Φεστιβάλ Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Βόλου

06.12.2007
Ενα πολύπλευρο Φεστιβάλ Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών φιλοδοξεί να γίνει το ανανεωμένο Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου, από τις 15 Δεκεμβρίου έως τις 26 Ιανουαρίου, μέσα από ένα απαιτητικό πρόγραμμα...

Στο όμορφο περιβάλλον της πόλης του Βόλου, με φόντο το Πήλιο, ακριβώς στην καρδιά της εορταστικής περιόδου, η πόλη υποδέχεται το Διεθνές Φεστιβάλ της. Πρόκειται για ένα Φεστιβάλ Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών, που απλώνει ένα πολύπλευρο πλέγμα συνδυαστικών θεαμάτων, πολύτεχνων εκδηλώσεων και κάθε είδους έκφρασης αυτού που αποτελεί τη σύγχρονη «performance».

Το Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου αποτελεί μια φυσική συνέχεια αλλά και μια αληθινή ανανέωση του Φεστιβάλ Μουσικού Θεάτρου που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία για δέκα συνεχή χρόνια υπό την καλλιτεχνική Διεύθυνση του συνθέτη Δημήτρη Μαραγκόπουλου.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου έχουν θέση τα συνδυαστικά θεάματα και οι πολύτεχνες εκδηλώσεις της σύγχρονης διεθνούς σκηνής αλλά και μια όπερα δωματίου, ένα μίνι-μιούζικαλ, οι τέχνες της μαριονέτας, της κούκλας, το σύγχρονο καλλιτεχνικό τσίρκο, το οπτικό και σωματικό θέατρο, video art, με κοινό παρανομαστή όμως πάντα τη μουσική και με έντονη παρουσία της σύγχρονης τεχνολογίας.

Το φετινό πρόγραμμα έχει ως εξής:

- Η «κλασική» πλέον χορογραφία του Lorca Massine στο Ζορμπά του Μίκυ Θεοδωράκη έρχεται με το μπαλέτο της Εθνικής Όπερας της Σόφιας που «ανοίγει» και το φεστιβάλ με δύο παραστάσεις στις 15 και 16 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου.

- Από την Αυστρία η ομάδα Liquid Loft του ανανεωτή Chris Harring φέρνει την παράσταση με τίτλο "Kind of Heroes" όπου οι τρεις αντι-ήρωες περφόρμερς, με χιούμορ και συστολή, αντιστρέφουν τα στερεότυπα των ηρώων της μαζικής κουλτούρας και της τυποποιημένης σωματικής συμπεριφοράς τους. Με ένα συνδυασμό κίνησης, φωνής, λόγου και συνεχούς αναπροσαρμογής των κουστουμιών, δημιουργούν μια γεμάτη από απρόοπτα, ηλεκτρισμό και ρευστότητα παράσταση που θα δοθεί στις 21 και 22 Δεκεμβρίου στο Θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής.

- Στις 25 και 26 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης ο Αμερικανός Wolf Bowart μας ταξιδεύει?στο φεγγάρι σε μια παράσταση με τίτλο "Lalaluna", γεμάτη από τις τέχνες του τσίρκου, παντομίμα και ακροβατικά, με ένα one-man show που έχει γυρίσει όλο τον κόσμο, απαντώντας στο ερώτημα «Τι θα γίνει αν ένα βράδυ το φως του φεγγαριού σβήσει και πρέπει να το αντικαταστήσετε με έναν λαμπτήρα?;»

Ο Wolf Bowart είναι ένας από τους πιο γνωστούς δασκάλους του σωματικού θεάτρου. Έχει σπουδάσει κοντά σε δασκάλους όπως ο Rachel Rosenthal και ο Denis Lacombe του Cirque du Soleil. Συγγραφέας, κλόουν, περφόρμερ, συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως ο Steve White (Blue Man Group), έχει κερδίσει πρώτα βραβεία σε Διεθνή Φεστιβάλ, εμφανίζεται πολύ συχνά στην τηλεόραση και έχει κάνει γνωστό το σωματικό θέατρο σε όλες τις ηλικίες στην Αμερική, στην Ευρώπη και στην Αυστραλία.

