Η Φράνκι και ο Τζόννυ στο θέατρο Μέλι

07.11.2001
Ενα σύγχρονο έργο που πραγματεύεται την ανθρωπιά, την έντεχνα κρυμμένη τρυφερότητα, μα πάνω από όλα την ανάγκη για ανθρώπινη επαφή, παρουσιάζεται στο θέατρο "Μέλι" από την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου. Ο λόγος για το γνωστό "Φράνκι και Τζόννυ" του Terrence Mc Nally, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη. Στο ρόλο της Μισέλ Φάιφερ, η Βέρα Κρούσκα, ενώ στο ρόλο του Αλ Πατσίνο ο Γιώργος Χριστοδούλου.
Ενα σύγχρονο έργο που πραγματεύεται την ανθρωπιά, την έντεχνα κρυμμένη τρυφερότητα, μα πάνω από όλα την ανάγκη για ανθρώπινη επαφή, παρουσιάζεται στο θέατρο "Μέλι" από την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου.
Ο λόγος για το γνωστό "Φράνκι και Τζόννυ" του Terrence Mc Nally, σε σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη. Στο ρόλο της Μισέλ Φάιφερ, η Βέρα Κρούσκα, ενώ στο ρόλο του Αλ Πατσίνο ο Γιώργος Χριστοδούλου.
Παρόλο που στο έργο κυριαρχεί ο φόβος υπάρχει έντονο το στοιχείο της αισιοδοξίας καθώς και οι δύο ήρωες προσπαθούν να εφεύρουν τη βιογραφία τους, να ξεπεράσουν το παρελθόν τους και να αφεθούν να επικοινωνήσουν, να δεθούν.

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν οι συντελεστές της παράστασης ο σκηνοθέτης Κοραής Δαμάτης μίλησε για το έργο και τη διαφορά του από την αντίστοιχη κινηματογραφική ταινία:
"Η ταινία είναι πολύ καλά καμωμένη αλλά το θεατρικό είναι πολύ πιο ισχυρό γιατί διαδραματίζεται σε δύο ώρες που είναι ο πραγματικός χρόνος της παράστασης και της ζωής.
Το έργο είναι μια μάχη. Αυτοί οι δύο φοβισμένοι άνθρωποι προσπαθούν να μιλήσουν, να ερωτευτούν. Δεν ξέρουμε αν τελικά προχωρούν. Αυτό που μας αφορά είναι το ταξίδι: οι αντιξοότητες, οι φόβοι που δεν τους αφήνουν να είναι όσο τολμηροί θα ήθελαν. Δύο ήρωες με τους οποίους ταυτιζόμαστε γιατί μας θυμίζουν τους εαυτούς μας. Συμπαθητικοί στις αρνήσεις τους, αντιπαθητικοί στις εμμονές τους".

Η πρωταγωνίστρια της παράστασης, Βέρα Κρούσκα τόνισε ότι ζει μια ευτυχισμένη στιγμή δουλεύοντας με τον Κοραή Δαμάτη.
"Εχω έναν υπέροχο ρόλο στα χέρια μου. Οι συνθήκες τις παράστασης είναι άριστες. Είχα στα χέρια μου μια υπέροχη μετάφραση και συνεργάστηκα με έναν σπουδαίο σκηνοθέτη, με μεγάλη μεταδοτικότητα. Αν δεν καταφέρουμε να δώσουμε φως στην παράσταση θα φταίμε αποκλειστικά εμείς".
Την μετάφραση του έργου έχουν κάνει η Μαρία και η Ελένη Παξινού, οι οποίες δηλώνουν γοητευμένες από το έργο και τον συγγραφέα Terrence Mc Nally, τον οποίο θεωρούν έναν από τους σημαντικότερους σύγχρονους συγγραφείς, παρεξηγημένο όμως, στην Ελλάδα λόγω της εμπορικότητάς του.
Όπως χαρακτηριστικά είπε η Μαρία Παξινού μιλώντας για τον συγγραφέα: "Αν υπάρχει ο όρος "διαχρονικότητα του σύγχρονου", τότε έκπροσωπός του είναι ο Terrence Mc Nally".

Τα σκηνικά της παράστασης είναι της Δέσποινας Βολίδης και οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ, η οποία προσπάθησε να δώσει μια αίσθηση οικειότητας μέσα στο σπίτι "να νιώσουμε ότι είμαστε και εμείς εκεί. Το σκηνικό είναι διάτρητο, διαφανές. Το σπίτι είναι μέσα στην πόλη και η πόλη μέσα στο σπίτι".
Τη μουσική υπογράφει ο Δημήτρης Κοντόπουλος.

Παράλληλα με την παράσταση, θα παρουσιάζεται στο φουαγιέ του θεάτρου "Μέλι" η έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Ευαγγελάτου με θέμα "Σώμα και Πάθος", μια έκθεση που έχει άμεση σχέση με το έργο μια που όπως δήλωσε ο ζωγράφος: "τόσο μέσα από το έργο όσο και από τους πίνακές μου βγαίνει η διαμάχη με το εγώ μας και η σύγκρουση με το εγώ του άλλου".

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη θα παρουσιάζεται στο θέατρο "Μέλι" το έργο του Friedrich Durrenmatt, "Play Strinberg" με πρωταγωνιστές τον Άγγελο Αντωνόπουλο, την Εύα Κοταμανίδου και τον Περικλή Μουστάκη.
Η μετάφραση και η σκηνοθεσία του έργου είναι της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Αγνής Ντούτση και οι φωτισμοί της Ελευθερίας Ντεκώ.