Εγώ, ο Γιαννούλης Χαλεπάς

16.02.2011
Βιογραφία του μεγάλου Έλληνα γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά και τις περιπέτειες που αντιμετώπισε στην προσπάθεια του να ανακαλύψει νέες μορφές έκφρασης και να αποδώσει με δικές του πλαστικές τεχνοτροπίες την νέα εποχή. Ο αγώνας του καλλιτέχνη που επιζητά να δώσει ψυχή στο πηλό, τελικά κορυφώνεται με την υπέρτατη θυσία.

Ο σημαντικότερος Έλληνας γλύπτης της σύγχρονης εποχής ζωντανεύει στην μεγάλη οθόνη σε ένα έργο με αγαστές προθέσεις αλλά αμφισβητήσιμη αισθητική. Με ιδιωτική χρηματοδότηση και βοήθεια από τους κατοίκους της Τήνου, όπου πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα, ο Γιαννούλης Χαλεπάς σκιαγραφεί τον αγώνα του γλύπτη να δημιουργήσει το προσωπικό του στυλ, ξεφεύγοντας από τον κραταιό τότε Βαυαρικό κλασσικισμό και αφομοιώνοντας το σύγχρονο ελληνικό στοιχείο.

Η προσπάθεια αυτή, κοινή σε πολλούς δημιουργούς της εποχής, παρουσιάζει ιδιαίτερο θεωρητικό ενδιαφέρον - κυρίως εντασσόμενη σε ένα γενικότερο πλαίσιο στην ιστορία της ελληνικής τέχνης. Η ταινία ωστόσο, με διαλόγους και αφήγηση που βασίζονται στα λόγια του ίδιου του Χαλεπά, αποπειράται μια πιο ποιητική προσέγγιση, με θεατρινισμούς στις ερμηνείες και σκηνοθετικά τρικ που αγγίζουν τα όρια του κιτς. Ίσως το φορμά του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ να εξυπηρετούσε περισσότερο το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Φ.Β

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