ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 10 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 15 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 10 scones
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη
Yλικά
- 250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 5 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
- 250 γρ. χουρμάδες (χωρίς το κουκούτσι) ψιλοκομμένους
- 150 ml γάλα
- 1 αβγό ελαφρώς χτυπημένο
- αμύγδαλο εφιλέ για την επικάλυψη (προαιρετικά)
- ελάχιστο αλάτι
EKTEΛEΣH
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Κοσκινίζουμε σε λεκάνη το αλεύρι μαζί με το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο κομμένο σε κύβους και τρίβουμε τα υλικά με τα χέρια έτσι ώστε να έχουμε ένα μείγμα θρυμματισμένο σαν φρυγανιά. Προσθέτουμε τους χουρμάδες. Φτιάχνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το γάλα σταδιακά. Ανακατεύουμε με πιρούνι και στη συνέχεια ελαφρώς με τα χέρια ώστε να δέσουν τα υλικά. Βάζουμε το ζυμάρι σε αλευρωμένη επιφάνεια και το απλώνουμε με τα χέρια, σχηματίζοντας φύλλο πάχους 4 εκατοστών. Κόβουμε scones με στρογγυλά κουπ πατ και τα βάζουμε το ένα κολλητά στο άλλο σε βουτυρωμένο ταψί. Αλείφουμε την επιφάνειά τους με αβγό, πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο και ψήνουμε για 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Βγάζουμε από τον φούρνο, ξεκολλάμε τα scones με προσοχή και σερβίρουμε.
Tip: Τα scones σερβίρονται με το που βγαίνουν από τον φούρνο. Τα ανοίγουμε στα δύο με τα χέρια (ποτέ με μαχαίρι), απλώνουμε μια παχιά δόση σαντιγί (ή αγγλική clotted cream) και σκεπάζουμε με μία γεμάτη κουταλιά μαρμελάδα βατόμουρο.