήσεις για θρησκευτικά ζητήματα μπορεί να προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις, ακόμα και αν ο συνομιλητής σας δεν είναι φανατικός θρησκευόμενος. Καλύτερα λοιπόν να μην αποκαλύπτετε τις σκέψεις σας για το Θεό και την προέλευση του κόσμου στους συναδέλφους σας. Τα θρησκευτικά πιστεύω αποτελούν κάτι πολύ προσωπικό, συχνά ένα θέμα-ταμπού, στο οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι δείχνουν μεγάλη ευαισθησία. Δεν θέλουν να ακούσουν ότι διαφωνείτε με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους ή ότι η δική σας θρησκεία είναι σωστή και αληθινή, ενώ η δική τους λάθος.

Πολιτική
Αν και η εποχή των πολιτικών καφενείων και των πλαστικών σημαιών έχει περάσει ανεπιστρεπτί, τα πολιτικά εξακολουθούν να αποτελούν ένα ευαίσθητο θέμα που δεν πρέπει να συζητιέται στο γραφείο, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους που το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα. Όσο φανατικές και αν είστε, κρατήστε την ψυχραιμία σας! Μην προσπαθήσετε να «νικήσετε» το συνάδελφό σας και να του επιβάλετε την άποψή σας. Δώστε του καλύτερα μια διπλωματική απάντηση που θα σας γλιτώσει από το... μαλλιοτράβηγμα, όπως «Προτιμώ να μιλάω για πιο ενδιαφέροντα θέματα από την πολιτική».

Η σεξουαλική σας ζωή
Η ερωτική σας ζωή αφορά εσάς και το σύντροφό σας και κανέναν άλλο. Πέρα απ αυτό, οι συζητήσεις για το σεξ πολλές φορές φέρνουν τους άλλους σε δύσκολη θέση, γιατί δεν νιώθουν καθόλου άνετα να ακούνε τι ακριβώς κάνετε με το φίλο ή τον άντρα σας στο κρεβάτι. Επιπλέον, τέτοιες εκμυστηρεύσεις μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα τροφή για κουτσομπολιό και άσχημα σχόλια. Και το χειρότερο; Θα έχετε δώσει εσείς το δικαίωμα.

Οικογενειακά προβλήματα
Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε στο σπίτι με τα παιδιά, το σύζυγο, τα πεθερικά ή άλλους συγγενείς σας. Όταν συζητάτε τα οικογενειακά σας, οι συνάδελφοί σας μπορεί να αναρωτιούνται αν αυτά σας αφήνουν χρόνο να δουλέψετε. Αφήστε που το να αναμασάτε τα προβλήματά σας φανερώνει την αδυναμία σας να βρείτε λύσεις. Και αυτό σίγουρα δεν θέλετε να συμβεί, ειδικά αν είστε προϊστάμενος.

Επαγγελματικές φιλοδοξίες
Οι φιλοδοξίες είναι απαραίτητες για την πρόοδό σας. Αν όμως λέτε σε κάθε άνθρωπο στο γραφείο ότι η δουλειά που κάνετε τώρα δεν σας αρέσει και θέλετε να προχωρήσετε σε κάτι καλύτερο και μεγαλύτερο, σίγουρα όλοι, και με το δίκιο τους, θα αναρωτηθούν κατά πόσο είστε αφοσιωμένες στην τωρινή σας δουλειά. Πολλοί δε θα σκεφτούν ότι την ψωνίσατε. Αν σας ενδιαφέρει να ανεβείτε στην ιεραρχία της εταιρείας σας, φροντίστε απλώς να κάνετε καλά τη δουλειά σας και ενημερώστε, αν θέλετε, το αφεντικό σας. Μην το κάνετε το θέμα συζήτησης του γραφείου, μιλώντας για τις φιλοδοξίες σας σε οποιονδήποτε βρίσκεται μπροστά σας. Εκτός των άλλων, μπορεί να γίνετε γραφικές.

Προβλήματα υγείας
Σε όλες μας έχει τύχει να έχουμε κάποια φορά πονοκέφαλο την ώρα που βρισκόμαστε στο γραφείο. Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το να παραπονιέστε σχεδόν κάθε μέρα για διάφορους πόνους, πότε στο στομάχι, πότε στο χέρι, πότε στο πόδι ή να περιγράφετε αναλυτικά τι σας είπε ο γιατρός και τι φάρμακα παίρνετε. Θα γίνετε κουραστικές και θα δώσετε στους συναδέλφους και στον προϊστάμενό σας ένα καλό λόγο να αναρωτιούνται αν η εύθραυστη υγεία σας σας επιτρέπει να κάνετε καλά τη δουλειά σας. Αν πρόκειται βέβαια για ένα σοβαρό θέμα υγείας, για το οποίο θα χρειαστεί να πάρετε άδεια, θα πρέπει να το συζητήσετε με τον εργοδότη σας. Κανείς όμως δεν χρειάζεται να ξέρει λεπτομερώς το ιατρικό σας ιστορικό ή να ακούει καθημερινά την γκρίνια σας πότε για το ένα και πότε για το άλλο.