Παρουσίαση του βιβλίου "Ελ Γκρέκο - ο ζωγράφος του Θεού"

10.12.2007
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν το βιβλίο του Δημήτρη Σιατόπουλου Ελ Γκρέκο - ο ζωγράφος του Θεού τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007 και ώρα 8 μ.μ στο Κέντρο Λόγου & Τέχνης 104, στην οδό Θεμιστοκλέους 104.
Οι Εκδόσεις Καστανιώτη παρουσιάζουν το βιβλίο του Δημήτρη Σιατόπουλου Ελ Γκρέκο - ο ζωγράφος του Θεού τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2007 και ώρα 8 μ.μ στο Κέντρο Λόγου & Τέχνης 104, στην οδό Θεμιστοκλέους 104.

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Μίμης Ανδρουλάκης, Γιάννης Σμαραγδής, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης.

Ο Δομίνικος Θεοτοκόπουλος, ο «Ελ Γκρέκο» της παγκόσμιας ζωγραφικής, διήνυσε κατά τον 16ο και τον 17ο αιώνα μια πολυκύμαντη διαδρομή, μοιρασμένη ανάμεσα στην τέχνη και τη ζωή. Η σταθερή προσήλωση στις μοναδικές στη δυτική τέχνη εξαϋλωμένες, πνευματικές μορφές, η ανυποχώρητη στάση ενάντια στο κατεστημένο, η σθεναρή υποστήριξη του αγώνα των Κρητικών κατά των Βενετών, οι αλλεπάλληλες ?συναρτημένες συχνά με τις μοιραίες του σχέσεις? μετακινήσεις, η σύγκρουση με την Ιερά Εξέταση είναι μόνο λίγες όψεις από τη ζωή και τη δράση μιας πολυδιάστατης προσωπικότητας, που έζησε ελεύθερη και πάντοτε ασυμβίβαστη στην Κρήτη, στη Βενετία, στο Μπασάνο, στη Ρώμη, στο Τολέδο.
Στη μυθιστορηματική βιογραφία του Δημήτρη Σιατόπουλου ανασυντίθεται ένα εντυπωσιακό μωσαϊκό εικόνων, χώρων, γεγονότων και προσώπων, όπου δεσπόζει η εμβληματική μορφή του Θεοτοκόπουλου, αναδεικνύονται άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του, ενώ ταυτόχρονα αναβιώνουν οι πολιτικές, οι κοινωνικές και οι ιδεολογικές αντιφάσεις της πολυτάραχης εποχής του.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε ως πλατύ θεατρικό κείμενο, σε πολλές συνέχειες, στο ραδιόφωνο το 1975. Αργότερα, αναπλασμένο και τεκμηριωμένο σε μυθιστορηματική βιογραφία, δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Βραδυνή σε καθημερινές συνέχειες, από 16 Μαΐου ως 16 Αυγούστου 1976 (οι πρώτες 15 ολοσέλιδες, κοσμημένες με πίνακες του Γκρέκο). Το 1977 εκδόθηκε σε βιβλίο και απέσπασε την επόμενη χρονιά (1978) το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Μυθιστορηματικής Βιογραφίας. Σήμερα δίνεται συμπληρωμένο και στην οριστική του μορφή.

Στο βιβλίο αυτό βασίστηκε και το σενάριο της ταινίας El Greco του Γιάννη Σμαραγδή, ο οποίος προλογίζει τη νέα αυτή έκδοση. Στον πρόλογό του παρουσιάζει το ιστορικό της γνωριμίας του με τον συγγραφέα και επισημαίνει την καθοριστική συμβολή του έργου του Δημήτρη Σιατόπουλου στην πραγμάτωση της ταινίας του.