ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 30 λεπτά
ΑΝΑΜΟΝΗ 1 ώρα
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 80 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6-8 άτομα (περίπου 50 κομμάτια)
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια
Υλικά
- 1 λάχανο λευκό μεγάλο και τρυφερό
Για τη γέμιση
- 250 γρ. φακές ψιλές πλυμένες
- 1 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα (πλυμένο)
- 2 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
- 3 φλιτζάνια χορταρικά ανάμεικτα (καυκαλήθρες, μυρώνια σέσκουλα) ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι καβουρδισμένο στο τηγάνι
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Βράζουμε τις φακές σε μέτρια κατσαρόλα με άφθονο νερό και για 25-30 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν ελαφρώς. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, σουρώνουμε τις φακές και κρατάμε 1 φλιτζάνι από το ζουμί τους. Μέσα σε αυτό βράζουμε λίγο το ρύζι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Το ρίχνουμε σε μπολ μαζί με τις φακές και ανακατεύουμε με το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, τα χορταρικά, το κουκουνάρι, αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου και κόβουμε το κοτσάνι. Το βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζουμε, το μεταφέρουμε σε ταψάκι και μόλις κρυώσει, ξεχωρίζουμε τα φύλλα του. Στρώνουμε τα μεγάλα φύλλα στον πάτο μιας μεγάλης κατσαρόλας και την αφήνουμε στην άκρη. Απλώνουμε 1 κομμάτι από φύλλο λάχανου στην επιφάνεια εργασίας, βάζουμε στην άκρη μία κουτ. σούπας από το μείγμα, διπλώνουμε τις άκρες του και το τυλίγουμε ελαφρώς σε ντολμαδάκι. Αραδιάζουμε μια σειρά ντολμαδάκια στην κατσαρόλα. Τα σκεπάζουμε με ένα αναποδογυρισμένο πιάτο, τα περιχύνουμε με 2 φλιτζάνια ζεστό νερό και βράζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ελέγχουμε αν έχουν σωθεί τα υγρά και αν ναι, προσθέτουμε από μισό έως ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για μία ώρα σκεπασμένο πριν σερβίρουμε.