Ο Ρώσος ζωγράφος Αλεξέι Κυρίλοφ έχει περάσει τη μισή ζωή του στην Ελλάδα και πάντα συνδύαζε στα έργα του (ζωγραφικά, γλυπτά, ξυλόγλυπτα) την αρχαία θεματογραφία με τα χριστιανικά ιδεώδη.
Τον γεννημένο το 1962 στην Αγία Πετρούπολη δημιουργό ελκύει αυτό που διαφορετικοί άνθρωποι σε διαφορετικές εποχές αντιλαμβάνονται ως ιερό. Στην έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Αυγούστου στο χωριό Πύργος της Τήνου ο καλλιτέχνης κατορθώνει να βρει το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στους δύο τόσο διαφορετικούς κόσμους.
Όπως αναφέρει η ιστορικός τέχνης Όλγα Μορόζοβα του Μουσείου Καλών Τεχνών Πούσκιν της Μόσχας «στις δημιουργίες του η αρχαιότητα υπάρχει σε ζωτική και δυναμική σχέση προς τα βασικά θέματα της σύγχρονης πνευματικότητας, όπως τα αντιλαμβάνεται ο καλλιτέχνης, δεδομένου ότι οι ελληνικοί μύθοι περιέχουν ιδέες που υιοθετήθηκαν από τον Χριστιανισμό».
Η δημιουργία τάξης μέσα από το χάος και ο εξανθρωπισμός της ζωής αποτελούν το βασικό θέμα των έργων του Κυρίλοφ, ο οποίος αναμφίβολα προτιμά την Ολυμπιακή «μέρα» από τη «χθόνια» νύχτα, την Απολλώνια τάξη από τα ξεσπάσματα της ειδωλολατρίας. Στα έργα του η ομορφιά και η ηθική είναι ένα.
Ο επιβλητικός χώρος της έκθεσης, που δεν είναι άλλος από τον ανακαινισμένο φούρνο του χωριού, που παρέμεινε κλειστός για περισσότερα από 30 χρόνια και ύστερα από τη φετινή ανακαίνισή του θα χρησιμοποιείται πλέον ως χώρος τέχνης, δημιουργεί ένα κατανυκτικό περιβάλλον που αγκαλιάζει τα έργα.
Στο χωριό Πύργος της Τήνου εκθέτει τα έργα του ο Ρώσος ζωγράφος Αλεξέι Κυρίλοφ, ο οποίος έχει περάσει τη μισή ζωή του στην Ελλάδα και πάντα συνδύαζε στα έργα του (ζωγραφικά, γλυπτά, ξυλόγλυπτα) την αρχαία θεματογραφία με τα χριστιανικά ιδεώδη.