Αλεπού ο Γιώργος Κιμούλης!

29.06.2006
Αλεπού ή αλλιώς Βολπόνε... θα είναι το φετινό καλοκαίρι ο Γιώργος Κιμουλης, υποδυόμενος τον κεντρικό ήρωα του ομώνυμου έργου του Μπεν Τζόνσον!
Αλεπού ή αλλιώς Βολπόνε... θα είναι το φετινό καλοκαίρι ο Γιώργος Κιμουλης, υποδυόμενος τον κεντρικό ήρωα του ομώνυμου έργου του Μπεν Τζόνσον!

Η παράσταση ανεβαίνει από το το Δη.Πε.Θε. Ρούμελης και περιοδεύει ανά την Ελλάδα. Την μετάφραση και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιώργος Κιμούλης.

Πρόκειται για ένα έργο με δυνατή διαγραφή χαρακτήρων και εξαιρετική πλοκή, που γράφτηκε, όπως και ο ίδιος ο ποιητής του αναφέρει, μέσα σε πέντε εβδομάδες, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 1606.

Η ιδέα του «Βολπόνε ή Η Αλεπού» (Volpone or The Fox) προέρχεται από τις λαϊκές διδακτικές ιστορίες με ήρωες ζώα και πρωταγωνιστές πονηρές αλεπούδες, ενώ η δράση τοποθετείται από τον συγγραφέα σε μια φανταστική Βενετία, που απέχει πολύ από την ιστορική πραγματικότητα.

Κεντρικός ήρωας, ο Βενετσιάνος άρχοντας Βολπόνε, που βουτηγμένος στη χλιδή και την ηδυπάθεια, ξεχειλίζει από τις αμαρτίες που γεννά ο έρωτας για τον πλούτο. Με τη βοήθεια του υπηρέτη του Μόσκα έχει στήσει ένα μηχανισμό εξαπάτησης των συμπολιτών του, από τους οποίους όχι μόνο υφαρπάζει τις περιουσίες αλλά με τη θέληση τους, τους οδηγεί στον έσχατο εξευτελισμό.

Το θέμα του Τζόνσον είναι η ανθρώπινη απληστία, όχι όμως με τη μορφή κηρύγματος εναντίον αυτού του ελαττώματος. Με όχημα την κωμωδία και τα μέσα της, καταδεικνύει εξαιρετικά τη διαβρωτική φύση αυτής της διαστροφής αιτιολογώντας έτσι τη δράση στη Βενετία, που στο μυαλό των ανθρώπων που δεν ταξίδεψαν ποτέ εκεί, ήταν συνδεδεμένη με την απληστία και τη διαφθορά.

Ο Τζόνσον παρουσιάζει τόσο τους δραματικούς χαρακτήρες του έργου όσο και τον περίγυρο από τον οποίο προέρχονται με ηθελημένη ακρίβεια. Οι άνθρωποι του έργου είναι, μέσα από τα ονόματά τους, επενδυμένοι με έναν σημαντικό ζωικό συμβολισμό (Μόσκας, Βολτόρε, Κορμπάτσιο, Κορβίνος, Μπονάριος) και συνδέονται με τα πλάσματα των μεσαιωνικών ιστοριών.

Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Κιμούλη, τα σκηνικά του Francis Hook, τα κοστούμια της Πηνελόπης Συρογιάννη, η μουσική του Διονύση Τσακνή.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν: Γιώργος Κιμούλης, Πάνος Σκουρολιάκος, Τάσος Παλαντζίδης, Μαρία Γεωργιάδου, Υρώ Λούπη, Χρήστος Ευθυμίου, Λαέρτης Βασιλείου, Έφη Ρευματά, Τηλέμαχος Κρεβάικας, Ανέστης Κατούντης, Χρήστος Μακρής, Περικλής Τσαμαντάνης, Δήμος Γιγαντάκης.

Ώρα έναρξης: 9.30 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: 20 €, 15 € φοιτητικό

Πρόγραμμα περιοδείας:
ΙΟΥΛΙΟΣ
1 ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ
2 ΘΕΑΤΡΟ ΛΟΦΟΥ, ΚΙΛΚΙΣ
3 ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ, ΚΑΡΔΙΤΣΑ
4 ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ, ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ - ΑΝΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΟΥ!!!
5 ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΕΞΗΣ ΜΙΝΩΤΗΣ, ΑΙΓΑΛΕΩ
12 & 13 ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
14 ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΚΑΖΑΡ, ΛΑΡΙΣΑ
16 ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΤΡΑΣ - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
15 ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ «Μ. ΜΕΡΚΟΥΡΗ», ΒΟΛΟΣ
17 ΚΑΣΤΡΟ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
21 ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΒΕΡΟΙΑ
22 ΛΙΜΑΝΙ ΦΑΝΑΡΙΟΥ
28 ΕΠΙΔΑΥΡΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΕΛΟΣ
30 ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΤΡΙΚΑΛΑ
31 ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΦΡΟΤΖΟΥ (ΕΗΜ), ΙΩΑΝΝΙΝΑ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
1 ΑΡΧΑΙΟ ΩΔΕΙΟ, ΠΑΤΡΑ
3 ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
4 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
5 ΠΑΛΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ, ΚΕΡΚΥΡΑ
7 ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ ΠΑΡΚΟΥ, ΑΓΡΙΝΙΟ
28 ΘΕΑΤΡΟ ΕΡΩΦΙΛΗ- ΦΟΡΤΕΤΖΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ
29 ΘΕΑΤΡΟ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΤΑΦΡΟΥ, ΧΑΝΙΑ
30 ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ», ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
3 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΥΚΕΩΝ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
6 ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΑΧΩΝ-ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΥΜΗΤΤΟΥ, ΥΜΗΤΤΟΣ
7 ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΠΑΓΟΥ
8 ΑΛΣΟΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ
25 ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