Βαρδής: Η άνιση μάχη & το άσχημο παιγνίδι της μοίρας

02.09.2014
Δύο φορές βρέθηκε αντιμέτωπος με τον καρκίνο ο Αντώνης Βαρδής. Ωστόσο, τη δεύτερη όσο δυνατός και γεμάτος θέληση να βγει νικητής και από αυτή τη "μάχη" με το... θεριό, ο μεγάλος καλλιτέχνης δεν τα κατάφερε.
Και τα ξημερώματα της Τρίτης έφυγε από τη ζωή, σκορπίζοντας τη θλίψη στον καλλιτεχνικό και όχι μόνο κόσμο. Σε ηλικία 66 ετών, ο Βαρδής μετά από μία δίμηνη νοσηλεία άφησε την τελευταία του πνοή στο "Υγεία". Όμως, όλο το προηγούμενο διάστημα, περίπου έναν χρόνο μετά τη διάγνωση ότι έχει κακοήθη όγκο στο κεφάλι, έδωσε μια παλικαρίσια μάχη, έχοντας στο πλευρό του την οικογένεια του, αλλά και αγαπημένα του πρόσωπα.
Όταν νίκησε τον καρκίνο
Ήταν, μόλις 42 ετών, όταν βρέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τον καρκίνο. Το αρχικό σοκ ήταν μεγάλο, όμως, ο Βαρδής μάζεψε όλες τους τις δυνάμεις και παλικαρίσια αντιμετώπισε την ύπουλη ασθένεια. Μάλιστα, σε συνένετυξή του το 2009 είχε μιλήσει για πρώτη φορά για τη δύσκολη εκείνη περίοδο.
«Οταν ξαφνικά έμαθα ότι πρέπει να χειρουργηθώ, γιατί είχα καρκίνο, είπα ό,τι προκύψει. Μια νύχτα μόνο πριν πάω στο νοσοκομείο συνειδητοποίησα ότι είναι πολύ σοβαρή η ασθένειά μου. Δε σου κρύβω ότι έκλαψα, ήρθε σε φλας μπακ μπροστά μου όλη μου η ζωή. Είπα πως «ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει». Δεν μπορούσα να κάνω τίποτε. Ηταν οι γιατροί και ο Θεός… Κάποια στιγμή τώρα όταν πονάει λίγο η κοιλιά μου, το έντερό μου ή το στομάχι μου, το μυαλό μου πάει στο κακό. Λέω «Ωπ, τι γίνεται;» Με πιάνει άγχος. Αλλά και να μου ξανασυμβεί θα το αντιμετωπίσω με την ίδια δύναμη», είχε πει χαρακτηριστικά.
Το παιγνίδι της μοίρας
Και δυστυχώς, τα λόγια του επαληθεύτηκαν σε ένα άσχημο παιγνίδι της μοίρας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, σχεδόν τέσσερα χρόνια από εκείνη τη συνεντευξη, ο εφιάλτης επέστρεψε. Οι γιατροί διέγνωσαν κακοήθη όγκο στον εγκέφαλο. Επειδή, όμως, οι Έλληνες γιατροί -φοβούμενοι μήπως πειραχτεί το νεύρο της ομιλίας- δεν αναλάμβαναν να τον χειρουργήσουν, μεταφέρθηκε σε κλινική στο Ανόβερο της Γερμανίας, όπου εξειδικευμένοι χειρουργοί τού έκαναν την επέμβαση με τον καλύτερο τρόπο.Μετά, από τρεις δύσκολους μήνες ανάρρωσης στο εξωτερικό επέστρεψε στην Ελλάδα. Μάλιστα, ήταν τόσο μεγάλη η θέληση του για ζωή και η όρεξη του για δουλειά, που ξαναμπήκε στο στούντιο για να ηχογραφήσει το νέο cd της Νατάσας Θεοδωρίδου.
Ο Βαρδής τον Μάιο του 2013 με μήνυμα του στο Twitter μίλησε για το πρόβλημα του. “Φιλαράκια μου, εύχομαι σε όλους μας να κάνουμε καλή Ανάσταση. Εμείς γυρίσαμε από το Αννόβερο της Γερμανίας , πήγαν όλα καλά και θα κάνουμε όλη η οικογένεια Ανάσταση στο σπίτι μας. Στο Αννόβερο τα πράγματα ήταν αρκετά δύσκολα γιατί εκτός από το πρόβλημα μου, γνώρισα πολλές οικογένειες Ελλήνων, να περιμένουν με μάτια βουρκωμένα ένα θαύμα από το Θεό και από τους πολύ έμπειρους γιατρούς , για τους δικούς τους ανθρώπους. Μερικές φορές ξεχάστηκα και αποκόπηκα από το δικό μου πρόβλημα όταν μιλούσα με τους γονείς και συγγενείς του 15χρονου από την Πάτρα, του 10χρονου από το Μεσολόγγι, του 19χρονου από την Κρήτη, της 4χρονης από τη Θεσσαλονίκη, της 13χρονης Σαρακατσάνισσας …και των υπολοίπων που ήταν εκεί. Μια συζήτηση καθημερινή που περίμενες με αγωνία να ακούσεις κάτι αισιόδοξο, ότι όλα πήγαν καλά”.
Ο "εφιάλτης" και η εξομολόγηση του γιου του
Ωστόσο, το πρόβλημα δεν έχει ξεπεραστεί. Για πρώτη φορά, τον περασμένο Απρίλιο, ο Γιάννης Βαρδής εξομολογείται τους φόβους του για την υγεία του πατέρα του. “Είναι σε θέση να κατανοήσει τι γίνεται γύρω του. Απλώς έχει παραλύσει η δεξιά του πλευρά. Δεν περπατάει” είχε αποκαλύψει.
Από εκεί και πέρα ξεκινά ο δύσκολος αγώνας. Ο Βαρδής μπαινοβγαίνει στο νοσοκομείο, που έχει γινει πια δεύτερο σπίτι του. Τον περασμένο Αύγουστο η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και η οικογένεια του, μαζί και ο επιστήθιος φίλος του, Αντώνης Ρέμος κάνουν έκκληση για αίμα.

Κι ενώ ο Βαρδής νοσηλεύεται και η οικογένεια του ζει ώρες αγωνίας, στο διαδίκτυο κάποιοι ασυνείδητοι γράφουν ότι πέθανε, προκαλώντας την οργή της οικογένειας του. Ο γιος του ανεβάζει μία φωτογραφία του πατέρα του με υψωμένο το μεσαίο δάχτυλο, απαντώντας σε αυτούς που ελαφρά τη καρδία νομίζουν ότι κάνουν... ρεπορτάζ