Υλικά:
2 φλιτζάνια ρύζι μακρύκοκκο (για πιλάφι)
1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1 φλιτζάνι αρακά κατεψυγμένο
2 καρότα τριμμένα
2 πράσα ψιλοκομμένα (μόνο το λευκό μέρος)
1/2 φλιτζάνι κρασί λευκό ξηρό
6 φλιτζάνια νερό ή ζωμό κότας
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για το γαρνίρισμα
2 κουτ. σούπας ελιές μαύρες (χωρίς το κουκούτσι) ψιλοκομμένες
10 ντοματίνια κομμένα
1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
Eκτέλεση:
Πλένουμε το ρύζι σε άφθονο κρύο νερό και το στραγγίζουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ πυρίμαχο σκεύος και σοτάρουμε ελαφρώς το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο, τον αρακά και το πράσο. Μεταφέρουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 10 λεπτά σε μέτριο φούρνο στους 180°C.
Μόλις μαραθούν τα λαχανικά, προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το κρασί και το νερό ή τον ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοψηθεί στους 150°C για μισή ώρα.
Μόλις μαλακώσει το ρύζι και σχηματιστούν «τρύπες» στην επιφάνεια, ξεφουρνίζουμε και γαρνίρουμε με τις ελιές ανακατεμένες με τα ντοματίνια, τον μαϊντανό και τον δυόσμο.