Με θέα την Κρήτη

09.07.2007
Η Βρετανίδα πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ εμπνέεται από το παρελθόν της Σπιναλόγκας και γράφει μια ιστορία αγάπης που μας θυμίζει ότι η ζωή συνεχίζεται ακόμα και στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Από τη Νατάσα Γιαννουση

Σπιναλόγκα. Το -ερημωμένο, σήμερα- νησί αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του κόλπου του Μεραμπέλλου, απέναντι από τα πολυτελή ξενοδοχεία της Ελούντας, και ξεχωρίζει για την απόμακρη ομορφιά του. Ομως, η Σπιναλόγκα, η μικρή αυτή βραχονησίδα που κατοικήθηκε ήδη από την αρχαιότητα, φιλοξένησε από το 1905 μέχρι το 1957 μια ολόκληρη αποικία λεπρών. Ηταν μια ζωντανή κοινότητα ανθρώπων που δεν έχαναν τον δυναμισμό και την ελπίδα παρά την ειδεχθή αρρώστια και το κοινωνικό στίγμα που τη συνόδευε. Αυτός ο απομονωμένος μικρόκοσμος εξήψε τη φαντασία της δημοσιογράφου Βικτόρια Χίσλοπ που βρέθηκε στην Κρήτη πριν από τέσσερα χρόνια για διακοπές και εμπνεύστηκε το πρώτο της μυθιστόρημα για τη ζωή στη Σπιναλόγκα. Το νησί έχει γίνει διεθνές μπεστ σέλερ (οι πωλήσεις του έχουν ήδη ξεπεράσει τα 900.000 αντίτυπα σε 17 χώρες) και της χάρισε το βρετανικό βραβείο του Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα για το 2007.

Πριν από λίγες μέρες η συγγραφέας ξαναβρέθηκε στην Κρήτη και τη Σπιναλόγκα για την ελληνική παρουσίαση του βιβλίου, σε μια εκδήλωση που συνδυάστηκε με το αίτημα για ανάδειξη της Σπιναλόγκας σε Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Εμείς τη συναντήσαμε στην Αθήνα, λίγο πριν από την αναχώρησή της για την Αγγλία. Οι συγκρίσεις ήταν αναπόφευκτες. «Η παρουσίαση είχε μια επισημότητα που δεν θα την έβλεπες ποτέ στη Μεγ. Βρετανία, όπου σε μια σουίτα ξενοδοχείου βλέπεις κριτικούς, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν διαβάσει καν το έργο, να πίνουν πολύ και να κουτσομπολεύουν. Το πολύ-πολύ να κάνει μια σύντομη ομιλία ο εκδότης σχετικά με το πόσο ωραίο είναι το βιβλίο. Μετά όλοι ξαναπίνουν και μερικοί καταρρέουν κιόλας!» λέει με μια δόση μαύρου χιούμορ που αντηχεί τον πνευματώδη, εξίσου διάσημο στη Μεγ. Βρετανία, σύζυγό της Ιαν Χίσλοπ, ο οποίος παρέμεινε αμέτοχος θεατής στη διαδικασία συγγραφής του μυθιστορήματος. «Κανείς από την οικογένεια μου δεν είχε διαβάσει το βιβλίο καθώς το έγραφα. Δούλευα σε έναν φορητό υπολογιστή και κάθε φορά που ο Ιαν έμπαινε στο δωμάτιο, κατέβαζα την οθόνη! Επειδή είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας, ήξερα ότι θα είχε παρατηρήσεις και δεν ήθελα να με επηρεάσει. Ημουν πολύ κτητική με το έργο μου, το έγραφα για μένα!».

