Μάνα είναι μόνο μία

09.05.2008
«Με ένα της γλυκό φιλάκι κάθε πόνος πάει μακριά κι είν η πιο ζεστή φωλίτσα η γλυκιά της αγκαλιά». Ο συγκεκριμένος στίχος από ένα παιδικό τραγουδάκι περιγράφει ίσως με τον πιο απλό τρόπο τη σχέση ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί.

Από τη ΒΙΚΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ


«Με ένα της γλυκό φιλάκι κάθε πόνος πάει μακριά κι είν η πιο ζεστή φωλίτσα η γλυκιά της αγκαλιά». Ο συγκεκριμένος στίχος από ένα παιδικό τραγουδάκι περιγράφει ίσως με τον πιο απλό τρόπο τη σχέση ανάμεσα στη μητέρα και το παιδί. Ένας «δεσμός» ισόβιος, που ξεκινάει από τη στιγμή που πρωτοαντικρίζουμε το φως της ζωής. Η γιορτή της μητέρας το Σαββατοκύριακο που έρχεται μας δίνει την ευκαιρία για το ελάχιστο δείγμα αγάπης που μπορούμε να προσφέρουμε στο φωτεινό αυτό πρόσωπο, που η δική του αγάπη δεν έχει μέτρο σύγκρισης, αλλά ούτε όρια και περιορισμούς!

Στο χώρο της σόουμπιζ υπάρχουν μητέρες που είναι γνωστό ότι πολλές φορές έχουν βάλει πίσω ακόμη και την καριέρα τους για να μεγαλώσουν σωστά τα παιδιά τους και να βρίσκονται δίπλα τους κάθε στιγμή που τις χρειάζονται. Κάποιες μάλιστα έχουν αναλάβει μόνες τους να τα μεγαλώσουν, έχοντας ταυτόχρονα και το ρόλο του πατέρα στις περιπτώσεις που απουσιάζει. Σε αυτές τις μητέρες-υπόδειγμα αφιερώνουμε αυτές τις δύο σελίδες.

ΒΑΝΑ ΜΠΑΡΜΠΑ
Η μητρότητα άλλαξε τη ζωή της

Η αλήθεια είναι ότι το sex symbol των 90s μας εξέπληξε ευχάριστα όταν ανακοίνωσε την απόφασή της να γίνει μητέρα! Η Βάνα Μπάρμπα, λοιπόν, όχι μόνο άλλαξε τη ζωή της όταν απέκτησε τη Φαίδρα-Θεοδώρα, αλλά μας ξεδίπλωσε και μία άλλη πτυχή του εαυτού της, που απελευθερώθηκε μέσα από τη σχέση της με τη μοναχοκόρη της. Φυσικά, από το μεγάλωμα της Φαίδρας-Θεοδώρας δεν λείπει και ο πατέρας της, ο Αναστάσης Μαρασλής, ο οποίος έχει μια πολύ ζεστή σχέση μαζί της. Όπως μας είπε η ηθοποιός: «η Φαίδρα έχει πολύ ζεστή σχέση και με τον μπαμπά της. Βρίσκεται πάντα δίπλα της σε ό,τι χρειαστεί. Μπορεί να μην παντρευτήκαμε, αλλά ο Αναστάσης ποτέ δεν την παραμέλησε».

