Επτά μεγάλοι στη γκαλερί Σκουφά

04.12.2007
Χαρακτηριστικά σχέδια επτά κορυφαίων Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών, συγκέντρωσε και παρουσιάζει η γκαλερί Σκουφά σε έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 4 Δεκεμβρίου.
Χαρακτηριστικά σχέδια επτά κορυφαίων Ελλήνων εικαστικών καλλιτεχνών, συγκέντρωσε και παρουσιάζει η γκαλερί Σκουφά.

Η έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 4 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει περίπου 40 σχέδια των Γιαννούλη Χαλεπά, Κωνσταντίνου Παρθένη, Δημήτρη Γαλάνη, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γιάννη Τσαρούχη, Διαμαντή Διαμαντόπουλου και του Γιάννη Μόραλη.

Μέσα από την έκθεση το κοινό έχει την ευκαιρία να έρθει σε επαφή με το έργο καλλιτεχνών, που έγραψαν την ιστορία της εικαστικής τέχνης στη χώρα μας, έτσι όπως αποτυπώνεται στα σχέδια τους, τα οποία αποτελούν ούτως ή άλλως μια πιο προσιτή μορφή τέχνης.

Τα σχέδια του Χαλεπά αποτελούν προέκταση του γλυπτικού του έργου, ξεφεύγουν από τον ακαδημαϊσμό και εκφράζουν την τραγική μοίρα του δημιουργού τους.

Στα σχέδια του Παρθένη κυριαρχεί η εκφραστικότητα της λιτής γραμμής, κάτι σαν ένα ψυχικό αποτύπωμα, που αρνείται την ακαμψία και το στυλιζάρισμα.

Ο Δημήτρης Γαλάνης με τα σχέδια του ανανέωσε την τεχνική και αποτέλεσε παράδειγμα για πολλούς νέους καλλιτέχνες.

Ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας αναδεικνύει στα δικά του σχέδια ένα εντελώς προσωπικό ύφος, συνδυάζοντας στοιχεία όπως ο κυβισμός, το φως και η αρχιτεκτονική της Ελλάδας.

Στο Γιάννη Τσαρούχη, η επιστροφή στις ρίζες και η βαθιά ελληνικότητα αποτελούν το σχήμα κατατεθέν.

Ο Διαμαντής Διαμαντόπουλος δίνει έμφαση στις πλαστικές αξίες, απλοποιεί τις μορφές και αποφεύγει τα χαρακτηριστικά, δίνοντας στην ανθρώπινη φιγούρα οικείες διαστάσεις.

Ο Γιάννης Μόραλης σεμνός, λιτός βαθύς και ακούραστος προσεγγίζει την ελληνικότητα με έναν εντελώς δικό του τρόπο.

Η έκθεση στην αίθουσα Σκουφά διαρκεί ως τις 15 Ιανουαρίου 2008.

Γκαλερί Σκουφά: Σκουφά 4, Κολωνάκι
Τηλέφωνο: 210-36.43.025, 210-3643541.
Ώρες λειτουργίας της γκαλερί: Δευτέρα ως Σάββατο 10.00π.μ. -3.30 μ.μ.
Τρίτη, Πέμπτη Παρασκευή 5.30-9.00μ.μ.
και Τετάρτη 6.00-9.00μ.μ. - Κυριακή κλειστά.