Ταξιδεύοντας με ήχο... Ομνια

18.06.2007
Λίγο πριν από τις δύο εμφανισεις του στο θεατρο Λυκαβηττόυ (29 και 30 Ιουνίου) ο Φίλιππος Πλιάτσικας μιλάει στις Εικόνες για όσα τον εμπνέουν...

Αυτό το καλοκαίρι οι διακοπές μας θα «ντυθούν» τη μουσική υπόκρουση του Ποιος έχει λόγο στην αγάπη. Ενα κομμάτι που «βγήκε» από το νέο CD του Φίλιππου Πλιάτσικα, Ομνια (κυκλοφορεί από τη Minos-EMI). Ενα τραγούδι που αγαπήθηκε από τον κόσμο. «Και το προηγούμενο άλμπουμ μου Τι δεν έμαθε ο Θεός έγινε χρυσό, αλλά έγινε με τον τρόπο που γίνονται αυτοί οι δίσκοι: με έναν βραδυφλεγή τρόπο.

Το Ομνια τους τέσσερις πρώτους μήνες ήταν σαν να έκανε μια έκρηξη! Ολο αυτό μου θυμίζει λίγο την περίπτωση του Μοναξιά μου όλα που βγάλαμε οι Πυξ Λαξ.

Ηταν σαν να το περίμενε ο κόσμος, όπως το χώμα περιμένει τη βροχή μετά από μια παρατεταμένη ανομβρία». Στο Ομνια συμμετέχει σε δύο τραγούδια ο ράπερ MC Yinka. Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία ροκ-ραπ; «Ηθελα στο Αν θα μπορούσα τον κόσμο να άλλαζα και το Ποιος έχει λόγο στην αγάπη να χρησιμοποιήσω τη ραπ. Είχα την αίσθηση ότι είχα ανάγκη αυτό το είδος μουσικής. Ηταν δύσκολο να βρω τον κατάλληλο ερμηνευτή. Βλέπεις το ραπ το είχα συνδυάσει έτσι όπως πρωτοξεκίνησε, από τα γκέτο των νέγρων στην Αμερική που μιλούσαν για τα προβλήματά τους. Και αυτή η μορφή ραπ έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Οι ράπερ πλέον φορούν χοντρές χρυσές αλυσίδες και στα βιντεοκλίπ τους πλαισιώνονται από ημίγυμνες κοπέλες. Ευτυχώς παρουσιάστηκε μπροστά μου ο MC Yinka, ένα παιδί που κουβαλάει πολλά. Εχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ελλάδα αλλά δεν τον δεχόμαστε εμείς ως Ελληνα και οι Νιγηριανοί δεν τον δέχονται ως Νιγηριανό. Εχει μεγαλώσει ουσιαστικά χωρίς πατρίδα και έχει πράγματα να πει». Στις 29 και 30 Ιουνίου ο Φίλιππος Πλιάτσικας θα εμφανιστεί στον Λυκαβηττό μαζί με την ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ και τους Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Διονύση Τσακνή, Βασίλη Καζούλη, Ευσταθία και MC Yinka. Οι συναυλίες θα έχουν δύο άξονες. Τα τραγούδια του, απ το 90 μέχρι σήμερα και απ την εποχή των Πυξ Λαξ μέχρι τα προσωπικά του άλμπουμ, θα μοιραστούν σε κλασικό ήχο, όπως έγινε στις δύο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που αποτυπώθηκαν στο CD Ταξιδεύοντας με άλλο ήχο, και σε αμιγώς ηλεκτρικό ήχο με τoν φρέσκο αέρα που έφερε το Ομνια. Γι αυτό και η παράσταση ονομάστηκε Ταξιδεύοντας με ήχο... Ομνια. Μετά τον Λυκαβηττό, ο Πλιάτσικας θα δώσει συναυλίες στην Ελλάδα με τον Βασίλη Καζούλη. «Θέλω να αναφέρω τους μουσικούς της ροκ μπάντας μου», επισημαίνει.

"Tο οφείλω σε αυτά τα παιδιά που είναι μαζί μου έναν χρόνο τώρα και πολλά από αυτά που συμβαίνουν οφείλονται και σε αυτούς."

Στο μπάσο είναι ο Αλέκος Αράπης, στα τύμπανα ο Αλέκος Κούρτης, στην κιθάρα ο Κώστας Μιχαλός, στα πλήκτρα ο Γιάννης Κούταρης, στο τσέλο η Ειρήνη Αναστασίου.

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

[info]

Τιμή εισιτηρίου: 20. Προπώληση: Virgin Megastores, Fnac (The Mall), Ταμείο Ελληνικού Φεστιβάλ, Πανεπιστημίου 39. Πληροφορίες, κρατήσεις: 210 6465000 και www.arctos.gr