Πικάντικος πουρές σελινόριζας

26.03.2010

Υλικά:

  • 1 μεγαλούτσικη ρίζα κομμένη σε κυβάκια
  • 2 μερίδες φρέσκο βούτυρο
  • 2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 χούφτα ψιλοκομμένα φύλλα σέλινου
  • 2 κουταλιές σούπας ξύσμα ή χυμό τζίντζερ
  • 1 μεγάλη κούπα γάλα
  • 5-6 κόκκοι πιπέρι

Σοτάρουμε σε μέτρια κατσαρόλα το σέλινο με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το γάλα ή το ζωμό και τα μυρωδικά και βράζουμε ώσπου να μαλακώσει. Αφαιρούμε το πιπέρι, βάζουμε το μίγμα στο μπλέντερ, στη δυνατή ταχύτητα, και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε γάλα ή ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με ψητή μπριζόλα ή ψαρονέφρι.

Παραλλαγή: Προσθέτουμε 1-2 μέτριες πατάτες και 3-4 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο (χωρίς την ουρίτσα), ενώ αφαιρούμε τα φύλλα και το τζίντζερ. Σερβίρουμε με χοιρινό ψητό ή κυνήγι.