Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα

03.07.2007
Τίποτα δεν θα έχουν να ζηλέψουν οι Κινέζοι θεατές από τους Έλληνες από τον Σεπτέμβριο του 2007 και για έναν χρόνο. Ό,τι έχουμε ήδη δει και ακούσει στην Ελλάδα θα το δουν και εκείνοι στο Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα.
Τίποτα δεν θα έχουν να ζηλέψουν οι Κινέζοι θεατές (αλλά και όσοι Έλληνες δουλεύουν για τους Oλυμπιακούς στο Πεκίνο) από τους Έλληνες από τον Σεπτέμβριο του 2007 και για έναν χρόνο. Ό,τι έχουμε ήδη δει και ακούσει στην Ελλάδα θα το δουν και εκείνοι στο Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα.

Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης παρουσίασε χθες το πρόγραμμα, που στοιχίζει 15 εκατομμύρια ευρώ, από προϋπολογισμούς διαφόρων υπουργείων.

Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη από το Θέατρο Τέχνης, ο «Αίας» του Σοφοκλή από το Θέατρο «Αττις», η «Ανδρομάχη» του Ρακίνα από το Εθνικό Θέατρο, ο «Πρωτομάστορας» του Μανόλη Καλομοίρη από την Εθνική Λυρική Σκηνή, η «Μήδεια» του Ευριπίδη από τον Δημήτρη Παπαϊωάννου είναι κάποιες από τις παραστάσεις που θα δουν στο Πεκίνο και τις έχουμε δει κι εμείς.

Το πραγματικά καινούργιο θα είναι μια μεγάλη έκθεση του Γιάννη Κουνέλλη στο Πεκίνο, την οποία θα επιμεληθεί ο ίδιος, τον Ιούνιο του 2008.

Ο κ. Βουλγαράκης ανακοίνωσε ότι θα παρουσιαστεί ο «Αγών», που λειτουργούσε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων χωρίς να έχει συζητηθεί το θέμα στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Επίσης, θα παρουσιαστούν αντικείμενα και κοστούμια από τις τελετές έναρξης και λήξης των δικών μας Ολυμπιακών Αγώνων. Καινούργια θα είναι ένα θέαμα που ετοιμάζει ο Βασίλης Παπαβασιλείου για τον Αριστοφάνη, μια συναυλία αφιερωμένη στη Μαρία Κάλλας με την Αγνή Μπάλτσα, μια συναυλία με έργα Χρήστου, Ξενάκη, Σκαλκώτα, Κουμεντάκη, Ραχμάνινοφ και σολίστ τον Δημήτρη Σγούρο.

Στο Πεκίνο θα δημιουργηθεί Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο θα φιλοξενήσει στο μέλλον και το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού.