Η ιστορία ενός καφέ

21.09.2009
Η ιστορία της μακροβιότερης πρωινής εκπομπής, του «Πρωινού καφέ», ταυτίζεται με αυτή της ιδιωτικής τηλεόρασης. Και αν αρκετές σελίδες της έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα, άλλες τόσες έχουν μελανά σημεία, που σίγουρα οι επιτελείς του ΑΝΤ1 θέλουν να ξεχάσουν.

Από την ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Η ιστορία της μακροβιότερης πρωινής εκπομπής, του «Πρωινού καφέ», ταυτίζεται με αυτή της ιδιωτικής τηλεόρασης. Και αν αρκετές σελίδες της έχουν γραφτεί με χρυσά γράμματα, άλλες τόσες έχουν μελανά σημεία, που σίγουρα οι επιτελείς του ΑΝΤ1 θέλουν να ξεχάσουν.

Από φέτος ο τίτλος μπαίνει στα συρτάρια του καναλιού του Αμαρουσίου, αφού έπειτα από παλινωδίες αρκετών μηνών αποφασίστηκε η νέα πρωινή εκπομπή να έχει όχι μόνο διαφορετικό concept, αλλά και άλλον τίτλο.

Αν γίνει ένα γκάλοπ στο δρόμο για το ποια ήταν η πρώτη παρουσιάστρια του «Καφέ», το 90% θα απαντήσει η Ρούλα Κορομηλά. Κι όμως, δεν ήταν... Τον πρώτο «Πρωινό καφέ», που διήρκεσε μόλις μερικές ώρες, παρουσίασε την Πρωτοχρονιά του 1990 η Νανά Παλαιτσάκη από το «Intercontinental» φορώντας ένα σαμπανιζέ ταγέρ. Τρακαρισμένη και με πολύ άγχος, η μετέπειτα παρτενέρ του Τέρενς Κουίκ στα Νέα του ΑΝΤ1 των 20:00 υποδέχθηκε τους πρώτους πρωινούς τηλεθεατές του ΑΝΤ1 παρέα με την εθνική μας σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη. Στη συνέχεια τη διαδέχτηκε η Λουκία Παπαδάκη και όλα έδειχναν ότι ο ΑΝΤ1 αναζητούσε το ιδανικό πρόσωπο για την πρωινή ζώνη.

Τα χρυσά χρόνια της Ρούλας
Την επόμενη χρονιά ο ΑΝΤ1 καθιέρωσε επίσημα στο πρόγραμμά του πρωινή ζώνη και έκανε μετεγγραφή από την κρατική τηλεόραση τη Ρούλα Κορομηλά, που μέχρι τότε παρουσίαζε με τεράστια επιτυχία το «Μια καλημέρα είναι αυτή» μέσα από τη συχνότητα της ΕΡΤ. Από το πλατό της εκπομπής πέρασαν όλα τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής σοουμπίζ και μέσα σε λίγους μήνες και εν μέσω σαρωτικών ποσοστών τηλεθέασης (άνω του 60%) η Ρούλα ανακηρύχθηκε σε εθνική μας τηλεπαρουσιάστρια. Η παρουσία της και στο βραδινό σόου «Ciao ANT1» σηματοδότησε τη χρυσή περίοδο της ιδιωτικής TV, με πολλά εκατομμύρια να πετιούνται από το παράθυρο!

Τα δεδομένα αλλά και η σχέση της Ρούλας με το κανάλι του Αμαρουσίου άλλαξαν όταν το Σεπτέμβριο του 1993, με απόφαση του τότε γενικού διευθυντή προγράμματος του Mega Τζώνυ Καλημέρη, βγήκε στον αέρα το «Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό» με τον Ανδρέα Μικρούτσικο. Η AGB μοίρασε στη μέση τα μερίδια τηλεθέασης, ενώ το άγχος της Ρούλας για την πρωτιά την οδήγησε σε υπερκόπωση και στο νοσοκομείο!

Το καλοκαίρι του 1994... έσκασε το πιο πολυσυζητημένο μέχρι σήμερα διαζύγιο στην ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης. Η Ρούλα, επικαλούμενη τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε, έσπασε το συμβόλαιό της με τον ΑΝΤ1 για να μετακινηθεί στο Mega έναντι ενός αστρονομικού ποσού. Τα δημοσιεύματα της εποχής έκαναν λόγο για «αέρα» 1 δισ. δραχμών, κάτι που φυσικά ουδέποτε επιβεβαιώθηκε. Παράλληλα, ξεκίνησε μια μαραθώνια δικαστική αντιπαράθεση με τον ΑΝΤ1, που διήρκεσε πάρα πολλά χρόνια.