Ο Ιαν είναι ο εκδότης του σκανδαλοθηρικού περιοδικού Private Eye, που διαθέτει την αμφιβόλου αξίας διάκριση να έχει δεχθεί τα τελευταία 20 χρόνια τις περισσότερες μηνύσεις στη βρετανική νομική ιστορία από δυσαρεστημένους πρωταγωνιστές των άρθρων του. Η Βικτόρια, όμως, δεν διατρέχει τέτοιο κίνδυνο, μια και στον Αγιο Νικόλαο, την Ελούντα και την Πλάκα, όπου είναι πλέον αναγνωρίσιμο πρόσωπο, γίνεται δεκτή σχεδόν με τιμές ήρωα. «Πιο πολύ με έχει συγκινήσει η αποδοχή που έχει συναντήσει το βιβλίο μου από το ελληνικό αναγνωστικό κοινό παρά το βρετανικό. Είναι σχεδόν εξωπραγματικό! Οι περισσότεροι μου λένε ότι τους αρέσουν οι λεπτομέρειες για τη ζωή στη Σπιναλόγκα, αλλά και την Κρήτη της εποχής. Προσπάθησα να είμαι διακριτική με τις περιγραφικές λεπτομέρειες της αρρώστιας γιατί δεν ήθελα το μυθιστόρημα να μοιάζει με θρίλερ. Πάντως, το θέμα της λέπρας δεν ήταν πολύ ελκυστικό στους εκδοτικούς οίκους που προσέγγισε ο ατζέντης μου. Η αντίδραση συνήθως ήταν: Μμμ, ένα μυθιστόρημα για τη λέπρα; Δεν ακούγεται και πολύ εμπορικό, έτσι δεν είναι;». Ευτυχώς, ο ατζέντης της πίστεψε σε αυτήν και από εκεί και πέρα η ιεπιτυχία ήταν θέμα χρόνου. Η Guardian χαρακτήρισε Το Νησί ένα ανάγνωσμα για την παραλία με καρδιά «...επιτέλους!» και είναι αλήθεια ότι μας αναγκάζει να σκεφτούμε για την αρρώστια και την προκατάληψη μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας με πολλά μυστικά, έρωτες και αναζητήσεις. Η σχέση της Βικτόρια με την Κρήτη, όπου έχει βρεθεί τουλάχιστον δέκα φορές τα τελευταία είκοσι χρόνια, δεν τελειώνει εδώ. «Τι είναι αυτό που με κάνει να επιστρέφω στην Ελλάδα; Το φαγητό! Το ότι νιώθω σαν στο σπίτι μου και όχι σαν εισβολέας! Γι αυτό τον περασμένο Ιανουάριο αγοράσαμε σπίτι στην Κρήτη, όχι ακριβώς εκεί που εξελίσσεται το μυθιστόρημα, αλλά σχετικά κοντά. Ηταν μια αυθόρμητη απόφαση, αλλά νομίζω ότι είναι σωστή. Εχουμε επιστρέψει τόσες φορές στο νησί. Νομίζω ότι αυτός είναι ο τόπος που μας ταιριάζει, νιώθω κάτι δυνατό, σαν να είναι γραφτό να είμαι εκεί. Εχουμε βρει πολλή αγάπη στην Κρήτη».

Βικτόρια Χίσλοπ

  • Γεννήθηκε στο Κεντ, όπου και διαμένει μαζί με τον σύζυγό της Ιαν και τα δύο τους παιδιά. n Σπούδασε στο Κολέγιο St. Hildas, στην Οξφόρδη.
  • Είναι δημοσιογράφος με ειδίκευση στο ταξιδιωτικό ρεπορτάζ και συνεργάζεται με τις εφημερίδες Sunday Telegraph και Daily Telegraph, καθώς και με το περιοδικό Woman & Home.
  • Το Νησί κυριάρχησε για 24 εβδομάδες στο βρετανικό Top 10.
  • Ηδη γράφει το δεύτερο μυθιστόρημά της, το οποίο θα διαδραματίζεται στην Ισπανία την εποχή του εμφυλίου πολέμου.

[info]
Το Νησί κυκλοφορεί σε όλα τα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Διόπτρα.