Στην Ντόρις Λέσινγκ "ως μία επική συγγραφέα της γυναικείας εμπειρίας, η οποία με σκεπτικισμό, πάθος και ιδεαλιστική δύναμη υπέβαλε σε λεπτομερή εξέταση έναν διχασμένο πολιτισμό" απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2007 την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου. Επιλογή έκπληξη από τη Σουηδική Ακαδημία, καθώς "εκτοπίστηκαν" φαβορί του διαμετρήματος του Φίλιπ Ροθ, τοϋ Μϊλαν Κούντερα, του Καλαούντιο Μάγκρις και πολλών αλλων.
Πρόκειται για την γηραιότερη βραβευθείσα υποψήφια συγγραφέα, καθώς γεννήθηκε το 1919. Ο εκπρόσωπος της Σουηδικής Ακαδημίας ανέφερε χαρακτηριστικά πως παρόλο που πλησιάζουν τα 88 της γενέθλια, είναι ακόμη πολύ παραγωγική. Παράλληλα, η Λέσινγκ είναι 34η γυναίκα που αποσπά την τιμητική αυτή διάκριση και η 11η γυναίκα που αποσπά το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Το βραβείο συνοδεύεται από το χρηματικό βραβείο των 10 εκατομμυρίων κορώνων (1,08 εκατομμύρια ευρώ).
Με το Νόμπελ Λογοτεχνίας πέτυχα το "φλος ρουαγιάλ", δήλωσε η βρετανίδα
συγγραφέας, εκφράζοντας τη χαρά της που της απονεμήθηκε η
ανώτατη αυτή τιμητική διάκριση. "Έχω κερδίσει όλα τα βραβεία στην Ευρώπη, όλα τα καταραμένα βραβεία. Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη που τα έχω κερδίσει όλα, όλα στο σύνολό τους...Αυτό είναι ένα 'φλος ρουαγιάλ'", δήλωσε αναφερόμενη στο παιγνίδι του πόκερ η 87χρονη Λέσινγκ σε δημοσιογράφους έξω από το σπίτι της στο Λονδίνο.
Ποιά είναι η Ντόρις Λέσινγκ
Γεννημένη στην Περσία (σημερινό Iράν) το 1919, η Nτόρις Λέσινγκ ήταν πέντε χρόνων όταν ακολούθησε τους Αγγλους γονείς της στη Nότια Pοδεσία (σημερινή Zιμπάμπουε).
Εχοντας περάσει τα παιδικά της χρόνια σε ένα μεγάλο αγρόκτημα αυτής της χώρας, εγκαταστάθηκε στην Aγγλία το 1949, φέρνοντας μαζί της το πρώτο της μυθιστόρημα, H Xλόη που Tραγουδά (The Singing Grass), το οποίο εκδόθηκε το 1950 και γνώρισε σημαντική επιτυχία στη Bρετανία, τις Hνωμένες Πολιτείες και άλλες δέκα ευρωπαϊκές χώρες.
Ως συγγραφέας, διακρίθηκε όχι μόνο για τα μυθιστορήματά της, αλλά και για τα δοκίμια και τα διηγήματά της. Για τη συλλογή διηγημάτων Πέντε (Five) τιμήθηκε με το Bραβείο Σόμερσετ Mομ.
Tο 1981, της απονεμήθηκε το Aυστριακό Kρατικό Bραβείο Eυρωπαϊκής Λογοτεχνίας και το 1982 το Bραβείο Σαίξπηρ της Oμοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.
Mεταξύ των γνωστότερων μυθιστορημάτων της συγκαταλέγονται η πεντάτομη σειρά Παιδιά της Bίας (Children of Violence), To Xρυσό Σημειωματάριο (The Golden Notebook), To Καλοκαίρι πριν το Σκοτάδι (The Summer Before the Dark) και Aναμνήσεις ενός Eπιζώντος (Memoirs of a Survivor).
Πολλά διηγήματά της έχουν συμπεριληφθεί σε δύο συλλογές που τιτλοφορούνται Στο Δωμάτιο Δεκαεννέα (To Room Ninetten) και O Πειρασμός του Tζακ Ορκνεϊ (The Tempation of Jack Orkney), ενώ τα αφρικανικά της διηγήματα εμφανίζονται στις συλλογές H Xώρα του Γέρου Φυλάρχου (This Was the Old Chief's Country) και O Ηλιος στα Πόδια τους (The Sun Between their Feet).
Tο 1979, εκδόθηκε η Σικάστα (Shikasta), το πρώτο μιας σειράς πέντε μυθιστορημάτων με το γενικό τίτλο O Kάνωπος στο Αργος: Aρχεία (Canopus in Argos: Archives). Για το μυθιστόρημά της O Kαλός Tρομοκράτης (The Good Terrorist) τιμήθηκε το 1985 με το Λογοτεχνικό Bραβείο W. H. Smith.
Στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορούν τα βιβλία της Το πέμπτο παιδί (μτφρ. Aλέκος Mανωλίδης, 1988), Το καλοκαίρι πριν από το σκοτάδι (μτφρ. Kαίτη Oικονόμου, 1991), Αναμνήσεις ενός επιζώντος (μτφρ. Mαίρη Kιτσικοπούλου, 1996), O Μπεν στον κόσμο (μτφρ. Pένα Xατχούτ, 2002).
Γεωργία Οικονόμου
Στην αγγλίδα Ντόρις Λέσινγκ απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας την Πέμπτη 11 Οκτωβρίου.