2 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίας 20΄
Χρόνος ψησίματος 10΄
* 1 φιλέτο χοιρινό ψαρονέφρι των 300 γρ.
* 4 κουταλιές ελαιόλαδο ανακατεμένο με λίγη ξερή ή φρέσκια ρίγανη
Για τα καραμελωμένα λαχανικά
* 2 μέτριες ντομάτες
* 2 κρεμμύδια
* 2 κουταλιές ελαιόλαδο
* 1 κουταλιά ζάχαρη
* 1 κουταλιά ξίδι βαλσάμικο
Για το ντρέσινγκ μουστάρδας
* 4 κουταλιές ελαιόλαδο
* 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
* 2 κουταλάκια ζάχαρη
* 1 κουταλιά μουστάρδα
* 1 κλωνάρι φρέσκια ρίγανη για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
Κόψτε το ψαρονέφρι στη μέση. Αλείψτε τα κομμάτια με λίγο από το λάδι κι αφήστε να σταθούν 10΄.
Βάλτε το τηγάνι-ψηστιέρα σε δυνατή φωτιά να κάψει. Ψήστε τα 10΄, γυρίζοντας τα συχνά επάνω στο καυτό τηγάνι, κι αλείφοντας τα ανά διαστήματα με το υπόλοιπο λάδι.
Ετοιμάστε τα λαχανικά. Κόψτε σε φέτες τις ντομάτες, λαδώστε και αλατοπιπερώστε τες και ψήστε τες στη σχάρα ή στο τηγάνι ψηστιέρα μερικά λεπτά. Καθαρίστε τα κρεμμύδια και κόψτε τα σε λεπτά φετάκια. Σοτάρετέ τα σε ένα τηγάνι με 1 κουταλιά λάδι, 7΄-8΄περίπου.
Προσθέστε τη ζάχαρη κι αφήστε τα να καραμελώσουν, 1-2΄. Ρίξτε το ξίδι, βράστε για λίγο και κατεβάστε από τη φωτιά. Σερβίρετε τα φιλέτα με τις ψημένες ντομάτες σε στοίβα, τα καραμελωμένα κρεμμύδια και περιχύστε με το ντρέσινγκ. Για να ετοιμάσετε το ντρέσινγκ, χτυπήστε όλα μαζι τα υλικά.
Ιδέα: Το μοσχαρίσιο φιλέτο είναι το ακριβότερο κομμάτι του ζώου. Το χοιρινό φιλέτο ή ψαρονέφρι το βρίσκετε στη μισή τιμή.
Συνταγή από το βιβλίο "Η Νέα Κουζίνα" των Βέφα και Αλεξία Αλεξιάδου.