Μυστικά για να πετύχει η συνταγή

02.02.2017
Ιδέες, προτάσεις και χρήσιμες γνώσεις για νόστιμη, υγιεινή και διαιτητική μαγειρική

Οι συμβουλές και τα έξυπνα μαγειρικά κόλπα της μαμάς. Για να πετυχαίνει πάντα η συνταγή, για να κάνετε τη ζωή σας στην κουζίνα ευκολότερη...

Άλλη γεύση στη σαλάτα

Για να δώσετε μια διαφορετική γευστική διάσταση στην πράσινη σαλάτα σας και να την κάνετε πιο καλοκαιρινή και περισσότερο δροσερή, προσθέστε στα λαχανικά φρέσκα χυμώδη φρούτα, όπως πορτοκάλι, γκρέιπφρουτ και ακτινίδιο, ή αντικαταστήστε το κλασικό λαδολέμονο με σάλτσα από χυμό φρούτων, μέλι, μουστάρδα σκόνη, ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.

Ποιο πιπέρι χρησιμοποιείτε;

Το μαύρο πιπέρι είναι αυτό που συλλέγεται μόλις ωριμάσει. Το άσπρο είναι το μαύρο πιπέρι ξεφλουδισμένο. Το πράσινο είναι το μαύρο πιπέρι που οι κόκκοι του συλλέγονται πριν ωριμάσουν και μετά αποξηραίνονται. Αντίθετα, το κόκκινο πιπέρι προέρχεται από διαφορετική ποικιλία και έχει ως χαρακτηριστικό την καυτερή, πικάντικη γεύση.

Ξαναζωντανέψτε τα μυρωδικά

Τα μαραμένα φρέσκα μυρωδικά γίνονται πάλι τρυφερά, αν τα τοποθετήσετε για 10 λεπτά σε χλιαρό νερό, κόψετε λίγο τα κοτσάνια τους και τα αφήσετε μετά για περίπου 20 λεπτά σε κρύο νερό, ώστε να απορροφήσουν αρκετή υγρασία.

Ελαφρύτερα σνίτσελ

Για να κάνετε σνίτσελ γευστικά, αλλά λιγότερο λιπαρά και πιο ελαφριά, ψήστε τα στο φούρνο και όχι στο τηγάνι. Για το πανάρισμά τους χρησιμοποιήστε έναν κρόκο αβγού, τρίμμα φρυγανιάς που θα φτιάξετε μόνη σας στο μπλέντερ και λίγο χυμό φρέσκου λεμονιού.

Έχετε πολλά πορτοκάλια, μανταρίνια ή λεμόνια;

1. Βάλτε το χυμό τους σε παγοκυψέλες στην κατάψυξη.

2. Τοποθετήστε το ξύσμα τους σε μικρό βάζο με 2-3 κουταλιές ζάχαρη, ρίξτε κονιάκ και φυλάξτε το στο ψυγείο.

3. Ρίξτε τα φρουτοπαγάκια σε ποτά.

4. Βάλτε το ξύσμα σε γλυκά, κρέμες, κέικ, γιαούρτι, μαρινάτες κρεάτων, φαγητά και σαλάτες λαχανικών.

Λαχανικά με γεύση & εμφάνιση;

Πριν τα σοτάρετε, όπως τα καρότα και τα κρεμμυδάκια, πανάρετέ τα πρώτα σε λίγη ζάχαρη άχνη.

Θέλετε τραγανή πίτσα;

Όταν κάνετε σπιτική πίτσα, προσθέστε μέσα στη ζύμη που ανοίγετε λίγη ζάχαρη.

Πώς πετυχαίνει ο πουρές;

Ο σπιτικός πουρές πατάτας αποκτά καλύτερη υφή, εάν χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή του ζεστό γάλα και όχι κρύο.

Δεν χύλωσε η φασολάδα;

Προσθέστε λίγη τριμμένη πατάτα και βράστε τη σε δυνατή φωτιά.

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 140
Update: Φεβρουάριος 2017