Ο «Πρωινός καφές» έμεινε ορφανός και ο Νίκος Μαστοράκης πρότεινε για παρουσιάστρια την Πόπη Χατζηδημητρίου, που όντας στο στελεχιακό δυναμικό του σταθμού είχε αντικαταστήσει με επιτυχία τη Ρούλα τις ημέρες της υπερκόπωσης. Η Πόπη έκανε μέτριες τηλεθεάσεις και έμεινε για ένα χρόνο στην παρουσίαση της εκπομπής. Η λήξη της σεζόν τη βρήκε μετέωρη, με τα στελέχη του ΑΝΤ1 να αναζητούν εναγωνίως λύση για τον «Καφέ». Στο μεταξύ, το νέο αστέρι του ΑΝΤ1 είχε ήδη ανατείλει μέσα από την κωμική σειρά του Κώστα Καρρά «Πάτερ ημών» και άκουγε στο όνομα Ελένη Μενεγάκη! Λίγους μήνες πριν η ξανθιά παρουσιάστρια είχε εγκαταλείψει το Mega και το τηλεπαιχνίδι «Mega Banca», όπου συμμετείχε στο πλευρό του Γιώργου Πολυχρονίου.

Η νέα «βασίλισσα»
Παραμονές έναρξης της επόμενης τηλεοπτικής περιόδου το κανάλι ανακοίνωσε τις αποφάσεις και πρότεινε στην Πόπη Χατζηδημητρίου να μοιραστεί τη θέση της οικοδέσποινας του «Πρωινού καφέ» με την Ελένη Μενεγάκη. Εκείνη αρνήθηκε και η Ελένη μέσα σε ένα σαββατοκύριακο με πολύ άγχος και άπειρα δοκιμαστικά χρίστηκε παρουσιάστρια του «Πρωινού καφέ». Βασίλισσα ανακηρύχθηκε ένα χρόνο αργότερα, καθώς οι τηλεθεάσεις της πρώτης χρονιάς ήταν μέτριες, με αποτέλεσμα δημοσιεύματα της εποχής να αναφέρουν ως πιθανή αντικαταστάτριά της τη Γιολάντα Διαμαντή, που είχε ξεχωρίσει στα καλλιστεία του ΑΝΤ1.

Τα επόμενα χρόνια η Ελένη Μενεγάκη θριάμβευσε. Το αφελές στυλ αλλά και η αμεσότητά της γοήτευσαν τη μέση τηλεθεάτρια και έγινε το κορίτσι της διπλανής πόρτας. Ακόμη και τα αρνητικά σχόλια της πρώτης περιόδου από μερίδα τηλεκριτικών μετριάστηκαν με την πάροδο των χρόνων, μέχρι που εξαφανίστηκαν! Μέσα στα 10 χρόνια της... βασιλείας της η Ελένη Μενεγάκη έχασε μόνο μία φορά την πρωτιά. Ήταν όταν βγήκε στον «αέρα» ο Γρηγόρης Αρναούτογλου με τον πρωινό «Όμορφο κόσμο».

Μια χρονιά που ο Γιάννης Λάτσιος χρεώθηκε την επιλογή της συζύγου του να μην ανανεώσει το concept και την ομάδα του «Πρωινού καφέ», αλλά και την παταγώδη αποτυχία που είχε σημειώσει τότε το ριάλιτι «Mission». Έτσι, το χειμώνα παραιτήθηκε από τη διεύθυνση παραγωγής περιεχομένου του ΑΝΤ1. Την επόμενη μέρα το πρωί απογευματινή εφημερίδα είχε ως πρωτοσέλιδο «Στον αέρα η Ελένη» και η παρουσιάστρια μέσα από τον «Καφέ» δήλωσε πως επαγγελματικά διαχωρίζει τη θέση της από το σύζυγό της. Παράλληλα, δημοσιεύματα άρχισαν να κάνουν λόγο για αντικατάστασή της, αυτή τη φορά από τη Νίκη Κάρτσωνα. Τελικά, η Μενεγάκη παρέμεινε στον ΑΝΤ1 για έναν ακόμη χρόνο, οπότε και έληξε το συμβόλαιό της. Έκλεισε τη χρονιά πρώτη σε τηλεθέαση και πήρε μετεγγραφή για τον Alpha, όπου ήδη ο σύζυγός της είχε αναλάβει καθήκοντα γενικού διευθυντή προγράμματος.

