Υλικά
- 1/2 κιλό ρεβίθια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα
- 6 φλιτζ. νερό
- 1 κουτ. σούπας σόδα φαγητού
- 12 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 2 κουτ. γλυκού ξερό δεντρολίβανο ή ένα κλαδάκι φρέσκο (αφού πρώτα το βρέξετε με λίγο ζεστό νερό για να απελευθερώσει το άρωμά του)
Εκτέλεση
1. Μουσκεύετε τα ρεβίθια για 12 ώρες. Τα στραγγίζετε, τα πασπαλίζετε με τη σόδα και τα αφήνετε να σταθούν για άλλα 10 λεπτά.
2. Στη συνέχεια τα ξεπλένετε πάρα πολύ καλά και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με 6 φλιτζάνια νερό. Αφήνετε να πάρουν βράση και με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρείτε τον αφρό που θα σχηματιστεί.
3. Προσθέτετε το κρεμμύδι και αφήνετε να βράσουν. Όταν είναι έτοιμα, τα ρίχνετε μαζί με το κρεμμύδι και το ζουμί τους σε ένα ταψί και προσθέτετε το ελαιόλαδο, το αλάτι, το πιπέρι και το δεντρολίβανο και ανακατεύετε καλά.
4. Τα βάζετε στο φούρνο στους 200o C και τα ψήνετε για 40 περίπου λεπτά, μέχρι να αποκτήσουν μια ωραία κρούστα.
Σημείωση: Το φαγητό σας δεν χρειάζεται ανακάτεμα παρά μόνο την προσοχή σας για να μην ξεραθεί και μείνει χωρίς υγρά, γιατί το ζουμί είναι όλη η υπόθεση!