- Στις 28 και 29 Δεκεμβρίου ο Γάλλος Dοminique Bouvin θα μας χαρίσει ένα συναρπαστικό sight specific, το Transports Exceptionels, που θα γίνει μπροστά από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Είναι ένα πρωτότυπο ντουέτο για έναν χορευτή... και έναν εκσκαφέα(!), με συνοδεία από άριες που τραγουδάει η Μαρία Κάλλας, σε μια συνύπαρξη και ένα διάλογο του Ανθρώπου και της Μηχανής ποιητική, αρμονική και απρόβλεπτη.

- Στις 29 Δεκεμβρίου οι ομάδες Beau Geste & Non de Nom με τους Pascal Houbin και Dominique Boivin θα δώσουν την παράσταση με τίτλο Bonte Divine. Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης που ξεκινάει το Μεσαίωνα και φτάνει με την ίδια ένταση και αγωνία στις μέρες μας. Η ποίηση, η πίστη και η δύναμη ψυχής διαπνέουν αυτή την ιστορία που είναι εμπνευσμένη από τον μύθο του Αβελάρδου και της Ελοίζας, παρόμοιο με αυτόν της Κασσιανής και του θεόφιλου.

- Στις 3 και 4 Ιανουαρίου 2008 η ομάδα Piesn Kozla από την Πολωνία, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με μια πολύ δυνατή και σκληρά φορτισμένη παράσταση-τελετουργία με τραγούδι, μουσική, κίνηση, λόγο, με τίτλο Lacrimosa, εμπνευσμένη τουλάχιστον όσον αφορά την κίνηση από τα Αναστενάρια.

- Στις 23 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, η Δημοτική Σχολή Χορού και η Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Βόλου δίνουν την παράσταση «Ποιος θα σώσει τα Χριστούγενα;» ένα μουσικό παραμύθι με ήρωες τους καλικάτζαρους, τον Άγιο Βασίλη?και τις χιονονιφάδες.

- Στις 16 Ιανουαρίου η Εστία Θεάτρου Βόλου «Ερινεώς» εμφανίζεται με την παράσταση IMAGINE («Τοπίο του Είναι») σε σκηνοθεσία Γιάννη Τράντα και μουσική Πέτρου Δουρδουμπάκη. Η ομάδα «Ερινεώς» μάς ταξιδεύει μέσα από κείμενα των Παπαδιαμάντη, Σεφέρη, Πεντζίκη και Καργάκου σε εκείνη την Ελλάδα, που στην κινούμενη άμμο της «παγκόσμιας» εποχής μας, επιμένει, καταγγέλλει, ονειρεύεται και αναζητά επίπονα την αλήθεια του Είναι της.

- Η αυλαία του Φεστιβάλ θα κλείσει στις 19 και 20 Ιανουαρίου (επανάληψη στις 26 και 27) με την ομάδα του Νίκου Παρθένη και του Ζαφείρη Κουκουσέλη, σε μια μουσική παράσταση με τίτλο τα «Μυστικά της Θάλασσας», ένα ταξίδι στη Μεσόγειο και στις θάλασσες του Πλανήτη μέσα από το τραγούδι, την κίνηση, το λόγο, την εικόνα.

Πληροφορίες:
Διεθνές Φεστιβάλ Βόλου
Κουταρέλια & Ρ.Φεραίου, 38221 Βόλος
Τηλ: 24210 53604

Πληροφορίες για εισιτήρια
Τηλ: 24210 32 818 & 24210 53604
Προπώληση εισιτηρίων από 8/12/07
11:00-13:00 & 18:00-21:00 καθημερινά
Τιμές εισιτηρίων: 20,00 € & 15,00 € (φοιτητικό, σπουδαστές )