Kadebostany: Συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

17.12.2014
Το όνομά του είναι Kadebostan, είναι Ελβετός και είναι το μυαλό πίσω από το ιδιαίτερο συγκρότημα Kadebostany - που δεν είναι ακριβώς συγκρότημα είναι ολόκληρη ... χώρα! Η Δημοκρατία του (ή μήπως, της;) Kadebostany.

Ο Ελβετός παραγωγός Kadebostan, συγκέντρωσε μουσικούς από διάφορα σημεία της Ευρώπης, για να δώσει σάρκα και οστά στο επικής αισθητικής pop όραμά του, το οποίο και εμπιστεύθηκε στην ονειρική φωνή της Amina.

Με στοιχεία από electro και τα παιγμένα σαν σε εμβατήριο πνευστά να κυριαρχούν, το σχήμα γρήγορα έχτισε ένα μουσικό προφίλ πολύ ιδιαίτερο και προσωπικό. Σήμερα, 6 χρόνια μετά τη δημιουργία τους οι Kadebostany έχουν στη συλλογή τους δύο επιτυχημένα άλμπουμ.

Το ντεμπούτο τους «Songs from Kadebostany» και το νεότευκτο «Pop Collection» που μόλις κυκλοφόρησε από την Mahayana Records, τους συνόδευσαν σε εκατοντάδες live ανά τις ηπείρους (ανάμεσά τους, στο Montreux Jazz Festival, το Mutek στο Μεξικό, το Rock N' Coke της Τουρκίας, το Reeperbahn Festival στο Αμβούργο, το Dour Festival του Βελγίου και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου).

Αγαπημένα του ελληνικού κοινού τα «Walking with the Ghost» και το «Castle in the snow» μέχρι την πρόσφατη διασκευή τους στο κλασικό «Crazy in Love» της Beyoncé ...

Στη μίνι συνέντευξή του στο Life ο Πρόεδρος Kadebostan - λίγο πριν τις εμφανίσεις του στην Ελλάδα - μάς περιγράφει τη χώρα του, τις μουσικές του και το πως η Μπιγιονσέ «έκλεψε» τη διασκευή του για την ταινία «50 Shades of Grey»!! !

Ποια ήταν η βαθειά ανάγκη να δημιουργήσετε την Δημοκρατία του Kadebostany; Θέλατε ελευθερία, καλλιτεχνική ειλικρίνεια;

Όπως το λέτε. Είχα την ανάγκη να δημιουργήσω κάτι καινούργιο χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθώ με τους περιορισμούς που θέτει η μουσική βιομηχανία, ο κόσμος της τέχνης ή της ψυχαγωγίας. Η Δημοκρατία του Kadebostany είναι το σταθερό έδαφος από τον οποίο μπορούμε να βγούμε τελείως από το κουτί, με τη μουσική μας, το οπτικό μας σύμπαν και όλα αυτά που κάνουν τόσο μοναδικό το πρότζεκτ Kadebostany.



Που βρίσκεται η χώρα σας και ποιο είναι το όραμά σας ως επιφανής πολίτης του Kadebostany;

Η μπάντα Kadebostany και όλη η ιστορία μου ήρθε μια μέρα σαν … επιφοίτηση [illumination].
Ήθελα να δημιουργήσω κάτι που να είναι πιο εκλεπτυσμένο από μια μπάντα, κάτι που θα αντανακλά το αυθεντικό καλλιτεχνικό μου όραμα.

Και έτσι δημιούργησα μια… χώρα. Τη Δημοκρατία του Kadebostany.
Τοποθέτησα τη χώρα μου βόρεια της Ιταλίας, ανατολικά της Ελβετίας και δυτικά της Τουρκίας.
Μετά δημιούργησα μια μπάντα για να αντιπροσωπεύει την κουλτούρα της Kadebostany σε όλο τον κόσμο.
Την ίδια στιγμή έδωσα στον εαυτό μου τον τίτλο του Προέδρου, ο President Kadebostan.

Ποιες είναι οι βασικές αξίες στη Δημοκρατία του Kadebostany;

Πιστεύω στη Δύναμη της Τέχνης για να ενυψώσει την κοινωνία. Η πολιτική μου είναι να σπρώχνω τους ανθρώπους να ανακαλύψουν τον εαυτό τους μέσα από τη δημιουργικότητα.