ΜΙΜΗ ΝΤΕΝΙΣΗ
Όλα για τη Μαριτίνα

Αρχικά ήταν μια μεγάλη της ανάγκη να γίνει μητέρα. Η Μιμή Ντενίση, πέρα από πετυχημένη ηθοποιός και επιχειρηματίας, ήθελε πολύ να νιώσει τη χαρά της μητρότητας. Το όνειρό της αυτό πραγματοποιήθηκε από τη στιγμή που κράτησε στην αγκαλιά της τη μοναχοκόρη της, τη Μαριτίνα. Η ίδια αρκετές φορές έχει δηλώσει πόσο άλλαξε η ζωή της και ότι απέκτησε νόημα χάρη στη μικρή. Ως μητέρα είναι στοργική και προσπαθεί να προσφέρει στο παιδί της ό,τι χρειάζεται για να μεγαλώσει σωστά. Φροντίζει πάντα να βρίσκεται δίπλα της όποτε εκείνη τη χρειάζεται και περιγράφει την αγάπη που έχει γι αυτή σαν μια μοναδική εμπειρία που δεν έχει ξαναζήσει. Και μπορεί να δείχνει πολύ αυστηρή επιχειρηματίας και γενικότερα επαγγελματίας, αλλά το πρόσωπό της γλυκαίνει όταν βρίσκεται δίπλα στην κόρη της και περνάει μαζί της στιγμές ξεγνοιασιάς και απόλυτης αγάπης.

ΤΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ
«Θα χώριζα κάποιον που δεν θα ήθελε το παιδί μου!»

Πολύ αγαπημένες είναι η Τίνα Σακελλάριου και η κόρη της Φαίη Σπανού. Η κ. Σακελάριου πήρε την απόφαση να γίνει μητέρα σε μια εποχή που μια μονογονεϊκή οικογένεια βρισκόταν στο στόχαστρο της κοινωνικής κατακραυγής, αφού στην ελληνική κοινωνία ήταν σπάνιο φαινόμενο οι μητέρες να μεγαλώνουν μόνες τους τα παιδιά τους. «Δυσκολίες υπάρχουν αρκετές όταν μεγαλώνεις μόνη σου ένα παιδί. Βέβαια, όταν απέκτησα τη Φαίη, ήμουν αρκετά μικρή σε ηλικία κι έτσι ηλικιακά είμαστε πολύ κοντά, οπότε μπορούσα να την καταλάβω περισσότερο. Φυσικά, δεν πιστεύω αυτό που λένε, ότι δηλαδή μητέρα και κόρη μπορούν να είναι φίλες, αφού κάτι τέτοιο δεν ισχύει καθώς ο ρόλος του γονιού είναι πολύ διαφορετικός και έχει διαφορετικές υποχρεώσεις από τις φιλικές απέναντι στο παιδί. Η μάνα είναι μάνα και υπάρχει αυτό το ιδιαίτερο δέσιμο ανάμεσά μας. Έτσι όπως έχουν γίνει βέβαια τα πράγματα, πολλές είναι οι μανάδες πια που μεγαλώνουν μόνες τα παιδιά τους. Στο πίσω μέρος του μυαλού σου, όταν είσαι με τον πατέρα του παιδιού σου, λειτουργείς εντελώς διαφορετικά από ό,τι όταν είσαι μόνη. Κι αυτό γιατί αναλαμβάνεις όλες τις ευθύνες. Αρκετές φορές χρειάστηκε να αναπληρώσω και την απουσία του πατέρα. Σίγουρα θυσίασα πράγματα για να μεγαλώσω σωστά το παιδί μου. Ωστόσο, είχα την τύχη να παντρευτώ τον Αλέκο Σακελλάριο, που ήταν πολύ σπουδαίος άνθρωπος, και ως ένα βαθμό λειτούργησε σαν πατέρας απέναντι στην κόρη μου. Αυτό ήταν σημαντικό. Όταν μια γυναίκα μένει μόνη της, είναι σημαντικό να επιλέγει προσεκτικά το σύντροφό της, είτε είναι μικρό το παιδί ή σε πιο μεγάλη ηλικία. Προέχει το παιδί να μην αντιμετωπίζει προβλήματα με αυτή τη σχέση. Αν τυχόν ήμουν με έναν άνθρωπο και το παιδί μου δεν τον πήγαινε, θα τον χώριζα».

