Ο Τάκης Παπαματθαίου συμβουλεύει: Μην ομολογείτε την απιστία!

21.10.2014
Το «Μου λες αλήθεια;» είναι μια πανέξυπνη κωμωδία με θέμα την απιστία. Ο κεντρικός ήρωας έχει ερωτική σχέση με τη γυναίκα του... κολλητού του φίλου. Κι από δω αρχίζει ένα διανοητικό παιχνίδι υψηλών συχνοτήτων με άξονα το ψέμα!

Στην παράσταση που σκηνοθέτησε ο Σπύρος Παπαδόπουλος, πρωταγωνιστεί ο ίδιος και ο Τάκης Παπαματθαίου στο ρόλο του κολλητού του φίλου. Εμείς μιλήσαμε με τον Τάκη Παπαματθαίου και μάθαμε πολλά όχι μόνο για την παράσταση, αλλά και για την απουσία του από τα τηλεοπτικά δρώμενα.

e-go: Πώς αισθάνεστε που συμμετέχετε φέτος στην παράσταση αυτή;

Τάκης Παπαματθαίου: Πρώτα-πρώτα νοιώθω μεγάλη χαρά και ανακούφιση, που ξαναβρίσκομαι στη σκηνή μετά από χρόνια με τον Σπύρο Παπαδόπουλο. Ξέρετε το επάγγελμα του ηθοποιού έχει να κάνει με την ψυχή και το πνεύμα μας, δηλαδή κανονικά αυτό θα έπρεπε να ναι μόνο και μόνον αυτό ! ( Όλοι μας ξέρουμε την ετυμολογία της λέξης ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ= ψυχή + αγωγή (συμπροφορά-ήθος, ακόμα και αγωγός της ψυχής). Εδώ λοιπόν είμαι πλήρης και για τον πρόσθετο λόγο ότι εκτιμώ και θαυμάζω τον Σπύρο, άλλωστε το ξέρω ότι είναι αμοιβαίο. Η παράσταση είναι απολαυστικότατη, το γέλιο βγαίνει αβίαστα από τις καταστάσεις και τα παθήματα των ηρώων και όχι από συνηθισμένα τερτίπια και φτηνά καμώματα θεατρίνων. Και για αυτή την καλλιτεχνική επιτυχία υπεύθυνος είναι ο Σπύρος που το σκηνοθέτησε.

e-go: Τι σας συγκινεί ιδιαίτερα στο έργο του Florian Zeller;

Πάντα με συγκινεί η Αλήθεια και το έργο του Γάλλου συγγραφέα Florian Zeller λέει πολλές Αλήθειες μέσα από τα Ψέματα!

e-go: Μιλήστε μας λίγο για το ρόλο που υποδύεστε …

Επειδή δεν μπορώ να αποκαλύψω την υπόθεση του έργου, ένα μπορώ να πω με σιγουριά και βεβαιότητα. Στον ρολό που υποδύομαι, πολλοί παντρεμένοι θ’ αναγνωρίσουν τον εαυτό τους!

e-go: Πόσο αγγίζει το έργο αυτό τον σύγχρονο Έλληνα;

Όχι μόνο τον αγγίζει, αλλά του δίνει και μια δόση ηλεκτρικής-γαργαλιστικής εκκένωσης, την στιγμή που συνειδητοποιεί ότι ανάλογες καταστάσεις έχει βιώσει και ο ίδιος! Άλλωστε, επειδή σαν χώρα και σαν λαός βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, και για εμένα την επιρροή εξ Ανατολών την νοιώθουμε χρόνια τώρα στο πετσί μας ειδικά τον τελευταίο καιρό που ακούμε και μεταχειριζόμαστε τούρκικες λέξεις ,όπως..ραγιάς !..ρουσφέτι!..μπαξίσι!..κλπ. Επίσης, η υψηλή τηλεθέαση που έχουν τα τούρκικα σίριαλ, άλλο τόσο θεωρώ ότι είμαστε Γαλλοαναθρεμένοι. Θυμηθείτε στο αγαπημένο τραγούδι του Τσιτσάνη, τη φράση "cherche la femme", κάποιοι παλιοί λένε ακόμα το..merci και σε πόσες αγαπημένες κωμωδίες του ελληνικού κινηματογράφου αντικατοπτρίζεται η χαλαρή αντιμετώπιση των ηρώων για τον ιερό δεσμό του γάμου ως κοινωνικής σύμβασης στο όνομα της οικογενειακής συμβίωσης !

e-go: Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να ομολογούμε την απιστία εντός… γάμου;

Μμμ,..εδώ θα τολμούσα να σας δώσω μια συμβουλή. ΜΗΝ ομολογείτε την απιστία, γιατί έτσι προσβάλετε τον ή την σύντροφο σας με καταστροφικά αποτελέσματα για σας, είτε σας χωρίσει, είτε παραμείνει μαζί σας !!

