Kέικ με σταφίδες και αμύγδαλα

12.02.2016
Το πρωί με τον καφέ, το απόγευμα μαζί με τσάι, στην τσάντα των παιδιών για κολατσιό, το κέικ είναι αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων και γρήγορο στην παρασκευή του.

ΥΛΙΚΑ

  • 120 γρ. αμύγδαλα σκόνη
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 4 αβγά
  • 200 γρ. ηλιέλαιο
  • 1 λεμόνι και 1 πορτοκάλι (το ξύσμα τους)

Για το σιρόπι

  • 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι (τον χυμό τους)
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 6 σπόρους καρδάμωμο κοπανισμένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε τη ζάχαρη με το ηλιέλαιο σε βαθιά λεκάνη, προσθέτουμε ένα ένα τα αβγά (συνεχίζοντας το χτύπημα), το αμύγδαλο, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα εσπεριδοειδών, τη φρυγανιά και τέλος τις σταφίδες. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου 20 εκατ. Ψήνουμε στους 180° C για 45 λεπτά. Αφήνουμε το κέικ στην άκρη να κρυώσει λίγο. Βράζουμε το σιρόπι για 3 λεπτά και σιροπιάζουμε το κέικ αφού το τρυπήσουμε παντού με ξυλάκι.

Tip: Σερβίρεται με σαντιγί ή παγωτό κρέμα. Οι σταφίδες μπορούν να αντικατασταθούν με αποξηραμένα cranberries ή ψιλοκομμένα δαμάσκηνα.

Επιμέλεια: Αλέξης Μίχας

Συνταγές από το Cook Book