Μία ελιά στη ... Μύκονο

30.07.2007
Το δέντρο που έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο με την Ελλάδα, στη διαδρομή της ανά τους αιώνες, η ελιά, είναι το θέμα της κοινής έκθεσης των Άγγελου Παναγιωτίδη και Θανάση Πάνου που φιλοξενείται στην αίθουσα Fine Arts Καπόπουλος στη Μύκονο από τις 4 Αυγούστου.
Το δέντρο που έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο με την Ελλάδα, στη διαδρομή της ανά τους αιώνες, η ελιά, είναι το θέμα της κοινής έκθεσης των Άγγελου Παναγιωτίδη και Θανάση Πάνου που φιλοξενείται στην αίθουσα Fine Arts Καπόπουλος στη Μύκονο από τις 4 Αυγούστου.

Ο Άγγελος Παναγιωτίδης εμπνεύσθηκε από το δέντρο που συνοδεύει την ελληνική φύση και παράδοση για να δημιουργήσει εντυπωσιακής αισθητικής γλυπτά, ενώ ο Θανάσης Πάνου αποτύπωσε τους καρπούς και τα φυλλώματα του στα δικά του ζωγραφικά έργα με έναν εντελώς προσωπικό τρόπο.

Ο Άγγελος Παναγιωτίδης γεννήθηκε στην Αμφιλοχία το 1950.Παρουσίασε τα πρώτα του έργα στο ατελιέ του το 1990, μετά από 20 χρόνια έρευνας σ’ όλα τα μέταλλα που χρησιμοποιεί η γλυπτική. Παράλληλα, μελέτησε τη φύση και ιδιαίτερα τη δομή και τις φόρμες του δέντρου, σε όλες τις φάσεις της ζωής και τις αλλαγές μέσα στο χρόνο και στις εποχές, με ακρίβεια γεωπόνου, με το πάθος του καλλιεργητή και κυρίως με την κομψότητα του ποιητή. Η βαθιά γνώση των υλικών, η οποία κατακτήθηκε μέσα από τη μακρόχρονη προσπάθεια, οδήγησε τα χέρια του στη δημιουργία γλυπτών-δέντρων, που φαντάζουν αχειροποίητα.

Με έργα του γλύπτη έχουν τιμηθεί Ολυμπιονίκες και πολλοί διάσημοι, πολιτικοί, και άλλοι επιφανείς Έλληνες και ξένοι. Ο Άγγελος Παναγιωτίδης είναι ο δημιουργός του έργου «Ελιά, το δέντρο της Αθήνας» από ορείχαλκο και χαλκό, ύψους 3,30 μέτρων, αποτελούμενου από 5.000 ορειχάλκινα φύλλα, που εκτέθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο πάρκο των χορηγών (Water Plaza) στο Παλαιό Φάληρο, όπου 5.000 επισκέπτες έβαλαν την υπογραφή τους σε κάθε ένα από τα 5.000 φύλλα του δέντρου. Το έργο εκτίθεται μόνιμα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Έργα του καλλιτέχνη βρίσκονται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, στην Τράπεζα Πειραιώς, στο Μουσείο Ελιάς στη Σπάρτη, στην Πινακοθήκη Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι και στα κεντρικά γραφεία της Coca-Cola στην Αθήνα, καθώς και στην Ατλάντα των ΗΠΑ. Επίσης έργα αντίγραφα του έργου Ελιά, το δέντρο της Αθήνας προσφέρθηκαν από τον μέγα χορηγό των Ολυμπιακών Αγώνων Coca-Cola στο Ολυμπιακό Μουσείο της Λωζάνης και στην Ολυμπιακή Επιτροπή του Πεκίνο. Στο Μουσείο Γουλανδρή (Κυκλαδικής Τέχνης) εκτίθενται μόνιμα και πωλούνται πρωτότυπα έργα του καλλιτέχνη.

Έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε 15 ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα και την επαρχία και έχει λάβει μέρος σε δεκάδες ομαδικές.

Ο Θανάσης Πάνου κατά πολύ νεότερος, αλλά ελπιδοφόρος καλλιτέχνης, βρήκε στην ελιά ένα δυναμικό μέσο έκφρασης. Γεννημένος στην Αλβανία συνάντησε αρκετές δυσκολίες, μέχρι να καταφέρει να βρει το δρόμο του στην τέχνη.
Ήρθε στην Ελλάδα το 1992 με την εθνική ομάδα Box της Αλβανίας για κάτι αγώνες και δεν γύρισε πίσω. Είχε συγγενείς εδώ και δούλεψε στην αρχή σε διάφορες δουλειές, συνηθισμένη ιστορία. Ζωγράφιζε, όμως, από μικρός και αγαπούσε την ελευθερία, έτσι μόνο με λίγη ενθάρρυνση άρχισε να ασχολείται αποκλειστικά με τη ζωγραφική, ιδίως όταν συνάντησε τον Βαγγέλη Καπόπουλο, του οποίου ο σοβαρός επαγγελματισμός, εν τέλει, βοηθάει τόσο πολύ την τέχνη (τους καλλιτέχνες) και τη διάδοσή της.


Η κοινή έκθεση τον Άγγελου Παναγιωτίδη και Θανάση Πάνου στην αίθουσα Fine Arts-Καπόπουλος στη Μύκονο διαρκεί ως τις 22 Αυγούστου.

«Fine Arts-Καπόπουλος»:Φλ. Ζουγενέλη 13, Χώρα, τηλ. 22890/27005.