«Ένα Αθάνατο Τηλεσκόπιο: Η Ιστορία του Τηλεσκοπίου Newall» [vds]

14.12.2015
Μια μοναδική ψηφιακή παράσταση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου!

Με την ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση «Ένα Αθάνατο Τηλεσκόπιο: Η Ιστορία του Τηλεσκοπίου Newall», το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Ίδρυμα Ευγενίδου γιορτάζουν μαζί το χειμερινό ηλιοστάσιο και προσκαλούν όλους τους φίλους και φίλες της αστρονομίας στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, μία και μόνο βραδιά αυτήν της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου 2015.

Η ψηφιακή παράσταση «Ένα Αθάνατο Τηλεσκόπιο: Η Ιστορία του Τηλεσκοπίου Newall», δημιουργήθηκε από τον Φάνη Ματσόπουλο και είναι αφιερωμένη στην θαυμαστή ιστορία αλλά και την πολύτιμη επιστημονική συμβολή του τηλεσκοπίου Newall, που κάποτε ήταν το μεγαλύτερο διοπτρικό τηλεσκόπιο στον κόσμο και το οποίο έως και σήμερα βρίσκεται εγκατεστημένο και λειτουργεί στο Αστεροσκοπείο της Πεντέλης.

Ο καθηγητής Κανάρης Τσίγκανος, Πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα προλογίσει την πρώτη παράσταση και θα αναφερθεί στα 170 χρόνια σημαντικής προσφοράς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στην έρευνα και την κοινωνία.

Τις επόμενες παραστάσεις θα προλογίσουν ο καθηγητής ΒασίληςΧαρμανδάρηςΔιευθυντής του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθώς και η Δρ.Στέλλα Καυκά Διευθύντρια της Αμερικανικής Ένωσης Παρατηρητών Μεταβλητών Αστέρων (ΑΑVSO).

Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν τρεις παραστάσεις ώρες 18:30, 19:30 και 20:30. Η είσοδος στις παραστάσεις είναι ελεύθερη για το κοινό. Απαραίτητα είναι μόνο τα δελτία εισόδου, η διανομή των οποίων θα πραγματοποιηθεί από το Ταμείο του Πλανηταρίου από τις 18:00 της ίδιας ημέρας.




Παράλληλα, την ημέρα αυτή στους ισόγειους χώρους του Ιδρύματος θα φιλοξενείται η έκθεση φωτογραφίας του Φάνη Ματσόπουλου αφιερωμένη στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Ταυτόχρονα το Εργαστήριο Τεχνολογίας UTechLab του Ιδρύματος Ευγενίδου θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους ενδιαφερόμενους να φωτογραφηθούν… μέσα στα πλάνα της παράστασης!

Σημειώνεται ότι οι χώροι είναι προσβάσιμοι και φιλικοί σε ανθρώπους με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα (είσοδος από οδό Πεντέλης 11). Σε όλους τους ορόφους των κτηριακών εγκαταστάσεων του Ιδρύματος Ευγενίδου είναι εφικτή η μετακίνηση χρηστών/χρηστριών αναπηρικού αμαξιδίου. Υπάρχει δυνατότητα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα κατόπιν έγκαιρης συνεννόησης με γραπτό μήνυμα στο τηλέφωνο 6936 177143 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected], ενώ οι σκύλοι-οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι.

Λίγα λόγια για την παράσταση
Η Ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση με τίτλο "Ένα Αθάνατο τηλεσκόπιο - Η ιστορία του τηλεσκοπίου Newall", δημιουργήθηκε από τον Φάνη Ματσόπουλο και περιγράφει μέσα από εντυπωσιακές πραγματικές εικόνες την σύγχρονη όψη του αστρονομικού σύμπαντος όπως αυτή προκύπτει από τις παρατηρήσεις των τηλεσκοπίων.
Ακολούθως διηγείται την ιστορία και την επιστημονική συμβολή του τηλεσκοπίου Newall που κάποτε ήταν το μεγαλύτερο διοπτρικό τηλεσκόπιο στον κόσμο. Σήμερα, το τηλεσκόπιο αυτό, βρίσκεται στο αστεροσκοπείο της Πεντέλης και εξακολουθεί να λειτουργεί και να προσφέρει τόσο στην επιστημονική κοινότητα όσο και το ευρύ κοινό.
Τη θαυμαστή ιστορία του, την βιώνει ο θεατής μέσα από εντυπωσιακά πλάνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και διάφορων αστρονομικών αντικειμένων, με την βοήθεια του νέου ψηφιακού πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, σε μια παράσταση διαρκείας 25 λεπτών που δημιούργησε ο συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου Φάνης Ματσόπουλος, για λογαριασμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Το σενάριο επιμελήθηκε ο Αστρονόμος του Αστεροσκοπείου Αθηνών Νίκος Ματσόπουλος ενώ η πρωτότυπη μουσική επένδυση είναι του συνθέτη Κωνσταντίνου Πολυζώη. Η επιμέλεια της Ελληνικής αφήγησης έγινε στο στούντιο "Stargazer" του Ιδρύματος Ευγενίδου από τον Τάσο Κατσάρη.