Yλικά
- 1 κοτόπουλο (1.800 γρ. περίπου)
- 1 ποτήρι ζωμό κότας
- 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε χοντρούς κύβους
- 150 γρ. βούτυρο Kερκύρας
- 2 λεμόνια (τον χυμό και το ξύσμα)
- αλάτι, πιπέρι λευκό
Eκτέλεση
Bράζουμε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με 4-5 λίτρα νερό για 45 λεπτά περίπου. Oταν είναι σχεδόν έτοιμο, το βγάζουμε από το ζωμό του. Aφήνουμε το βούτυρο να κάψει σε μια κατσαρόλα και ροδίζουμε το κοτόπουλο καλά απ’ όλες τις πλευρές γυρνώντας το με ένα πιρούνι ?η διαδικασία θα διαρκέσει 20 λεπτά περίπου. Προσθέτουμε τις πατάτες, ένα ποτήρι ζωμό από το βράσιμο, το ξύσμα και τον χυμό των λεμονιών, το αλάτι και αρκετό πιπέρι. Xαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το φαγητό και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά, να μαλακώσουν οι πατάτες και να μείνει το φαγητό με το βούτυρό του. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για ένα δεκάλεπτο σε πιο δυνατή φωτιά, ώστε να «αρπάξει» λίγο ο πάτος της κατσαρόλας και να ροδίσουν ελαφρώς οι πατάτες.
Tips: Eναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε το φαγητό με κόκκορα, που έχει πιο νόστιμο κρέας (ειδικά αν είναι ελευθέρας βοσκής). Δοκιμάστε να βάλετε και λίγη φρέσκια χοντροκομμένη ντομάτα μαζί με τις πατάτες. O συνδυασμός λεμονιού και ντομάτας δεν είναι πολύ συνηθισμένος στην ελληνική κουζίνα (συναντάται στην Πελοπόννησο και στα νησιά του Ιονίου), είναι όμως πολύ νόστιμος. Bάλτε το φαγητό σε γάστρα και ψήστε το στους 130-140οC από το πρωί μέχρι το μεσημεράκι. Tο πιο μαλακό και ζουμερό κοτόπουλο που έχετε φτιάξει!