La Antena

14.06.2012
Στη μονίμως χιονισμένη «Πόλη χωρίς φωνή», ο σατανικός μεγιστάνας Mr TV έχει στερήσει μεταφορικά και κυριολεκτικά στους κατοίκους της τη δυνατότητα προσωπικής έκφρασης. Τελευταίο βήμα στο σχέδιό του για απόλυτη κυριαρχία είναι η απαγωγή της «Φωνής», μιας τραγουδίστριας και μοναδικού ομιλούντα κατοίκου. Όμως σύσσωμη η οικογένεια του εφευρέτη της διπλανής πόρτας θα σπεύσει να τη σώσει.

Κάπως απλοϊκή η προειδοποίηση για την χειραγώγηση των μαζών από τα μέσα, και ξεχειλωμένη η διάρκεια, αλλά αυτός ο απροκάλυπτος φόρος τιμής στο βουβό σινεμά προσφέρει μια αισθητική πρόταση που ξεφεύγει από τον κανόνα, αποδεικνύοντας ότι το λατινοαμερικανικό σινεμά κρύβει κι άλλους άσσους στο μανίκι του.

Σε έναν απροκάλυπτο φόρο τιμής στο βουβό σινεμά, που χρειάστηκε πάνω από 11 εβδομάδες γυρίσματα και έναν ολόκληρο χρόνο post-production, ο Εστέμπαν Σαπίρ ρίχνει στον δημιουργικό του τορβά ξεκάθαρες αναφορές σε μνημειώδεις ταινίες του είδους, όπως το «Metropolis» του Φριτς Λανγκ, αλλά και στο μελόδραμα, το film noir και την επιστημονική φαντασία. Τις συνταιριάζει ωστόσο με ολόδικές του εμπνεύσεις και συναρπαστικά οπτικά ευρήματα, όπως τη φιγούρα της απρόσωπης femme fatale τραγουδίστριας, που μοιάζει σα να ξεπήδησε από το «Meshes Of The Afternoon» της Μάγια Ντέρεν, και μεσότιτλους, οι οποίοι αντικαθίστανται από κομιξίστικης προέλευσης άηχους διάλογους που θρυμματίζονται πάνω στο αιώνιο χιόνι της φανταστικής πολιτείας.

Στον αντίποδα ωστόσο του ξεδιάντροπα σατιρικού και αναμφίβολα πιο πειραματικού σινεμά του Γκάι Μάντιν, ο Σαπίρ απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό που θα καταφέρει να ξεπεράσει την αρχική του δυσπιστία απέναντι σε ότι μοιάζει με ακραίο στιλιστικό πείραμα για να απολαύσει ένα εκκεντρικό παραμύθι για την αέναη πάλη του Καλού και του Κακού με ιδανικό παραλήπτη όλη την οικογένεια.

Η ιδέα του αδίστακτου μεγιστάνα των media που κρατά υπνωτισμένο το κοινό μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης, κατέχει ταυτόχρονα το μονοπώλιο της αγοράς και παράγει ακόμη και τα έτοιμα γεύματα που καταβροχθίζουν μπροστά στο χαζοκούτι έχει σαφέστατες πολιτικές προεκτάσεις. Η έστω και απλοϊκή προειδοποίηση για τη χειραγώγηση των μαζών από τα μέσα δεν είναι διόλου τυχαία αν αναλογιστεί κανείς το παρελθόν της γενέτειρας του Σαπίρ, Αργεντινής, ακόμη κι αν εκτοπίζεται τελικά από τις σειρήνες της οπτικοακουστικής αποπλάνησης και την ελαφρώς ξεχειλωμένη διάρκεια.

Στο πλαίσιο της πρόσφατης, εντατικής αναγέννησης του σύγχρονου αργεντίνικου σινεμά ο Σαπίρ προσφέρει μια αισθητική πρόταση που ξεφεύγει από τον κανόνα, αποδεικνύοντας ότι το λατινοαμερικανικό σινεμά κρύβει κι άλλους άσσους στο μανίκι του. Διόλου τυχαία, για πρώτη φορά στα τελευταία 36 χρόνια του φεστιβάλ του Ρότερνταμ, μια ταινία επιλέχθηκε ταυτόχρονα για έναρξη και επίσημη συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα.

Θανάσης Πατσαβός