Η Ελεονώρα και το ντόμινο
Έπειτα από ένα καλοκαίρι μαραθώνιων διαβουλεύσεων το κανάλι αποφάσισε τη θέση της οικοδέσποινας του «Πρωινού καφέ» να αναλάβει η Ελεονώρα Μελέτη, που ήδη παρουσίαζε κάποια μικρά δελτία ειδήσεων. Αν και τα νούμερα τηλεθέασης ήταν ικανοποιητικά, από τους πρώτους κιόλας μήνες ξεκίνησαν σενάρια για πιθανή αντικατάστασή της. Τα νούμερα της δεύτερης χρονιάς ήταν καλύτερα, δεν συνέβαινε όμως το ίδιο και με την τελευταία της χρονιά στο Μαρούσι. Οι συνεχείς αντικαταστάσεις αρχισυντακτών (Νάσος Γουμενίδης, Γιώτα Παππά κ.ά.), συνεργατών αλλά και της φιλοσοφίας της εκπομπής βύθισαν τον «Καφέ» ακόμη και σε μονοψήφια νούμερα τηλεθέασης, με αποκορύφωμα την ασθένεια της παρουσιάστριας.

Χρέη προσωρινού οικοδεσπότη ανέλαβε ο Γιώργος Σατσίδης. Η Ελεονώρα δεν χαιρέτησε ποτέ τους τηλεθεατές του «Πρωινού καφέ», καθώς δεν επέστρεψε ποτέ στο πλατό μέχρι το τέλος της περιόδου. Λίγες εβδομάδες αργότερα αποχώρησε οριστικά από το κανάλι του Αμαρουσίου. Στο μεταξύ, ο Γιάννης Λάτσιος έχει επιστρέψει στον ΑΝΤ1 και κύριο μέλημα του σταθμού ήταν η στροφή στα νεανικά κοινά. Η φημολογούμενη επιστροφή της Ελένης Μενεγάκη δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς η παρουσιάστρια ανανέωσε το συμβόλαιό της με τον Alpha και στο κανάλι του Αμαρουσίου προκρίθηκε η λύση του διδύμου Ζαρίφη - Μουτσινά.

Η πρώτη εβδομάδα έφερε υψηλά νούμερα τηλεθέασης, που όμως σταμάτησαν εκεί. Η κακή σχέση μεταξύ των δύο παρουσιαστών αλλά και οι απαιτήσεις του Νίκου Μουτσινά προς το κανάλι για την επιλογή του αρχισυντάκτη και των συνεργατών οδήγησαν και τους δύο εκτός ΑΝΤ1 στα μέσα της προηγούμενης τηλεοπτικής περιόδου. Ακολούθησε το υπηρεσιακό δίδυμο Καμπούρη - Λιανού, για να αναλάβει μετά βαΐων και κλάδων τη Δευτέρα του Πάσχα η Βίκυ Καγιά.

Νέοι συνεργάτες, ανανεωμένο σκηνικό και πρωτότυπες στήλες έδωσαν μια μικρή ώθηση στα νούμερα τηλεθέασης, τα οποία ωστόσο έπεσαν και πάλι πολύ χαμηλά μέχρι το τέλος της σεζόν. Όλοι, όπως και η παρουσιάστρια, ήταν σίγουροι πως θα συνέχιζαν και την επόμενη χρονιά με αλλαγές στην ομάδα και στο concept. Εν μέσω θέρους όμως ο ΑΝΤ1 αποφάσισε τη μετακίνησή της στην παρουσίαση του «Next Top Model». Κάπως έτσι κι ενώ απορρίφθηκε τελικά η λύση της Ευγενίας Μανωλίδου, γράφτηκε ο επίλογος του «Πρωινού καφέ».

Οριστικά; Ο τίτλος παραμένει στα συρτάρια του σταθμού και κάποιοι διαδίδουν με νόημα πως θα ξαναχρησιμοποιηθεί όταν λήξει το συμβόλαιο της Ελένης Μενεγάκη με τον Alpha!