Υλικά:
- 1 μεγαλούτσικη ρίζα κομμένη σε κυβάκια
- 2 μερίδες φρέσκο βούτυρο
- 2 κουταλιές παρθένο ελαιόλαδο
- 1 χούφτα ψιλοκομμένα φύλλα σέλινου
- 2 κουταλιές σούπας ξύσμα ή χυμό τζίντζερ
- 1 μεγάλη κούπα γάλα
- 5-6 κόκκοι πιπέρι
Σοτάρουμε σε μέτρια κατσαρόλα το σέλινο με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το γάλα ή το ζωμό και τα μυρωδικά και βράζουμε ώσπου να μαλακώσει. Αφαιρούμε το πιπέρι, βάζουμε το μίγμα στο μπλέντερ, στη δυνατή ταχύτητα, και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε γάλα ή ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε με ψητή μπριζόλα ή ψαρονέφρι.
Παραλλαγή: Προσθέτουμε 1-2 μέτριες πατάτες και 3-4 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο (χωρίς την ουρίτσα), ενώ αφαιρούμε τα φύλλα και το τζίντζερ. Σερβίρουμε με χοιρινό ψητό ή κυνήγι.