Ανθρωποκτονία, ο θάνατος του Τζάκσον!

25.08.2009
Το πόρισμα του ιατροδικαστή του Λος Άντζελες , ότι ο θάνατος του Μάικλ Τζάκσον (Michael Jackson) ήταν ανθρωποκτονία, θα μπορούσε να σημαίνει κατηγορίες για έγκληματική πράξη σε βάρος του γιατρού του, ο οποίος δήλωσε στους ανακριτές ότι του χορηγούσε ένα μείγμα από δυνατά φάρμακα προκειμένου να θεραπεύσει την αϋπνία του σταρ, ώρες πριν το θάνατο του.

Το πόρισμα του ιατροδικαστή του Λος Άντζελες, ότι ο θάνατος του Μάικλ Τζάκσον (Michael Jackson) ήταν ανθρωποκτονία, θα μπορούσε να σημαίνει εγκληματικές κατηγορίες σε βάρος του γιατρού του, ο οποίος δήλωσε στους ερευνητές ότι του χορηγούσε ένα μείγμα από δυνατά φάρμακα προκειμένου να να τον ανακουφίσει από την αϋπνία του, ώρες πριν το θάνατο του.

To ότι τελικά επρόκειτο για ανθρωποκτονία και όχι ανθρωποκτονία εξ αμελείας, προκύπτει από τις τοξικολογικές αναλύσεις, που δείχνουν ότι το αναισθητικό προποφόλ, είχε συνδυαστεί με τουλάχιστον δυο ηρεμιστικά για να κάνει την καρδιά του Τζάκσον να σταματήσει, είπε ανώνυμη αστυνομική πηγή στο Associated Press, τη Δευτέρα.

Κατόπιν αυτού το ενδεχόμενο να αποδοθούν βαριές κατηγορίες σε βάρος του Δρ. Κόνραντ Μιούρεϊ (Dr. Conrad Murray), καρδιολόγου του Λας Βέγκας που είχε αναλάβει την φροντίδα του Τζάκσον τους τελευταίους μήνες της ζωής του.

Μέσω του δικηγόρου του, ο Μιούρεϊ είχε δηλώσει ότι δεν χορήγησε τίποτα που να θα μπορούσε να τερματίσει τη ζωή του Τζάκσον.

Ο Μιούρεϊ δήλωσε επίσης στους ανακριτές πως προσπαθούσε να τον αποκόψει από το προποφόλ, εκείνη την περίοδο. Σύμφωνα με την κατάθεσή του, λέει ότι κούραρε τον Τζάκσον για τις αϋπνίες του, για περίπου έξι εβδομάδες, με 50 μιλιγκράμ του αναισθητικού κάθε βράδυ με ενδοφλέβιες σταγόνες. Ακόμη, λέει ότι φοβόταν πως ο Τζάκσον είχε εθιστεί στο αναισθητικό, το οποίο προβλέπεται μόνο για νοσοκομειακή χρήση.

Το ένταλμα έρευνας σε ένα από τα δύο ιατρεία του Μιούρεϊ, απ' όπου η αστυνομία κατάσχεσε πλήθος εγγράφων, διέρρευσε από την αστυνομία του Χιούστον και περιέχει όλες τις λεπτομέρειες της κατάθεσής του.

Έτσι μαθαίνουμε ότι ο Μιούρεϊ, δύο μέρες πριν το θάνατο του Τζάκσον, είχε μειώσει τη δόση του προποφόλ στα 25 μιλιγκράμ και είχε προσθέσει τα ηρεμιστικά λοραζεπάμ και μινταζολάμ, σε μια προσπάθεια να τον βοηθήσει να κοιμηθεί, αλλά και να περιορίσει το ισχυρό αναισθητικό.

Την επόμενη μέρα, εφόσον είδε ότι ο συνδυασμός των φαρμάκων απέδωσε, του έκοψε τελείως το προποφόλ και ο Τζάκσον κατάφερε να κοιμηθεί μόνο με τα δύο ηρεμιστικά.

