Στις μέρες μας το έργο του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη (1863-1933) έχει όχι μόνο επικρατήσει στην Ελλάδα αλλά και καταλάβει μια εξέχουσα θέση στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ποίηση.
Η σύνδεση του μεγάλου Αλεξανδρινού με τη συλλογική ψυχή και τα περιεχόμενά της μέσα από μια σειρά ιστορικών, ηδονικών και φιλοσοφικών ποιημάτων που αντλούν μνήμες από το παρελθόν για να τις εναποθέσουν στο παρόν - ενίοτε ως προειδοποίηση για το μέλλον – έχει εμπνεύσει και εξακολουθεί να εμπνέει τους ομοτέχνους του. Ποιητές όπου γης που στα έργα τους αποτυπώνουν τη δημιουργική σχέση τους μαζί του. Δημιουργούς διαφορετικών γενεών που «συναντώνται» στο παρόν, με αφορμή την ξεχωριστή βραδιά λόγου και μουσικής που πραγματοποιείται την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ, στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, σε συνεργασία με τον Κύκλο Ποιητών και στο πλαίσιο του πρώτου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών.
Η Κική Δημουλά, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο Νάσος Βαγενάς επιλέγουν και διαβάζουν αγαπημένα τους καβαφικά ποιήματα. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια Στάθης Γουργουρής θα μιλήσει με θέμα «Καβάφης και μετάφραση: Η περίπτωση Τζέιμς Μέριλ», ενώ κείμενα για τη δημιουργική σχέση τους με τον Καβάφη – κάποια ειδικά γραμμένα με αφορμή την εκδήλωση, όπως των Αμερικανών ποιητών Αντρέι Κοντρέσκου και Ντέιβιντ Μέισον, του Βάσκου ποιητή Ρικάρντο Αρέγκι, του Ινδού ποιητή Σουντέπ Σεν, της Ιρακινής ποιήτριας Αμάλ αλ-Τζουμπούρι και του Ισραηλινού ποιητή Αμίρ Ορ – διαβάζει ο ηθοποιός Κωνσταντίνος Τζούμας.
Θα παρουσιαστούν, επίσης, μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη από ανέκδοτη δουλειά του συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου, τα οποία ερμηνεύει στο πιάνο ο ίδιος. Την εκδήλωση θα παρουσιάσουν οι Δημήτρης Αγγελής και Γιώργος Χουλιάρας.
Στην εκδήλωση που είναι αφιερωμένη στην επέτειο των 150 χρόνων από τη γέννηση του Κ. Π. Καβάφη, θα διαβαστούν κείμενα Ελλήνων και ξένων ποιητών, με θέμα τη δημιουργική σχέση τους με τον ποιητή, με τον καταξιωμένο πιανίστα και συνθέτη Θοδωρή Οικονόμου να δημιουργεί μουσικές γέφυρες ανάμεσα στην ανάγνωσή τους αλλά και να παρουσιάζει μελοποιημένα τα ποιήματά «Περιμένοντας τους βαρβάρους», «Η Πόλις», «Κεριά», «Φωνές» και «Επιθυμίες».
Η παγκοσμιότητα του έργου του κορυφαίου έλληνα ποιητή του 20ού αιώνα, θα υπογραμμιστεί μέσα από το λόγο του Βάσκου ποιητή Ρικάρντο Αρέγκι (1958-), του βραβευμένου Ισραηλινού Αμίρ Ορ (1956- ) που το έργο του απασχολούν τα μυστήρια του μυαλού αλλά και οι χαρές της σάρκας, αλλά και του Αμερικανού, γεννημένου στη Ρουμανία ποιητή, δοκιμιογράφου, σεναριογράφου και σχολιαστή για το National Pu`blic Radio Αντρέι Κοντρέσκου (1946- ).
Με κείμενά τους συμμετέχουν ακόμη ο Αμερικανός Πανεπιστημιακός και δαφνοστεφής ποιητής της Πολιτείας του Κολοράντο Ντέιβιντ Μέισον (1954- ) – κάτοικος Καρδαμύλης σε νεότερη ηλικία –, ο Βρετανο-ινδός Σουντέπ Σεν (1964- ) που σήμερα θεωρείται ένας από τους καλύτερους αγγλόφωνους ποιητές της νέας γενιάς σε διεθνές επίπεδο, η βραβευμένη για τη συνεισφορά της στη σύγχρονη αραβική ποίηση, την αποτελεσματική χρήση της γλώσσας και τις δυναμικές εικόνες της, Ιρακινή Αμάλ αλ-Τζουμπούρι (1967- ) αλλά και οι «δικοί» μας Στάθης Γουργουρής (1958- ) – που σήμερα διδάσκει συγκριτική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και ο ποιητής, δοκιμιογράφος και επιμελητής έργων της νεοελληνικής λογοτεχνίας, Δημήτρης Δασκαλόπουλος(1939-). Ο έλληνας ποιητής της δεκαετίας του ’70, δοκιμιογράφος, κριτικός, μεταφραστής και πανεπιστημιακός Νάσος Βαγενάς ( 1945- ) που στο παρελθόν έχει πολλάκις συμμετάσχει σε συλλογικά έργα-μελέτες για μεγάλους έλληνες και ξένους ποιητές ενώ το 2000 επιμελήθηκε την ανθολογία ξένων καβαφογενών ποιημάτων «Συνομιλώντας με τον Καβάφη», ο ποιητής και πεζογράφος της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς – βραβευμένος με το Ειδικό Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας το 1994 - Τίτος Πατρίκιος (1928- ) του οποίου η ιστορία και η βιογραφία, καθώς επίσης τα φανερά και κρυφά μονοπάτια τους συνθέτουν την αγαπημένη θεματολογία, αλλά και η πολυβραβευμένη ποιήτρια και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της ποίησης, η «αναρχική των λέξεων» Κική Δημουλά ( 1931- ).
ΙΝFO: Πότε:Πέμπτη 31 Οκτωβρίου , ώρα 20.30 Που: Μέγαρο Μουσικής- Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος
Οι τιμές των εισιτηρίων είναι : Γενική είσοδος: € 7,00 Φοιτητικά: €4,00