Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Ετοιμάζει το πρώτο του ντοκυμαντέρ

22.02.2018
Χριστόφορος Παπακαλιάτης: Ετοιμάζει το πρώτο του ντοκυμαντέρ
Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης πρόκειται να παρουσιάσει ένα ταξιδωτικό οδοιπορικό για την ActionAid

O Χριστόφορος Παπακαλιάτης ετοιμάζει το πρώτο του ντοκυμαντέρ, που είναι αφιερωμένο στη δράση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ActionAid Ελλάς.

Το εν λόγω ντοκυμαντέρ πρόκειται για ένα ταξιδιωτικό οδοιπορικό, γυρισμένο σε τρεις χώρες, τη Γκάνα, το Νεπάλ και την Ελλάδα, θα έχει τίτλο "Ένας κόσμος" και θα παρουσιαστεί το Φθινόπωρο του 2018. Σε αυτό, ο Παπακαλιάτης θα συστήσει αποκλεισμένους ανθρώπους που κατάφεραν να βελτιώσουν τη ζωή τους χάρη στην εκπαίδευση, την ενδυνάμωση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Παπακαλιάτης δήλωσε πως είναι μια "εμπειρία ζωής, που δύσκολα περιγράφεται με λόγια". Συμπληρώνοντας, είπε ότι "η ιδέα να γυρίσουμε στην Αφρική και την Ασία αληθινές ιστορίες ανθρώπων είναι κάτι που πιστεύω πως κάθε σκηνοθέτης θα έβρισκε εξαιρετικά ενδιαφέρον. Και ειδικά όταν πρόκειται για έναν τέτοιο σκοπό".

"Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν πόσιμο νερό για να πιούν. Κι όμως έχουν μια χαρά, μια φυσική παιδικότητα και καλοσύνη που εδώ στη Δύση δεν τη βλέπουμε πλέον συχνά. Επίσης, κάτι άλλο που μου έκανε εντύπωση σε αυτά τα παιδιά ήταν πως παρά τις ακραίες συνθήκες που βινώνουν, στόχος τους είναι να καταφέρουν να πάνε σχολείο. Να αποκτήσουν γνώση ώστε να έχουν προοπτική", πρόσθεσε ο ίδιος.

Μιλώντας για τη συμμετοχή του στα προγράμματα αναδοχής, είπε: "H αλήθεια είναι ότι δε ξέρω αν θα καταφέρω να αλλάξω κάτι γενικότερα. Ούτε ξέρω αν η αναδοχή είναι η λύση σε ένα τόσο μεγάλο χρόνιο πρόβλημα. Μεγάλωσα σε μια εποχή και μια κοινωνία που υποτίθεται πως έχει λυμένα κάποια από αυτά τα βασικά προβλήματα".

Όταν ρωτήθηκε για το ποιες ήταν οι πιο δυνατές στιγμές που βίωσε στη Γκάνα, εκείνος απάντησε: "Αυτά που έζησα και αυτά που φτιάξαμε με τα παιδιά στη Βόρεια Αφρική δεν περιγράφονται όυτε με λόγια, ούτε με εικόνες. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να επικοινωνήσω με το δικό μου τρόπο και να πω σε όσους αναδόχους έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα τέτοιο ταξίδι, να το κάνουν. Να πάνε να δουν από κοντά τη δουλειά που γίνεται με αυτούς τους ανθρώπους".