Τσανακλίδου- Κουφοντίνας και... Μπαλτάς αντιδρούν στο κατέβασμα της παράστασης με τον Ξηρό

29.01.2016
Πλήθος ποικίλλων...αντιδράσεων έχει δημιουργηθεί μετά την ανακοίνωση του Εθνικού Θεάτρου πως σταματούν οι παραστάσεις της "Ισορροπίας του Νας", της παράστασης της πηγής Δημητρακοπούλου που στηρίζεται ανάμεσα σ΄άλλες πηγές και στο βιβλίο του τρομοκράτη της 17 Νοέμβρη Σάββα Ξηρού.

Ένα σχόλιο για το κατέβασμα της παράστασης “Η ισορροπία του Νας” έκανε η Τάνια Τσανακλίδου που πρωταγωνιστεί στο θεατρικό έργο «Όσα η καρδιά μου στην καταιγίδα» στο Θέατρο Τέχνης. Το βράδυ της Πέμπτης μόλις ολοκληρώθηκε η παράσταση. Στην ώρα της υπόκλισης είπε: «Σήμερα είναι μια μαύρη μέρα για το θέατρο, θα ενημερωθήκατε ότι κατέβηκε η παράσταση...».

Στο μεταξύ, στα social media γίνεται πραγματικά χαμός με την παράσταση, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που παίρνουν ξεκάθαρη θέση στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ανάμεσά τους μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook, ο Έκτορας Κουφοντίνας, που επιτέθηκε στην κυβέρνηση για την απόφαση της διοίκησης του Εθνικού Θεάτρου.

Κατέβηκε η θεατρική παράσταση από το Εθνικό Θέατρο βασισμένη στο βιβλίο του σύντροφου Σάββα: «Η Μέρα Εκείνη», μετά τις α...

Δημοσιεύτηκε από Έκτωρ Κουφοντίνας στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2016


Αντίδραση όμως είχαμε και από τον υπουργό Πολιτισμού με τη σειρά του υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του: «Η κοινωνική ευαισθησία σχετικά με το ζήτημα της βίαιης και δολοφονικής δράσης ένοπλων ομάδων είναι δικαίως μεγάλη. Συμμεριζόμαστε αυτή την ευαισθησία και συμπαραστεκόμαστε πλήρως στους οικείους των θυμάτων. Η ίδια αυτή η κοινωνική ευαισθησία όσο και η μνήμη των θυμάτων προσβάλλονται από τις τυφλές αντιδράσεις απέναντι σε μια θεατρική παράσταση.
Αυτές οι αντιδράσεις, που δεν ασχολούνται με το συγκεκριμένο περιεχόμενο ή τους σκοπούς μιας παράστασης, καθιστούν αδύνατη κάθε νηφάλια αποτίμηση του καλλιτεχνικού έργου και κάθε ουσιαστική δημόσια συζήτηση τόσο για τη μνήμη των θυμάτων όσο και για το φαινόμενο της ανεξέλεγκτης βίας. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού δεν έχει καμία αρμοδιότητα ούτε την πρόθεση να παρεμβαίνει στο ρεπερτόριο των δημόσιων θεατρικών σκηνών.
Όμως, δεν μπορεί παρά να σημειώσει ότι, για την πολιτιστική ζωή της χώρας, είναι θλιβερό και ανησυχητικό το γεγονός πως το Εθνικό Θέατρο, στο κλίμα που δημιουργήθηκε, βρέθηκε αντιμέτωπο με τέτοιου είδους απειλές, ώστε εντέλει υποχρεώθηκε να κατεβάσει το επίμαχο έργο πριν από την προγραμματισμένη λήξη των παραστάσεων».