31 Ελληνες «συνομιλούν» με την αρχαιότητα

11.12.2007
Ο Κωνσταντίνος Παρθένης είναι από τους πρώτους Ελληνες καλλιτέχνες που άρχισε, από τη δεκαετία του 1920, να εμπνέεται και να «συνομιλεί» με την αρχαιότητα. Παρόμοια στροφή είχε παρατηρηθεί και στο εξωτερικό, με προεξάρχοντα τον Πικάσο.

Ο Κωνσταντίνος Παρθένης είναι από τους πρώτους Έλληνες καλλιτέχνες που άρχισε, από τη δεκαετία του 1920, να εμπνέεται και να «συνομιλεί» με την αρχαιότητα. Παρόμοια στροφή είχε παρατηρηθεί και στο εξωτερικό, με προεξάρχοντα τον Πικάσο.

Η «συνομιλία» συνεχίστηκε και κορυφώθηκε με τους Γουναρόπουλο, Βασιλείου, Εγγονόπουλο, Τσαρούχη, Μόραλη, Γκίκα κ.ά.

Συνολικά 31 καλλιτέχνες, φτάνοντας στους νεότερους Μποκόρο, Χρηστίδη και Τανιμανίδη, περιλαμβάνει η έκθεση «Κλασικές μνήμες στη σύγχρονη ελληνική τέχνη», η οποία κατέληξε από χθες στην Εθνική Πινακοθήκη, μέχρι 18 Φεβρουαρίου.

Η έκθεση αυτή, που περιλαμβάνει και γλυπτά -το πιο αγαπητό θέμα στους σύγχρονους Έλληνες γλύπτες είναι η Νίκη- έχει μια ενδιαφέρουσα διαδρομή: Ξεκίνησε το 2001 εγκαινιάζοντας το Πνευματικό Κέντρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση στη Νέα Υόρκη.
Διευρύνθηκε και ταξίδεψε το 2003 στην Κωνσταντινούπολη και πρόσφατα στο Πεκίνο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ελλάδα, με χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση.

Και τώρα ήρθε η ώρα της Αθήνας για να τη δει.

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ
Βασ. Κωνσταντίνου 50, 210 7235937-8.
Δε.-Σάβ. 9 π.μ. - 3 μ.μ. Κυρ. 10 π.μ. - 2 μ.μ. Τρ. κλειστά.
Εισιτ. € 6,5 και φοιτ. €3.