H διαίτα της ύαινας

27.04.2001
Η Βασιλική Κάππα στο πρώτο της μυθιστόρημα καταφέρνει να μας εκπλήξει καθώς καταπιάνεται με ένα θέμα τόσο κοινό, όπως η δίαιτα και η παχυσαρκία, κινείται όμως σε ένα άλλο επίπεδο, το επίπεδο της αλληγορίας και του συμβολισμού και μας "χαρίζει" μια διαφορετική εκδοχή, όχι και τόσο συνηθισμένη. Τι σχέση έχει άραγε ο τρόπος που τρέφονται οι ύαινες στην ιστορία αυτή; Ποιο είναι τελικά το μυστικό και η λύση στα προβλήματα, ψυχολογικά και σωματικά, που απασχολούν τον άνθρωπο;
"Αυτός δεν είχε ανάγκη να σκέφτεται το σεξ ή την ομορφιά. Αυτές τις σκέψεις τις είχε εγκαταλείψει προ πολλού, γιατί στο φαγητό είχε βρει μια πληρότητα που ποτέ κανείς δεν βρήκε στο σεξ. Για όλες τις ψυχικές καταστάσεις υπάρχει και ένα φαγητό. Υπάρχει φαγητό για τη στενοχώρια και φαγητό για τη χαρά. Φαγητό για τον έρωτα και φαγητό για την μοναξιά. Μα πάνω απ' όλα υπάρχει φαγητό για να σβήνει το κενό της ανθρώπινης ψυχής και να ικανοποιεί κάθε ακάλυπτη ανάγκη, ακόμα και την ερωτική.... Πως συνδέονται το στομάχι με τη τέχνη, πότε το πάχος είναι δείγμα λεπτότητας, τι είναι το νοητικό στομάχι και γιατί το φαγητό είναι ανώτερο απ' τον έρωτα;"
Η αγαπημένη ασχολία του Γιούρι είναι το φαγητό και δεν εννοεί να παραιτηθεί από αυτό. Αρχίζει λοιπόν να μαγειρεύει λουκούλλεια γεύματα στους παχύσαρκους φίλους του, οι οποίοι θαυμάζουν εκ βαθέων τις ικανότητές του. Η εκκεντρική συντροφιά παχύσαρκων επιδίδεται σε γαστριμαργικά όργια μέχρι που η υγεία τους κλονίζεται και ο Γιούρι κινδυνεύει να πεθάνει. Αρχίζει τότε μια αγωνιώδη έρευνα προκειμένου να βρουν το μυστικό που αδυνατίζει και φάλαινα χωρίς την παραμικρή προσπάθεια ... Ανθρωπος κλειδί στην υπόθεση είναι ο Γκαμπριέλ, ο οποίος προσπαθεί με τον τρόπο του να μυήσει τον Γιούρι στο μυστικό της δίαιτας που ο ίδιος έχει ανακαλύψει.
Ο Γιούρι τελικά κατορθώνει να νικήσει το ακραίο πάθος του για το φαγητό μέσα από μία σκληρή πορεία που εξέχουσα θέση κατέχει η ενδοσκόπηση. Μία ενδοσκόπησή γεμάτη ανατρεπτικό χιούμορ και σασπένς, που είναι ταυτόχρονα και μύηση στο μυστηριακό κόσμο της αλληγορίας. Η Αλήθεια είναι τόσο καυστική, που θα αλλάξει για πάντα τη θέση του στη "διατροφική αλυσίδα" και θα απογειώσει τη φαντασία του.
Η Βασιλική Κάππα στο πρώτο της μυθιστόρημα καταφέρνει να μας εκπλήξει καθώς καταπιάνεται με ένα θέμα τόσο κοινό, όπως η δίαιτα και η παχυσαρκία, κινείται όμως σε ένα άλλο επίπεδο, το επίπεδο της αλληγορίας και του συμβολισμού και μας "χαρίζει" μια διαφορετική εκδοχή, όχι και τόσο συνηθισμένη.
Τι σχέση έχει άραγε ο τρόπος που τρέφονται οι ύαινες στην ιστορία αυτή; Ποιο είναι τελικά το μυστικό και η λύση στα προβλήματα, ψυχολογικά και σωματικά, που απασχολούν τον άνθρωπο;

Εκδόσεις Καστανιώτη
Τίτλος: Η δίαιτα της Υαινας
Συγγραφέας: Βασιλική Κάππα
Σελίδες: 297
ISBN : 960-03-2860-9