Σον Πεν: "Ποια Ρόμπιν;"

04.06.2010
Τα έφτιαξαν το 1989, παντρεύτηκαν το 1996 και ύστερα από αρκετά επεισόδια χωρισμών και επανασυνδέσεων τα τελευταία χρόνια, τελικά ο Σον Πεν (Sea Penn) και η Ρόμπιν Ράιτ (Robin Wright) πήραν διαζύγιο τον περασμένο Αύγουστο.


Τα έφτιαξαν το 1989, παντρεύτηκαν το 1996 και ύστερα από αρκετά επεισόδια χωρισμών και επανασυνδέσεων τα τελευταία χρόνια, τελικά ο Σον Πεν (Sea Penn) και η Ρόμπιν Ράιτ (Robin Wright) πήραν διαζύγιο τον περασμένο Αύγουστο.

Εκείνη, έχει ήδη εκφραστεί δημόσια για τον χωρισμό τονίζοντας το πόσο απολαμβάνει την ελευθερία της, και μάλιστα χωρίς καμία ενοχή ή μετάνοια όσον αφορά στον πρώην της. Εκείνος από την πλευρά του μιλώντας στον συγγραφέα ιστορικό Ντάγκλας Μπρίνκλεϊ (Douglas Brinkley) για το επόμενο τεύχος του "Vanity Fair" απομυθοποιεί τα πάντα με τρεις κουβέντες: "Περάσαμε όλα αυτά τα χρόνια μαζί... Τώρα, απλά έχει φύγει. Είναι κάτι σαν φάντασμα για μένα".

Όπως εξηγεί ο ίδιος ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, τώρα πια, η ζωή του περιστρέφεται γύρω από θέματα που ενδιαφέρουν αποκλειστικά και μόνο εκείνον. Αναφέρει μάλιστα χαρακτηριστικά τη βοήθεια που προσφέρει στα θύματα από τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή τον περασμένο Ιανουάριο καθώς επίσης και στις προσπάθειες ανοικοδόμησής της.

Ως συνιδρυτής -μαζί με την γεννημένη στο Σεράγεβο φιλάνθρωπο Ντιάνα Τζένκινς (Diana Jenkins)- του βασισμένου στο Λος Άντζελες οργανισμού J/P HRO, η δέσμευση του 49χρονου Πεν με το ταλαιπωρημένο έθνος της Καραϊβικής είναι μακροπρόθεσμο: "Δεν θα υπάρξει τέλος για μένα μέχρι να δω περισσότερη ζωή από θάνατο", τονίζει με πάθος.

Σε καμία περίπτωση βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπει την οικογένειά του. Όταν ο 16χρονος γιος του, Χόπερ (Hopper) -ο οποίος παρεμπιπτόντως πήρε το όνομά του από τον γνωστό ηθοποιό και πολύ καλό φίλο του μπαμπά του, ο οποίος πέθανε πρόσφατα, Ντένις Χόπερ (Dennis Hopper)- τραυματίστηκε βαριά στο κεφάλι σε ατύχημα που είχε κάνοντας σκέιτμπορντ, ο Πεν, βρέθηκε αμέσως στο πλευρό της Ράιτ στο νοσοκομείο.

Ο νεαρός Πεν, υποβλήθηκε σε μια πολύ επικίνδυνη επέμβαση εξαιτίας της έντονης αιμορραγίας που είχε στον εγκέφαλο, αλλά τελικά τα κατάφερε μια χαρά. Η απίστευτη όμως περιπέτειά του, που έφερε όλη την οικογένεια τόσο κοντά στον θάνατο, έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη ζωή του πατέρα του, όπως γράφει στο άρθρο του ο Μπρίνκλεϊ.

Νιώθοντας ότι έχει ένα καρμικό χρέος να ξεπληρώσει, ο Σον Πεν ξεκίνησε μία επίπονη διαδικασία επαναπροσδιορισμού των προτεραιοτήτων του, ενώ ταυτόχρονα πέρασε πολύ χρόνο με τον Τι Μπόουν Μπερνέτ (T Bone Burnett), τον συνθέτη-παραγωγό, ο οποίος τη δεκαετία του 1970, βοήθησε τον Μπομπ Ντίλαν (Bob Dylan) να βρει τον Ιησού.

"Ήθελα να δώσω κάτι πίσω στους ανθρώπους που αγωνίζονται για τη ζωή τους, αλλά δεν ήξερα πως", παραδέχεται ο γνωστός για τον εκρηκτικό χαρακτήρα του, Πεν. "Ήμουν επί 20 χρόνια μαζί με τη Ρόμπιν, και πατέρας τα 18 από αυτά. Δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ ουσιαστικά με τα πράγματα που με απασχολούσαν, όπως για παράδειγμα το θέμα του Ιράκ, εκτός από το να καταγγείλω τον πόλεμο, απλά. Τώρα όμως, είμαι ελεύθερος και μπορώ να... δώσω ένα χεράκι", συνεχίζει.

Μετά τον χωρισμό του ζευγαριού, το σπίτι τους στη Βόρεια Καλιφόρνια αξίας $15 εκατομμυρίων (σχεδόν €12,5 εκατομμυρίων) πουλήθηκε και από τότε ο Σον Πεν, ο οποίος υπήρξε στο παρελθόν παντρεμένος και με τη Μαντόνα (Madonna), ζει στο Μαλιμπού μαζί με τη μητέρα του, επίσης ηθοποιό Αϊλίν Ράιαν (Eileen Ryan).

Εκτός από τον Χόπερ, οι Πεν έχουν και μια κόρη, τη 19χρονη Ντίλαν Φράνσις (Dylan Frances).

Επιμέλεια: Ζωή Κίττα