Ιστορίες του Μπάρμπα

04.07.2007
Οι "Ιστορίες του Μπάρμπα" στην παραλία του Μώλου μας έκλεψαν την καρδιά... Ένα από τα πιο γραφικά και όμορφα ταβερνάκια της Σκύρου, που κρατάει τις παραδόσεις και τη ζεστασιά, χωρίς να κολλάει στα στερεότυπα...

Σκύρος. Το νησί των Σποράδων που θυμίζει Κυκλάδες. Προορισμός ιδανικός, είτε πρόκειται για τις καλοκαιρινές διακοπές, είτε για τις μικρές εξορμήσεις του Σαββατοκύριακου.

Η ατμόσφαιρά χαλαρή και παραδεισένια, το τοπίο χωρισμένο στα δύο, μισό καταπράσινο μέσα στα πεύκα, το άλλο μισό βραχώδες και άγριο, με την ατελείωτη αμμουδερή παραλία στα πόδια του κάστρου που δεσπόζει στην κορυφή του βουνού της Χώρας.

Από το διαδικτυακό τόπο www.inskyros.gr, διαβάζουμε:

"Η Σκύρος με τη διατήρηση της τοπικής αρχιτεκτονικής, της λαϊκής τέχνης και της λαογραφικής της παράδοσης αποτελεί ένα ζωντανό μουσείο παλαιότερων μορφών ζωής. Τα κυβόσχημα σπίτια της διακρίνονται για την ιδιαίτερη αισθητική τους, αλλά και την οικονομία των περιορισμένων χώρων τους.

Η λαϊκή τέχνή της ζει δημιουργικά στους τομείς της ξυλοτεχνίας, της κεραμικής και της κεντητικής. Τα διακοσμητικά μοτίβα έχουν σταθερή πηγή έμπνευσης το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Πολλές παραδόσεις της καταγράφουν τη γνήσια λαϊκή συνείδηση των κατοίκων της. Αποκορύφωσή τους αποτελεί το Σκυριανό καρναβάλι."

Σε πρόσφατη επίσκεψή μας στο νησί, είχαμε τη τύχη να γνωρίσουμε από κοντά όλες αυτές τις ομορφιές και να εκτιμήσουμε τη φιλοξενία των κατοίκων της. Στην παραλία του Μώλου, όμως, γνωρίσαμε τις "Ιστορίες του Μπάρμπα", που αποτέλεσαν και αφορμή για αυτό το άρθρο.

Η ταβέρνα που βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω στο κύμα, εκτός από τη πανέμορφη θέα που χαρίζει στον επισκέπτη, αποτελεί ίσως μια από τις καλύτερες επιλογές για τον απαιτητικό καλοφαγά.

Το περιβάλλον αμιγώς νησιώτικο, σε αποχρώσεις λευκού και γαλάζιου, τα τραπεζάκια, οι καρέκλες και τα σερβίτσια αποπνέουν την αίσθηση του παραδοσιακού και καθαρού, οι άνθρωποι πάντα χαμογελαστοί, πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν και να σε καλοδεχτούν.

Αν είστε λάτρης της ψαροφαγίας, έχετε να επιλέξετε ανάμεσα στην ψαριά της ημέρας ή τον αστακό, που αποτελεί και τη σπεσιαλιτέ του σεφ. Οι συνταγές είναι απλές, αλλά όχι τυποποιημένες, αφού θα δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα πιάτα που σερβίρονται στα περισσότερα νησιά. Η αστακομακαρονάδα είναι λευκή, "ορφανή" όπως θα έλεγαν οι παλαιότεροι, ενώ η μακαρονάδα του ψαρά αξίζει εύσημα.

Από τα ορεκτικά, τα τυροπυτάρια με τραχανά είναι αναμφίβολα το πιάτο, αλλά υπάρχουν επίσης και πιο δροσερές σαλάτες, όπως η καβουροσαλάτα και η πατζαροσαλάτα.

Αν πάλι θέλετε να δοκιμάσετε τα κρεατικά, προτείνουμε καπνιστή μπριζόλα, η οποία είναι καταπληκτικός μεζές για κόκκινο κρασί. Ακόμα το τσίπουρο του... καταστήματος ρέει άφθονο και συνοδεύεται με άλλους γευστικούς συνδυασμούς για τα γερά ποτήρια.

Όπως και να έχει πάντως το κυρίως γεύμα, δεν θα πρέπει να ξεχάσετε το επιδόρπιο που δίνει ρέστα. Ο... καλύτερος χαλβάς της Μεσογείου. Δεν θα αναφέρουμε τίποτα άλλο, καθώς το γλυκό είναι από μόνο του μια αποκάλυψη.

Τελευταίο, αλλά καθόλου ασήμαντο, μην λησμονήσετε φεύγοντας να ρίξτε μια ματιά στο εσωτερικό του πανέμορφου ψαράδικου οικήματος, ενός από τα παλιότερα του νησιού. Και να διαβάσετε για μια από τις πλέον συγκινητικές ιστορίες της νησιώτικης Ελλάδας. Την ιστορία του μπάρμπα...