Ανοίγει και πάλι στο ιστορικό θέατρο Μπολσόι

02.11.2011
Το Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας άνοιξε ξανά τις πύλες του την επετειακή για εμάς 28η Οκτωβρίου, μετά από έξι χρόνια εργασιών ανακαίνισης!

Το Θέατρο Μπολσόι της Μόσχας άνοιξε ξανά τις πύλες του την επετειακή για εμάς 28η Οκτωβρίου, μετά από έξι χρόνια εργασιών ανακαίνισης!

Με το κόστος των εργασιών να ανέρχεται στο ποσό των 568 εκατομμύριων ευρώ, οι χορευτές του ιστορικού θεάτρου κάνουν πυρετωδώς πρόβες για μία από τις πιο σπουδαίες σεζόν στην ιστορία του. Σ΄ αυτό το εορταστικό κλίμα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα που μας πέρασε και η ενδυματολογική πρόβα της τελευταίας παραγωγής του θεάτρου, της όπερας «Ρουσλάν και Λουντμίλα» (Ruslan and Ludmila) του Μιχαήλ Γκλίνκα (Mikhail Glinka) ενόψει της σημερινής επίσημης πρεμιέρας.

Για τη λυρική τραγουδίστρια Αλμπίνα Σαγκιμουράτοβα (Albina Shagimuratova) το γεγονός ότι θα ανέβει στην σκηνή του Μπολσόι είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα.
«Είμαι συγκλονισμένη και υπερήφανη ταυτόχρονα που, αφού αποφοίτησα από την ακαδημία της Μόσχας και τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο εξωτερικό, επανέρχομαι στη Ρωσία και ανοίγω την ιστορική σκηνή του θεάτρου Μπολσόι, με έναν ρωσικό ρόλο που πάντα ονειρευόμουν να τραγουδήσω.»

Ο σκηνοθέτης της όπερας Ντιμίτρι Τσερνιάκοφ (Dmitry Chernyakov) παραδέχθηκε πως η ιστορική βαρύτητα του θεάτρου προσθέτει πίεση στη δουλειά του.
«Όταν δουλεύω πάνω σ΄ένα έργο, προσπαθώ να διώξω κάθε αρνητική σκέψη και άγχος από το μυαλό μου και να μη σκέφτομαι ότι πρόκειται για ένα τόσο μεγάλο θέατρο που μετρά 230 χρόνια ιστορίας. Και αυτό γιατί ξέρω πως αν άρχιζα να σκέφτομαι έτσι, θα αγχωνόμουν τόσο πολύ, θα αποπροσανατολιζόμουν και θα ήταν πολύ δύσκολο για μένα».

Το σημερινό θέατρο Μπολσόι χτίστηκε το 1856, καθώς μία πυρκαγιά κατέστρεψε την προηγούμενη σκηνή του. Εν συνεχεία, το θέατρο έκλεισε το 2005, προκειμένου να γίνει η ανακαίνιση, όμως αυτή διήρκεσε έξι ολόκληρα χρόνια καθώς αποδείχθηκε πολύ πιο δύσκολη απαιτώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Το Μπολσόι, ένα από τα διασημότερα θέατρα του κόσμου, υπήρξε για χρόνια το λίκνο και η στέγη του κλασικού μπαλέτου της Ρωσίας. Εκεί μάλιστα δόθηκε η παγκόσμια πρεμιέρα της Λίμνης των Κύκνων του Τσαϊκόφσκι το 1877.

Επιμέλεια: Γεωργία Οικονόμου

Μοντάζ: Μαίρη Ρίζου