"Εφυγε" ο Ζακ Ντεριντά

11.10.2004
Την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Παρισιού, μετά από μακρόχρονη μάχη με την επάρατη νόσο, άφησε το Σάββατο ο διάσημος Γάλλος φιλόσοφος, Ζακ Ντεριντά, σε ηλικία 74 ετών.
Την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο του Παρισιού, μετά από μακρόχρονη μάχη με την επάρατη νόσο, άφησε το Σάββατο ο διάσημος Γάλλος φιλόσοφος, Ζακ Ντεριντά, σε ηλικία 74 ετών.

Ο Ζακ Ντεριντά, γεννημένος στις 15 Ιουλίου του 1930 στο Ελ- Μπιάρ της Αλγερίας, υπήρξε ένας από τους κορυφαίους φιλόσοφους του 20ού αιώνα. Υπήρξε ο θεμελιωτής της θεωρίας της "αποδόμησης", σύμφωνα με την οποία το νόημα ενός κειμένου δεν είναι μονοσήμαντο, αλλά μπορεί να ερμηνευθεί με διαφορετικό τρόπο από διαφορετικούς κάθε φορά αναγνώστες. Η θεωρία αναζητεί τον τρόπο συγκρότησης ενός κειμένου προκειμένου να αποκαλυφθούν τα κρυφά του νοήματα που μπορεί να μην έχει αντιληφθεί ούτε ο ίδιος ο συγγραφέας.
Ο Ντεριντά συνδέθηκε στενά με κορυφαίους διανοητές, όπως ο Μπουρντιέ και ο Φουκώ, ενώ έχει διδάξει στα πανεπιστήμια της Σορβόνης, του Τζον Χόπκινς, του Γέιλ και της Καλιφόρνια.

Δηλώσεις Ζακ Σιράκ
Φόρο τιμής απέτισε στον φιλόσοφο Ζακ Ντεριντά ο πρόεδρος της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, αποκαλώντας τον "έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους φιλόσοφους". "Με θλίψη πληροφορήθηκα τον χαμό του Ζακ Ντεριντά. Χάρη στον Ντεριντά η Γαλλία έδωσε στον κόσμο έναν από τους μεγαλύτερους σύγχρονους φιλόσοφους, μία από τις σημαντικότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του καιρού μας" αναφέρεται στο συλλυπητήριο μήνυμα του γάλλου προέδρου. "Ο Ντεριντά είχε μεγάλο αναγνωστικό κοινό, θαυμαζόταν για το έργο του, είχαν γίνει οι μεταφράσεις των έργων του σε πολλές γλώσσες, με το έργο του προκαλούσε ερωτηματικά για τον δυτικό πολιτισμό ως προς όλες τις ποικίλες πηγές του", επισήμανε επίσης ο πρόεδρος της Γαλλίας. Τόνισε παράλληλα ότι ο Ντεριντά ήταν λάτρης της ελευθερίας που είναι το θεμέλιο της διανόησης, της ελληνικής, της εβραϊκής διανόησης, της φιλοσοφίας καθώς και της ποίησης.