«Hotel California» των Eagles: Ήταν τελικά ύμνος στον Σατανά;

19.01.2016
Ύμνος στον Σατανά ή αστικός μύθος που ξεκίνησε από ένα καλοστημένο εμπορικό κόλπο; Στα 67 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Γκλεν Φρέι, κιθαρίστας, τραγουδιστής, στιχουργός και ιδρυτικό μέλος του ροκ συγκροτήματος Eagles, που είναι μεταξύ άλλων γνωστό για το κομμάτι «Hotel California».

Το κομμάτι κυκλοφόρησε τo 1977 από τους Eagles και συνδέεται με ένα από τους πιο γνωστούς αστικούς μύθους στην ιστορία της ροκ μουσικής (και της εφηβείας μας!). Του ίδιου βεληνεκούς με το ότι αν παίξεις ανάποδα τον δίσκο με τη φράση των Queen «another one bites the dust», ακούγεται «it's nce to smoke marijuana» ή κάτι τέτοιο.

Αναμφισβήτητα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ροκ κομμάτια όλων των εποχών, συνδέθηκε με τη φήμη ότι οι στίχοι του υμνούν τον ... Σατανά. Πολλές εκδοχές κυκλοφόρησαν τότε για την ερμηνεία των στίχων, η επικρατέστερη όμως είναι ότι οι Eagles να έχουν γράψει έναν ύμνο για τον σατανισμό....

Η θεωρία ξεκίνησε από μια ομάδα Ευαγγελιστών, που παρατήρησαν μια μυστηριώδη μορφή στο εξώφυλο του δίσκου. Το συγκρότημα ποζάρει σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας. Σε ένα παράθυρο στο βάθος, μπορεί κανείς να διακρίνει μία σκοτεινή μορφή. Τότε είπαν ότι η σκοτεινή φιγούρα στο παράθυρο ήταν ο Άντον Λαβέι, ο συγγραφέας της «Βίβλου του Σατανά», γνωστός και ως Μαύρος Πάπας.

Ο Λαβέι είχε αγοράσει ένα ξενοδοχείο στο Σαν Φρανσίσκο, για να στεγάσει την Εκκλησία του Σατανά, της οποίας ηγούνταν. Στο τραγούδι ακούγεται ο στίχος “Kill the Beast”, δηλαδή “σκοτώστε το θηρίο”. Θεώρησαν ότι όταν οι Eagles έγραφαν για το θηρίο, εννοούσαν τον Σατανά. Το ξενοδοχείο, απ” το οποίο δεν μπορείς να φύγεις ποτέ, όπως λέει ο στίχος “you can check out anytime you like, but you can never leave”, είναι η εκκλησία των Σατανιστών.

Τι λένε οι δημιουργοί για την αλήθεια;

Το τραγούδι δεν έχει καμία σχέση με τον Λαβέι και τον σατανισμό. Η εικόνα στο παράθυρο είναι απλά μια κοπέλα που είχε προσληφθεί από το συνεργείο που έκανε τη φωτογράφιση.

Το κομμάτι είναι μία αλληγορία για τον ηδονισμό, την αυτοκαταστροφή και την απληστία στη μουσική βιομηχανία στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Ο Ντον Χένλεϊ, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος, είπε ότι είναι η δική τους ερμηνεία για τη “μεγάλη ζωή” στο Λος Άντζελες.

«Το τραγούδι ήθελε να πιάσει το πνεύμα της εποχής που ήταν μια περίοδος τεράστιας επιτυχίας για τη χώρα αλλά και τη μουσική βιομηχανία. Το άλμπουμ υπογράμμιζε τη διαφθορά των ροκ σταρς που προέρχονται από τη βιομηχανία του Λας Άντζελες. Ο τίτλος παρουσιάζει απλά την Καλιφόρνια σαν μια ωραιοποιημένη φυλακή που αφήνει τους καλλιτέχνες να μπαίνουν ελεύθερα μόνο για να ανακαλύψουν ότι δεν μπορούν να ξεφύγουν από εκεί. Το πράγματικο Hotel California δεν είναι ένα μέρος είναι μια μεταφορά για τη μουσική βιομηχανία της δυτικής ακτής και το πόσο επηρεάζει τους ταλαντούχους που βρίσκουν τους εαυτούς τους εγκλωβισμένους σε έναν ωραιοποιημένο ιστό» δήλωσε για το κομμάτι το μέλος των «Eagles», Ντόν Χένλεϊ.

Ο Ντον Φέλντερ, ο κιθαρίστας των Eagles, περιέγραψε το 2008, πώς γράφτηκε το τραγούδι:

«Ο Ντον Χένλεϊ και ο Γκλεν (Φρέι) έγραψαν τους περισσότερους απ” τους στίχους. Όλοι μας φτάσαμε στο Λος Άντζελες νύχτα, οδηγώντας. Κανείς μας δεν ήταν απ” την Καλιφόρνια και αν οδηγήσεις προς το Λ.Α. τη νύχτα… μπορείς να δεις αυτή τη λάμψη, στον ορίζοντα, απ” τα φώτα και οι εικόνες αρχίζουν να παίζουν στο μυαλό σου και όλα τα όνειρα που έχεις κάνει. Και το τραγούδι είναι γι” αυτό το πράγμα.»

Πηγή mixanitouxronou