ΕΦΗ ΘΩΔΗ
Και μάνα και πατέρας

Διπλό ρόλο χρειάστηκε να παίξει η Έφη Θώδη στο μεγάλωμα του γιου της Αποστόλη, που είναι τώρα 15 χρόνων. Έτσι, ανέλαβε εκείνη να είναι και πατέρας και μητέρα για το μονάκριβο παιδί της. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μεγαλώνεις μόνη σου ένα παιδί, γιατί πρώτα απ όλα δεν έχεις συμπαράσταση», είπε στο ΛΟΙΠΟΝ η τραγουδίστρια και συνέχισε: «Ό,τι και να συμβεί δεν έχεις πού να απλώσεις το χέρι σου, πρέπει να τα κάνεις όλα μόνη. Πρόσφατα, που βρέθηκα σε περιοδείες στην Αμερική, ο γιος μου έσπασε το χέρι του. Τρελάθηκα, πέρασα μεγάλη στεναχώρια, δεν ήξερα τι να κάνω γιατί βρισκόμουν μακριά. Αν είχα τον πατέρα του, θα έτρεχε εκείνος. Τώρα εγώ δεν είχα αυτή την πολυτέλεια... Επειδή τον μεγάλωσα εντελώς μόνη μου, όλα τα αντιμετώπισα μοναχή μου. Και στο σχολείο και στις γιορτές. Πήγαινα στο πανηγύρι και τον άφηνα και κοιμόταν σπίτι και εγώ έβγαζα τα προς το ζην. Επί πέντε χρόνια έκανα να κοιμηθώ ολόκληρες νύχτες. Πήγαινα, τραγούδαγα, γυρνούσα σπίτι, ξυπνούσα στις οκτώ το πρωί για να τον ξεπροβοδίσω για το σχολείο και περίμενα να ξανακοιμηθώ το απόγευμα, όταν θα κοιμόταν και το παιδί. Η ανταμοιβή μου είναι η αγάπη που μου δίνει ο γιος μου, αυτό είναι το κέρδος μου, είμαστε πολύ δεμένοι. Είναι πάντως δύσκολα, γιατί έρχεται και η ώρα που χρειάζεται και τον πατέρα. Πολλές φορές μου έλεγε με παράπονο: Μαμά, θα πάμε στην παρέλαση και θα έρθουν και οι πατεράδες των άλλων παιδιών. Το καταλάβαινα αυτό που έλεγε, σου λέει: Γιατί εγώ να μην έχω δίπλα μου τον πατέρα μου;».

ΑΝΤΖΕΛΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Σε διπλό ρόλο

Είναι γνωστό πως η Άντζελα Δημητρίου στάθηκε και μάνα και πατέρας για την κόρη της Όλγα. Η ίδια έχει μιλήσει άπειρες φορές για την ιδιαίτερη σχέση που υπάρχει ανάμεσά τους, ενώ και η Όλγα δεν κρύβει ποτέ τη μεγάλη αδυναμία που τρέφει για τη μαμά της. Η τραγουδίστρια προσπάθησε να προσφέρει στην κόρη της ό,τι μπορούσε και όλα δείχνουν ότι αναπλήρωσε και με το παραπάνω την απουσία του πατέρα. Μάλιστα, είναι εκείνη που την παρότρυνε να ανέβει στην πίστα και να βαδίσει στα δικά της βήματα ενώ κι αυτή από την πλευρά της δεν κάνει βήμα αν δεν συμβουλευτεί πρώτα τη μαμά της. Μπορεί, λοιπόν, η Άντζελα να κατάφερε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες μιας γυναίκας που μεγαλώνει μόνη το παιδί της, ωστόσο ποτέ δεν λύγισε. Σαν ανταμοιβή έρχεται η απέραντη αγάπη που της προσφέρει η Όλγα, η οποία για τη μεγάλη σταρ είναι ο πιο δικός της άνθρωπος στον κόσμο.