Αλλά στις 25 Ιουνίου, ημέρα του θανάτου του Τζάκσον, τα ηρεμιστικά δεν του έφερναν ύπνο. Τα φάρμακα περιλάμβαναν μια πλακέτα των 10 μιλιγκράμ βάλιουμ και ενέσεις από 2 μιλιγκράμ λοραζεπάμ και 2 μιλιγκράμ μινταζολάμ, διαδοχικά κάθε μία ώρα, μέχρι τις 7:30 το πρωί.

Αφού τελικά τα χορηγηθέντα φάρμακα δεν είχαν αποτέλεσμα, ο γιατρός ενέδωσε στις εκκλήσεις του ασθενή για τη λήψη του προποφόλ, αποκαλώντας το, το "γάλα" του. Έτσι, ο Μιούρεϊ χορήγησε στον Τζάκσον 25 μιλιγκράμ από το υπόλευκο υγρό, δόση θεωρητικά μικρή και τελικά ο Τζάκσον έκλεισε τα μάτια του.

Στη συνέχεια, ο Μιούρεϊ έμεινε με τον ΄Τζάκσον περίπου για δέκα λεπτά και μετά πήγε στο μπάνιο. Δυο λεπτά αργότερα επέστρεψε και διαπίστωσε ότι ο Τζάκσον είχε σταματήσει ν' αναπνεέι.

Από το αρχείο των κλήσεων του κινητού του γιατρού φαίνεται ότι πραγματοποίησε τρεις διαφορετικές κλήσεις μεταξύ 11:18 π.μ και 12:05 μ. Όμως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποιος έλαβε τις κλήσεις. Ο ίδιος ο Μιούρεϊ υποστήριξε ότι εκείνη την ώρα εφάρμοζε τεχνικές ανάνηψης στο Τζάκσον.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Μιούρεϊ, Έντουαρντ Τσερνόφ (Edward Chernoff): "O Δόκτωρ Μιούρεϊ απλά δεν είπε ποτέ στους ερευνητές ότι βρήκε τον Μάικλ Τζάκσον χωρίς αναπνοή, στις 11 π.μ.".

"Δεν είναι περίεργο που ένας τέτοιος συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να σκοτώσει", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δρ. Ντέηβιντ Ζβάρα (Dr. David Zvara), καθηγητής αναισθησιολογίας στο πανεπιστήμιο της βόρειας Καλιφόρνια: "Όλα αυτά τα φάρμακα δρουν προσθετικά και ο συνδυασμός των ηρεμιστικών με το προποφόλ, χάλασε την ισορροπία τους, καταστέλλοντας τη λειτουργία της αναπνοής του Τζάκσον".

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην ασφάλεια και τον κίνδυνο ως προς το προποφόλ. Κανονικά, η κατ' οίκον χρήση του δεν είναι συνηθίζεται και σύμφωνα με τις οδηγίες του, η χορήγησή του προϋποθέτει συνεχή επίβλεψη από έναν εκπαιδευμένο αναισθησιολόγο αλλά και τον κατάλληλο μηχανικό εξοπλισμό. Όμως, ο Μιούρεϊ είχε εκπαιδευτεί ως καρδιολόγος, χωρίς ειδικότητα στην ανακούφιση του πόνου και τη νάρκωση.

Επίσης, στην κατάθεση του, ο γιατρός υποστήριξε ότι δεν είχε προμηθευτεί προποφόλ, ενώ υπάρχουν πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν πως αγόραζε νόμιμα το προποφόλ που χορηγούσε στο Τζάκσον.

Η οικογένεια Τζάκσον δήλωσε χθες ότι έχει: "απόλυτη εμπιστοσύνη στη νόμιμη διαδικασία αλλά και τις προσπάθειες των ανακριτών και ανυπομονεί να αποδοθεί η δικαιοσύνη".