Παράταση για το Γράφημα!

27.03.2009
Στον ιδιαίτερο χώρο της Αίθουσας Δ9 (Αποθήκη) της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, ο Χρήστος Λύγκας, η Ελευθερία Γεροφωκά και ο Τάσος Πυργιέρης : ο Ντέιβιντ, η Λούσι και ο Φρανσουά αντίστοιχα, θα υποδυθούν τα πρόσωπα του «Γραφήματος», του αστυνομικού θρίλερ - τιμημένου με το «Θεατρικό Βραβείο της Ευρώπης» το 2007- του Robert Lepage και της Marie Brassard.

Το έργο πήρε παράταση και θα συνεχίσει μέχρι και την Τρίτη 7 Απριλίου μόνο Δευτέρα - Τρίτη με διπλές παραστάσεις στις 21.00 και στις 23.00!!!

Στον ιδιαίτερο χώρο της Αίθουσας Δ9 (Αποθήκη) της «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι, ο Χρήστος Λύγκας, η Ελευθερία Γεροφωκά και ο Τάσος Πυργιέρης : ο Ντέιβιντ, η Λούσι και ο Φρανσουά αντίστοιχα, θα υποδυθούν τα πρόσωπα του «Γραφήματος», του αστυνομικού θρίλερ - τιμημένου με το «Θεατρικό Βραβείο της Ευρώπης» το 2007- του Robert Lepage και της Marie Brassard.

Το «Γράφημα» μας μεταφέρει περίπου είκοσι χρόνια πριν :
Βρισκόμαστε στον Καναδά λίγο πριν την εποχή της πτώσης του τείχους του Βερολίνου. Η αναμόχλευση του ανεξιχνίαστου θανάτου μιας νεαρής κοπέλας είναι η αφορμή για να ξεκινήσει μια περίεργη ιστορία ανάμεσα σε τρία πρόσωπα που συνδέονται μεταξύ τους με κρυφούς και φανερούς τρόπους:
Ο Φρανσουά, ένας νεαρός σερβιτόρος, ήταν ύποπτος για το φόνο της κοπέλας και παρόλο που το τεστ ανίχνευσης ψεύδους στο οποίο υπεβλήθη αποδείχθηκε αρνητικό, κανείς ποτέ δεν του είπε την αλήθεια, αφήνοντας τον στην αμφιβολία.
Ο Ντέιβιντ, ο Γερμανός εγκληματολόγος που βρήκε καταφύγιο από την ταραγμένη εκείνη την εποχή πατρίδα του στον Καναδά ήταν εκείνος που πριν χρόνια έκανε το τεστ στον Φρανσουά και έρχεται ξανά αντιμέτωπος με τους εφιάλτες του?
Συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους δύο η Λούσυ, μια νεαρή ηθοποιός που έχει αναλάβει να παίξει το ρόλο της κοπέλας που έδεσε για πάντα τη ζωή των δύο ανδρών σε μια ταινία που γυρίζεται για την ιστορία της δολοφονίας της.

Στο «Γράφημα» το παρελθόν και το παρόν μπερδεύονται πάνω στη σκηνή, εντείνοντας τα προσωπικά αδιέξοδα των ηρώων του. Τα τρία πρόσωπα συνδέονται μεταξύ τους με σχέσεις που μοιάζουν άλλοτε να έχουν ύφη ερωτική και άλλοτε βασανιστική. Το τέλος της ιστορίας αντικατοπτρίζει το τέλος μιας προσωπικής «εποχής» για τον καθέναν ξεχωριστά.

Οπως σημειώνει ο σκηνοθέτης και εκ των πρωταγωνιστών Χρήστος Λύγκας : «Το Γράφημα του Robert Lepage μοιάζει σαν ένα παιχνίδι αντανακλάσεων της έννοιας της αλήθειας. Άραγε μήπως το θέατρο, η ερωτική πράξη ,τα παιχνίδια εξουσίας , μια δολοφονία, ο πολιτικός τεμαχισμός μιας πόλης, μια αυτοψία, μια διάλεξη, μια ανάκριση, μια ταινία , μια πρόβα, έχουν σαν κοινό παρονομαστή την ιδέα της αναπαράστασης ! Κι έτσι γράφουμε την ιστορία μέσα από μικρές αναπαραστάσεις με αρχή και τέλος. Θάνατος ύπνος ... Eίναι μια ολοκλήρωση ¨Αξια να την εύχεσαι θερμά ( Αμλετ, Σαίξπιρ )...Να κοιμηθείς και ίσως να ονειρευτείς... Στο Γράφημα ο θάνατος μοιάζει σαν να έχει πάρει φως, όπως ένα κομμάτι φιλμ ή μια φωτογραφία και το σκοτάδι είναι διάφανο, διαυγές και σοφό σαν το Κρύο ή σαν ένα Όνειρο».

Το «Γράφημα» γράφτηκε το 1997 και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από την επιτυχημένη του πορεία σε καναδικές και βρετανικές θεατρικές σκηνές. Πρόκειται για ένα έργο που συνδυάζει τη ρεαλιστικότητα και τη σωματοποίηση πάνω στη σκηνή των έντονων συναισθημάτων των ηρώων του με την έντονη χρήση video art στη διάρκεια της παράστασης. Είναι, επίσης, η παρθενική φορά που παίζεται έργο του Lepage στη χώρα μας.

Η παράσταση πρόκειται να κάνει πρεμιέρα την Τρίτη 3 Μαρτίου.
Σκηνοθεσία : Χρήστος Λύγκας
Μετάφραση : Χριστίνα Μπάμπου-Παγκουρέλη
Πρωταγωνιστούν : Χρήστος Λύγκας, Ελευθερία Γεροφωκά, Τάσος Πυργιέρης
Κοστούμια/ διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Γιάννης Μετζικώφ
Φωτισμοί : «Πρώτες ύλες»
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση : Σταύρος Γασπαράτος με τη συνεργασία του Γιώργου Πούλιου
Video art : Βάνα Κωσταγιόλα
Κινησιολογία : Ζωή Χατζηαντωνίου
Φωτογραφίες παράστασης : Αλεξάνδρα Χατζηιορδάνου
Χώρος παραστάσεων : «ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ» ΓΚΑΖΙ ΑΙΘΟΥΣΑ Δ9 (Αποθήκη) Πειραιώς 100