Γουμίδια «ορφανά»

02.01.2012

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 15 λεπτά
ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 30 λεπτά
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 4 άτομα
ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ εύκολη

  • 1 κιλό χόρτα (λάπαθα, μαρούλι, σπανάκι, σέσκουλα, καυκαλήθρες, μυρώνια)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ψωμί ξερό σε κύβους
  • 1 φλιτζάνι φέτα σε κύβους
  • αλάτι
  • πιπέρι μαύρο

Eκτέλεση
Πλένουμε καλά και χοντροκόβουμε όλα τα χόρτα. Σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο σε φαρδύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε όλα τα χόρτα και τα μυρωδικά, λίγο αλάτι, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά μέχρι να απορροφήσουν τα υγρά τους. Kλείνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το ψωμί, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε τη φέτα και πιπέρι. Σερβίρουμε τα γουμίδια σκέτα, ή συνοδεύουμε ψητές σαρδέλες ή μπριζόλα.

Σημ.: Τα λάπαθα, το σπανάκι και τα άγρια χόρτα της περιοχής πρωταγωνιστούν στις προτιμήσεις της Ηπειρώτισσας μαγείρισσας.