Το Μουσείο Μπενάκη στο Κολωνάκι ανοίγει τις πόρτες και όλες τις αίθουσές του σε μία περιήγηση με τη μορφή θεατρικού δρώμενου, φιλοξενώντας την παραγωγή «Το Άγνωστο Αριστούργημα» του Ονορέ ντε Μπαλζάκ από τον θεατρικό οργανισμό «Αltra Τerra».
Μετά την επιτυχημένη παρουσίαση της παράστασης «Τα Φτερά του Έρωτα» των Βιμ Βέντερς - Πέτερ Χάντκε, η ομάδα «Αltra Τerra» συνεχίζει την περιήγησή της μέσα στους διαδρόμους της τέχνης με «Το Άγνωστο Αριστούργημα» του Ονορέ ντε Μπαλζάκ, το οποίο θα παρουσιαστεί, από τις 9 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη στο Κολωνάκι.
Συνδυάζοντας ένα πολυάριθμο σύνολο ηθοποιών με τη σύγχρονη τεχνολογία και διάφορες μορφές τέχνης - από τη λογοτεχνία μέχρι τη ζωγραφική και από τη μουσική μέχρι τον κινηματογράφο - ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Χατζάκης κάνει μια αναδρομή στην τέχνη, προσεγγίζοντας σχεδόν όλα τα καλλιτεχνικά ρεύματα.
Κινητήριος δύναμη αυτής της διαδρομής το μυθιστόρημα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ «Το Άγνωστο Αριστούργημα», το οποίο θίγει διαχρονικά ερωτήματα σχετικά με την Τέχνη μέσα από τη συνάντηση τριών ζωγράφων.
Ο μεγάλος σε ηλικία και κύρος ζωγράφος Φρενχόφερ αποτελεί πηγή γνώσης και έμπνευσης για τους νεαρότερους ζωγράφους.
Ο Φρανσουά Πορμπίς, νεαρότερος σε ηλικία, αν και ήδη αναγνωρισμένος ζωγράφος της Αυλής της Μαρίας των Μεδίκων, εμφανίζεται να θεωρεί τον Φρενχόφερ «δάσκαλο» και καθοδηγητή του, την ίδια στιγμή που ο φτωχός νεοφώτιστος Νικολά Πουσέν, αργότερα κύριος εκφραστής του γαλλικού κλασικισμού, κάνει τα πρώτα του βήματα.
Μια γυναίκα, η Ζιλέτ, ο καταλύτης της ιστορίας, γίνεται το «μήλον έριδος» ανάμεσα στη ματαιοδοξία και τον έρωτα, όταν ένα εκπληκτικό «κρυφό» δημιούργημα μπορεί να πάρει τη θέση της στη ζωή του καλλιτέχνη.
Η παράσταση θέτει ερωτήματα όπως: Στην καλλιτεχνική φύση έχει προτεραιότητα η Τέχνη ή ο έρωτας; Πόσα είναι διατεθειμένος να θυσιάσει ο καλλιτέχνης; Πώς προσδιορίζεται ο καλλιτέχνης και πώς το έργο Τέχνης;
«Το Άγνωστο Αριστούργημα» γράφτηκε το 1831 και εκδόθηκε για πρώτη φορά στην επιθεώρηση «L Αrtiste» σε δύο μέρη, το πρώτο με τίτλο «Μαιτρ Φρενχόφερ» και το δεύτερο ως «Κατρίν Λεσκώ».
Στο διήγημα ο Μπαλζάκ εκθέτει, ουσιαστικά, τις απόψεις του για την Τέχνη και επηρεάζει σημαντικά μερικούς από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες του 19ου και 20ού αιώνα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Πάμπλο Πικάσο, 100 χρόνια περίπου μετά τη συγγραφή του βιβλίου, στα μέσα της δεκαετίας του 1930, εγκαταστάθηκε στο μέγαρο όπου διαδραματίζεται η ιστορία όπου και ζωγράφισε την Γκερνίκα.
Η σύλληψη, η σκηνοθεσία και η θεατρική προσαρμογή είναι του Γρηγόρη Χατζάκη και η σκηνογραφική επιμέλεια της Δανάης Χατζάκη. Παίζουν: Κλέων Γρηγοριάδης, Ρόζα Προδρόμου, Μάκης Μπενάκης, Βύρων Κατρίτσης και 10 ακόμη ηθοποιοί.
ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ALTRA TERRA
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Κουμπάρη 1, Κολωνάκι
Το Μουσείο Μπενάκη στο Κολωνάκι ανοίγει τις πόρτες και όλες τις αίθουσές του σε μία περιήγηση με τη μορφή θεατρικού δρώμενου, φιλοξενώντας την παραγωγή «Το Άγνωστο Αριστούργημα» του Ονορέ ντε Μπαλζάκ από τον θεατρικό οργανισμό «Αltra Τerra».