Πώς θα περιγράφατε τη μουσική της χώρας σας;

Η Μουσική από τη Δημοκρατία μας είναι επική γεμάτη συναίσθημα, με ευτυχία και λύπη και μη-προσδοκίες [unexpectations]…
Παρουσιάζουμε ένα σόου καταβύθισης με μια αρχή, μια εξέλιξη και ένα τέλος!
Δεν είναι μόνο μουσική, είναι και χορός, οπτικά εφέ, video mapping, led φωτισμός με νέον και στολές. Μας αρέσει να συγχωνεύουμε τη νέα και την παλαιότερη τεχνολογία.
Όλα αυτά με στόχο να πάμε το ακροατήριό μας σε ένα μαγικό ταξίδι… κι εμείς μαζί!


Εξηγείστε μας λίγο το μότο σας: Έρευνα και Ανακάλυψη [Research & Discovery].

Το μότο μας ορίζει το πως εργαζόμαστε στο στούντιο. Όλα γίνονται για να πειραματιζόμαστε, να αυτοσχεδιάζουμε και να δημιουργούμε μαγικές στιγμές, αυτές που σε κάνουν να ανατριχιάζεις.

Είναι αλήθεια ότι στη χώρα σας κόβετε το δικό σας… νόμισμα και έχετε μια και μοναδική τράπεζα; Γιατί;

Ναι είναι αλήθεια. Γιατί αναμένουμε με ανυπομονησία να γίνουμε μέρος της διεθνούς χρηματιστηριακής αγοράς.
Κι αναμένουμε, επίσης, να γίνουμε μέλη των Ηνωμένων Εθνών … όπως και οι άλλες χώρες.



Η Ελλάδα είναι σε κρίση. Τι θα μπορούσαμε να μάθουμε από τη χώρα σας;

Το καλύτερο που έχουμε να προφέρουμε σε εσάς είναι η τέχνη μας. Μουσική, βίντεο και ζωντανές παραστάσεις μας!

Τι είναι «ποπ» για εσάς;

Για εμάς η λέξη «Pop» είναι ιερή λέξη! Σημαίνει μουσική που ενώνει τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τις καταβολές τους ή την ηλικία τους. Ένα καλό ποπ τραγούδι είναι διεθνές, μπορείς να είσαι Γιαπωνέζος στο Τόκιο ή Μεξικάνος στην Τιχουάνα και να νιώσεις ανατριχίλες όταν ακούσεις ένα κομμάτι που θα έχει δημιουργηθεί από έναν Άγγλο στην Μ. Βρετανία.


Γιατί επιλέξατε να διασκευάσετε το τραγούδι Crazy in Love της Μπιγιονσέ. Και ποια η ιστορία πίσω από τη διαμάχη;

Το 2013 αποφασίσαμε να κάνουμε ένα cover για ένα σημαντικό ποπ τραγούδι. Οπότε είναι φυσικό ότι επιλέξαμε το Crazy in love από την Beyoncé, που γνώριζε τότε μεγάλη επιτυχία.
Είμαστε πολύ υπερήφανοι για αυτή τη διασκευή και ο υπεύθυνος των δημοσίων σχέσεών μας ζήτησε την άδεια από τους συνεργάτες της Μπιγιονσέ να το χρησιμοποιήσουμε.

Συμφωνήσαμε και βγάλαμε το κομμάτι στους fans τον Ιούλιο του 2013. Τον Ιούλιο του 2014 λάβαμε μια ειδοποίηση από ένα αμερικανικό στούντιο για να το χρησιμοποιήσουν στην ταινία «50 Shades of Grey». Δεχθήκαμε (φυσικά) και μετά κανένα νέο!

Τον Αύγουστο του 2014 χρησιμοποίησαν το δικό μας κομμάτι με τη φωνή της Μπιγιονσέ… και πιστεύουμε ότι αυτό δεν είναι καθόλου τίμιο.

Τι θα αλλάζατε στη Δημοκρατία του Kadebostany;

Τίποτα. Διαρκώς δουλεύουμε πάνω σε νέες ιδέες. Είναι σαν να μπορείς να διαλέξεις το όνειρό σου πριν πας για ύπνο!

Info: http://www.kadebostany.com/

Χριστίνα Τσατσαράγκου