ΠΩΛΙΝΑ
Το απόλυτο δώρο

Ένα γιο έχει η Πωλίνα, που από τη στιγμή που τον κράτησε για πρώτη φορά στην αγκαλιά της πιστεύει ότι το συναίσθημα που ένιωσε δεν συγκρίνεται με τίποτα! Με τον πατέρα του παιδιού για προσωπικούς λόγους προτίμησαν να μην παντρευτούν, αλλά ανέλαβαν και οι δύο τις ευθύνες της ανατροφής του. Όπως αποκάλυψε η ίδια, «δεν μεγαλώνω μόνη μου το παιδί, γιατί και ο πατέρας του βρίσκεται διαρκώς δίπλα του όποτε τον χρειαστεί, επομένως μοιραζόμαστε τις ευθύνες και έχει ο καθένας το ρόλο του». Η ίδια αφιερώνει αρκετό από τον ελεύθερο χρόνο της για να τον περνάει παρέα με το γιο της, ενώ ως σωστή μαμά τον διαβάζει και τον προετοιμάζει για τα μαθήματά του. Για εκείνη η μητρότητα είναι το απόλυτο δώρο που της επεφύλασσε η ζωή και δεν το αλλάζει με τίποτα.

ΑΝΤΖΥ ΣΑΜΙΟΥ
Μοναδική δύναμη

Όλοι σοκαριστήκαμε όταν πριν από περίπου δύο χρόνια η Άντζυ Σαμίου παραδεχόταν δημόσια ότι ο γιος της είχε μπλέξει με τα ναρκωτικά και η ίδια παράτησε τα πάντα για να σταθεί δίπλα του και να τον βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημα. Πολλοί μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν γνώριζαν ότι η σέξι τραγουδίστρια ήταν και μητέρα, μιας και η ίδια θεωρούσε πιο σωστό να μην προβάλλει το γιο της για χάρη της δημοσιότητας. Ήταν μια μητέρα που ανέλαβε να μεγαλώσει μόνη το παιδί της και, όπως η ίδια εξηγούσε, είχαν μια πολύ αγαπημένη σχέση. Ξαφνικά, όμως, αποχώρησε πλήρως από τα φώτα της δημοσιότητας και σταμάτησε εντελώς τις εμφανίσεις της σε νυχτερινά κέντρα σε μια εποχή μάλιστα που βρισκόταν στο πικ της καριέρας της.

Οι φήμες που ακούστηκαν πολλές, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ισχυρίζονταν πως το άστρο της είχε σβήσει επειδή δεν είχε ζήτηση. Όπως η ίδια αποκάλυψε αργότερα, εγκατέλειψε τα πάντα γιατί από τη μία ένιωθε τύψεις, καθώς πίστευε ότι κι εκείνη έχει ένα μερίδιο ευθύνης για τη λανθασμένη αυτή επιλογή του παιδιού της, που έμπλεξε στη μάστιγα των ναρκωτικών. Από την άλλη, μόλις αντιλήφθηκε πόσο σοβαρό ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπιζε ο γιος της, θεώρησε σωστό να σταθεί δίπλα του και να τον βοηθήσει να κάνει αποτοξίνωση, αρχικά μέσα στο σπίτι τους, ενώ μετά σε κάποιο θεραπευτήριο. Αδιαμφισβήτητα πρόκειται για μια πολύ δυνατή μητέρα, που δεν δίστασε ούτε στιγμή να εγκαταλείψει τα πάντα για χάρη του παιδιού της!

ΟΥΡΑΝΙΑ ΤΟΥΤΟΥΝΖΗ
Η αναγνώριση που δεν ήρθε

Σίγουρα το όνομά της συζητήθηκε πάρα πολύ τον τελευταίο καιρό. Η σχέση της με τον τραγουδιστή Πασχάλη Αρβανιτίδη, με τον οποίο φέρεται να απέκτησε ένα γιο, συζητιέται και στις αίθουσες των δικαστηρίων, αφού ο τραγουδιστής δεν αναγνωρίζει το παιδί, το οποίο έχει χαρακτηρίσει σε δηλώσεις του «στιγμιαίο λάθος». Ο αγώνας της Ουρανίας να βρει την αναγνώριση από το βιολογικό του πατέρα το παιδί της έχει αρκετό δρόμο ακόμη. Και μπορεί βέβαια αυτή η αναγνώριση να μην έρχεται προς το παρόν, ωστόσο κανείς δεν αμφισβητεί ότι η Ουρανία μεγαλώνει το γιο της με πολλή αγάπη και τρυφερότητα και στέκεται δίπλα του ως σωστή μητέρα.