Εμείς μιλήσαμε με τον Κίμωνα Κουρή και μάθαμε όσα περισσότερα πράγματα μπορούσαμε για την προσέγγιση του κλασικού αυτού έργου.
Τι σας γοητεύει ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο έργο;
Η τόσο καλογραμμένη «διαδρομή» των χαρακτήρων από την αρχή έως το τέλος του έργου που είναι γεμάτη κορυφώσεις, εξάρσεις, απογοητεύσεις και καθαρούς, αν και εντελώς διαφορετικούς, στόχους για κάθε ήρωα.
Μιλήστε μας λίγο για τον Ζαν, τον χαρακτήρα που υποδύεστε…
Ο Ζαν είναι ένας αρκετά μορφωμένος, για την κοινωνική του τάξη, 30χρονος υπηρέτης με μεγάλες φιλοδοξίες για κοινωνική άνοδο και καταξίωση. Είναι ένας χαρακτήρας τολμηρός και πολλές φορές ψυχρός στις αποφάσεις του προκειμένου να πετύχει τον σκοπό του.
Πώς προσεγγίσατε το χιλιοπαιγμένο αυτό έργο του Στρίντμπεργκ; Θα δούμε κάτι διαφορετικό;
Ο Α. Ρίγλης, σκηνοθέτης της παράσταση, δημιούργησε σοφά και αριστοτεχνικά κατά τη γνώμη μου, ένα «καθαρό» και γραμμικό σκηνικό χώρο που αναδεικνύει με πολλή αξιοκρατία την έλλειψη επικοινωνίας των ηρώων και τη διαφορετικότητά τους μέσα σ’ ένα κοινό πλαίσιο. Οπότε, πιστεύω ότι η ματιά του πάνω στο έργο είναι διαφορετική σε σχέση με μια κλασική ανάγνωση της Δεσποινίδας Τζούλια.
Πού αγγίζει το έργο αυτό το σήμερα;
Θεωρώ το έργο πολύ σύγχρονο γιατί παρουσιάζει με πολύ μεγάλη συνέπεια και ακρίβεια τρείς διαφορετικούς κόσμους βιωμένους από τρείς διαφορετικούς ανθρώπους όπως όλοι μας είμαστε διαφορετικοί, πράγμα που έχει πολύ ενδιαφέρον.
Τι συμβολίζει η Δεσποινίς Τζούλια;
Πιστεύω πως η Δεσποινίς Τζούλια συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου, ανεξαρτήτως φύλου, να ζήσει την ζωή που λαχταρά και ονειρεύεται κόντρα σε αυτό που του επιβάλλει η κοινωνική του τάξη, το φύλο και ο κοινωνικός περίγυρος
Πόσο εφικτό είναι για έναν νέο ηθοποιό να επιβιώσει από το θέατρο σήμερα;
Λυπάμαι που το βλέπω πεσιμιστικά αλλά είναι τρομερά δύσκολο.
Μελλοντικά σχέδια
Δεν υπάρχει προς το παρόν κάτι συγκεκριμένο.
Συνέντευξη: Γεωργία Οικονόμου