Mπορεί το θέμα Eurovision να μην έχει κανένα ελληνικό ενδιαφέρον, η πανέμορφη όμως Iveta Mukuchyan που εκπροσωπεί την Αρμενία σάρωσε τα σύμπαντα με το σέξι Love Wave.
Πού δημιουργήθηκε το πρόβλημα;
Η τραγουδίστρια της Αρμενίας, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων στο λεγόμενο Green Room κράτησε στα χέρια της μια σημαία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, της περιοχής που διαταράσσει τις σχέσεις Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν εδώ και δεκαετίες.
Η Iveta σήκωσε τη σημαία της περιοχής, λίγα μέτρα από την αποστολή των Αζέρων που διαγωνίζονταν επίσης στη Eurovision το βράδυ της Τρίτης. Όπως είναι φυσικό προκλήθηκε ένταση, ενώ η εν λόγω κίνηση, είναι αντίθετη με τον κανονισμό του διαγωνισμού που δεν επιτρέπει σημαίες τοπικών περιοχών και κρατών που δεν συμμετέχουν στο διαγωνισμό (στη λίστα υπήρχε και η Παλαιστίνη για παράδειγμα) να παιανίζουν στην αρένα.
Η κρατική τηλεόραση της Αρμενίας θα υποστεί τις συνέπειες της απεσταλμένης της, με ποινή που θα της επιβληθεί από την επιτροπή της Eurovision. Η Αρμενία ενδέχεται να κληθεί να πληρώσει χρηματικό πρόστιμο ή ακόμη και αναδρομική αφαίρεση βαθμολογίας, αλλά... όλα αυτά θα συμβούν τον Ιούνιο. Αναρωτιόμαστε βέβαια τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Αρμενία έρθει πρώτη το Σάββατο και η επιτροπή αφαιρέσει βαθμούς ένα μήνα μετά!
Σε κάθε περίπτωση, οι υπεύθυνοι του ευρωπαϊκού διαγωνισμού "έτριξαν τα δόντια" στην Αρμενία, απειλώντας με αποκλεισμό τόσο φέτος, όσο και για τα επόμενα χρόνια σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποια νεά παραβίαση του κανονισμού.
Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ ήταν παλαιότερα μία αυτόνομη διοικητική περιφέρεια της άλλοτε Σοβιετικής Ένωσης, που ανήκε στη Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Αζερμπαϊτζάν. Σήμερα, συνεχίζει ν' αποτελεί μια "εκ των πραγμάτων" αυτόνομη δημοκρατία στο Νότιο Καύκασο, που επισήμως όμως αποτελεί μέρος της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν.
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο εντάχθηκε στο Αζερμπαϊτζάν τη σοβιετική εποχή, μετατράπηκε από το 1988 ως το 1994 στο θέατρο ενός πολέμου ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε 30.000 ανθρώπους και μετέτρεψε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε πρόσφυγες, κυρίως Αζέρους. Ο πληθυσμός στον θύλακα αποτελείται πλέον κατά πλειονότητα από Αρμένιους.
Παρά τη σύναψη της εκεχειρίας το 1994, ουδέποτε υπεγράφη συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στα μέρη.
Το Αζερμπαϊτζάν απειλεί κατά καιρούς ότι θα ανακαταλάβει διά της βίας τον θύλακα εάν δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις. Η Αρμενία απαντά από την πλευρά της ότι μπορεί να αποκρούσει οποιαδήποτε επίθεση.