e-go: Πόσο εύκολα λέμε σήμερα την… αλήθεια και πόσο αναπόφευκτο είναι το ψέμα;

Όπως οδυνηρά έχουμε διαπιστώσει όλοι μας εδώ και χρόνια, οι περισσότεροι πολιτικοί μας λένε εύκολα ψέματα, κι αυτό είναι αναπόφευκτο, αφού εμείς σαν καλά παιδάκια που είμαστε, έχουμε την ανάγκη να μας παραμυθιάζουν και να μας φοβίζουν κι έτσι τρώμε όοοοολοο μας το φαγητό απ' το άδειο πιάτο που μας σερβίρουν !!

e-go: Απέχετε τελείως από τα τηλεοπτικά δρώμενα τα τελευταία χρόνια. Γιατί; Πως βλέπετε το τηλεοπτικό τοπίο σήμερα;

Α!..τι μου θυμίσατε τώρα!..Εδώ και 12-14 χρόνια ξέκοψα απότομα με την παλιά μου φιλενάδα την ΤουΒουλα ( χαϊδευτικό της Τ.V. !), γιατί μου ήταν αδύνατο να ενδώσω στις πολλές και άσεμνες προτάσεις της, όπως καταλαβαίνετε είχε χάσει κάθε μέτρο, ιερό και όσιο, άρχισε να γίνεται επικίνδυνη και παρόλο που με δελέαζε με χρήματα, άκουσον άκουσον, εγώ δεν ενέδωσα και την έκανα ελαφρά πηδηματάκια!..Απογοητεύτηκα!..Και ξέμεινα κι από λεφτά!!..Αλλιώς την είχα σχηματίσει στο μυαλό μου. Η Τηλεόραση είναι το Μέγιστο Επικοινωνιακό Μέσον, χρήσιμο και ωφέλιμο, αλλά το δυστύχημα είναι ότι αυτό το Μέσον το χειρίζονται άνθρωποι. Και κάποιοι άνθρωποι έχουν αδυναμίες και ατέλειες. Ποιοι λοιπόν είναι εκείνοι στα κανάλια (γιατί εγώ δεν τους έχω ανακαλύψει ακόμα, έτσι κι αλλιώς δεν ασχολιέμαι) που αποφασίζουν για το τι και ποιους θα βλέπουν ο κόσμος στα σπίτια τους?! Και με ποια κριτήρια ?! Είναι αξιοκρατικά?!ΟΧΙ ! Ιδέα δεν έχουν για το αντικείμενο της δουλειάς τους. Έχει πάρει το μάτι σας έστω στα κοσμοπολίτικα περιοδικά να πηγαίνουν στην Επίδαυρο, στο Ηρώδειο, στα Θέατρα γενικότερα, άρα έτσι να χουν προσωπική γνώμη και εκτίμηση για τους ηθοποιούς, ποιοι είναι ταλαντούχοι και ποιοι όχι; Ξεφυλλίζουν τα κοσμοπολίτικα περιοδικά, χαζεύουν τις φωτογραφίες και όποιος μπάνικος τους γυαλίσει στο μάτι από μπαράκια, παρτάκια κλπ. τον βουτάνε. Έπειτα όλοι μας κάποια στιγμή στο σπίτι μας για να χαλαρώσουμε (αν μας αφήνουν κιόλας!) έχουμε την ανάγκη να ακούσουμε και μια σαχλαμαρίτσα, κανά κρύο αστειάκι για να χασμουρηθούμε στον καναπέ μας, εντάξει μέχρι εκεί. Εδώ όμως οι αθεόφοβοι τα χουν φέρει τούμπα! Είναι το 90% κουτσομπολιό και παραπληροφόρηση, χυδαιότητα και σαχλαμάρα σε εκπομπές και σίριαλ. Η Τηλεόραση πρέπει να παράγει κοινωνικό έργο και όχι παρακμιακό. Αν μάθετε, δείτε, ακούσετε ότι κάτι άλλαξε στο τηλεοπτικό τοπίο, πείτε το και σε μένα! Θα χε πολύ ενδιαφέρον !

e-go: Μελλοντικά σχέδια

Μελλοντικά σχέδια?!..Να συνεχίζω έτσι όπως έμαθα από τον δάσκαλο μου τον Μεγάλο Κάρολο Κουν, αυτόν τον Μέγιστο Θεατράνθρωπο Παγκοσμίου ακτινοβολίας και αποδοχής, να υπηρετώ το καλό θέατρο, που σε λυτρώνει μέσα από μια ζωντανή, αγαπησιάρικη και λυτρωτική ανταπόκριση με το κοινό, αυτή την επικοινωνία, που τόσο σπανίζει στην εποχή μας, το προσπαθώ τριανταπέντε χρόνια τώρα χωρίς διακοπές, χειμώνα-καλοκαίρι. Τριανταπέντε..πως πέρασαν!..Θα ήταν πολύ όμορφα για να μη το καταλαβω… !

Γεωργία Οικονόμου

[email protected]