Μισέλ Ζουβέ, Ο Κλέφτης των Ονείρων

19.01.2005
Μπορεί κανείς να αλλάξει την προσωπικότητα ενός ανθρώπου παρεμβαίνοντας στα όνειρά του; Αυτή είναι η υπόθεση που κάνει ο Μισέλ Ζουβέ στο τελευταίο μυθιστόρημά του «Ο Κλέφτης των Ονείρων».

Μπορεί κανείς να αλλάξει την προσωπικότητα ενός ανθρώπου παρεμβαίνοντας στα όνειρά του; Αυτή είναι η υπόθεση που κάνει ο Μισέλ Ζουβέ στο τελευταίο μυθιστόρημά του «Ο Κλέφτης των Ονείρων». Το 1958 ο συγγραφέας ανακάλυψε τον παράδοξο ύπνο, τη χρονική περίοδο κατά την οποία ονειρευόμαστε έντονα. Ο παράδοξος ύπνος είναι μια έννοια που έφερε την επανάσταση στη Νευρολογία, επειδή μέχρι τότε οι επιστήμονες πίστευαν ότι η νυχτερινή ανάπαυση ήταν μια κατάσταση καθαρά παθητική. Με αφετηρία τη διαπίστωση ότι ο εγκέφαλος κατά τη διάρκεια των ονείρων εκπέμπει ορισμένες συχνότητες, ο Ζουβέ επινοεί μια χημική ουσία ικανή να τροποποιήσει το ρυθμό αυτών των κυμάτων, και κατ’ αυτόν τον τρόπο να αλλάξει ένα άτομο.

Η πλοκή λαμβάνει χώρα στη Βενετία, όπου ένας επιστήμονας κάνει απρόσμενες συναντήσεις πάνω σ’ ένα vaporetto, συναντά μια μυστηριώδη Ρωσίδα κι αρχίζει να πιστεύει στην αστρολογία. Στον κλέφτη των ονείρων ο αφηγητής Μισέλ Ζουβέ γίνεται ο ίδιος ήρωας του μυθιστορήματός του. Εκεί έγκειται και όλη η γοητεία του βιβλίου, στη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην αλλαγή προσωπικότητας του αφηγητή και την ανάλυση που μας προσφέρει ο συγγραφέας.

Μέσα από τις γραμμές του κειμένου, ο Μισέλ Ζουβέ αφήνει να εννοηθεί ότι τα επιτεύγματα της επιστημονικής έρευνας είναι ευεργετικά στα χέρια των επιστημόνων, όμως, σε περίπτωση που πέσουν στα χέρια των πολιτικών, μπορούν να αποβούν επικίνδυνα και καταστροφικά. Στην ουσία το ερώτημα που τίθεται στο βιβλίο είναι «Μπορούμε να αλλάξουμε την ανθρώπινη προσωπικότητα αλλοιώνοντας τα όνειρα;». Ο συγγραφέας φαντάζεται ένα φάρμακο που μπορεί και ελέγχει τις συνέπειες των ονείρων και το χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη σ΄ ένα μυθιστόρημα έντονο, το οποίο συχνά ακροβατεί ανάμεσα σε κλασικές λογοτεχνικές φόρμες και σε επιστημονικές θέσεις. Ο Ζουβέ, ομότιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Claude Bernard-Lyon συγκεντρώνει χρόνια πορίσματα από την ερευνητική του δουλειά με θέμα τον ύπνο και τα όνειρα, πραγματοποιώντας πειράματα από την δεκαετία του ’50.

Εκδόσεις : Ηλέκτρα

Συγγραφέας: Μισέλ Ζουβέ

Τίτλος : Ο Κλέφτης των Ονείρων

Σελίδες: 315