Αιγυπτιακή εισβολή στο Μέγαρο!

06.06.2003
"Πρόσωπα της Αιγύπτου. Από την Γκίζα στο Φαγιούμ" είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται από τις 3 Ιουνίου στο ισόγειο του ΜMA και στην οποία θα παρουσιάζονται γλυπτά, αρχαία αντικείμενα και πορτρέτα Φαγιούμ από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου.
&00 "Πρόσωπα της Αιγύπτου. Από την Γκίζα στο Φαγιούμ" είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται στον ειδικά διαμορφωμάνο χώρο του φουαγιέ, στο ισόγειο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και στην οποία θα παρουσιάζονται γλυπτά, αρχαία αντικείμενα και πορτρέτα από το Αρχαιολογικό Μουσείο του Καΐρου.

Οι φιλότεχνοι θα έχουν μία μοναδική ευκαιρία να προσεγγίσουν το συναρπαστικό και μυστηριώδη αιγυπτιακό πολιτισμό από τις 3 Ιουνίου έως τις 15 Ιουλίου και να απολαύσουν καλλιτεχνήματα της Αρχαίας Αιγύπτου με προεξέχοντα τα διάσημα πορτρέτα Φαγιούμ.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν στην νεκρανάσταση, καθώς και πως ο θάνατος ήταν ένα απαραίτητο στάδιο προς την αναγέννηση, τη νέα ζωή. Για το λόγο αυτό θεωρούσαν αναγκαίο να διατηρούν τη σορό αποξηραίνοντας ή ταριχεύοντάς την. Αυτό που προείχε ήταν να μη χαθεί η ταυτότητα του νεκρού. Με αυτό το στόχο δημιουργήθηκαν τα θαυμάσια χρυσά προσωπεία.
Με την πάροδο του χρόνου τα υλικά άλλαξαν (πεπιεσμένο χαρτί, χρυσός, γύψος), για να φθάσουν κατά τα ελληνορωμαϊκά χρόνια στα πορτρέτα του Φαγιούμ. Οι νεκρικές προσωπογραφίες αυτού του είδους είναι ζωγραφισμένες είτε σε ορθογώνια ξύλινα πλακίδια είτε σε καμβά. Στα πορτρέτα αυτά, μεγάλη εντύπωση προκαλεί το υλικό και η τεχνική, που δίνουν στη ζωγραφική επιφάνεια μια σπάνια αμεσότητα. Αυτό το έθιμο της απεικόνισης του νεκρού μιμήθηκαν και οι πρώτοι χριστιανοί.

Στο φουαγιέ της πλατείας, οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν έκθεση φωτογραφιών με τίτλο "Η νέα κοιλάδα του Νείλου" (φωτο 3 και 4 από τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης στις 6 Ιουνίου, όπου παρευρέθησαν ο πρόεδρος του ΟΜΜΑ, κ. Χρήστος Λαμπράκης, η κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη που μεσολάβησε και για την εξασφάλιση πολλών εκθεμάτων της έκθεσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος, ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Υπουργός Παιδείας, κ. Πέτρος Ευθυμίου, ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο κ. Ζιλ Ντασσέν και πολλές ακόμα προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής και των τεχνών), τις οποίες θα συνοδεύουν κείμενα για τις άγνωστες νεκροπόλεις και τα υπέροχα τοπία των οάσεων της "λυβικής ερήμου".

Η έκθεση γίνεται σε αποκλειστική συνεργασία με το Μουσείο του Καΐρου και είναι μια από τις σπάνιες φορές που αυτά τα έργα τέχνης βγαίνουν από την Αίγυπτο, χάρη στην επίσκεψη της πρώτης κυρίας της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Σουζάν Μουμπάρακ στην Ελλάδα και την προσπάθεια που ατέβαλε προς την κατεύθυνση αυτή η ελληνική πρεσβεία στο Κάιρο.

Διάρκεια έκθεσης: 03/06/2003 - 15/07/2003 Ώρες λειτουργίας: 10:00 - 18:00
Είσοδος ελεύθερη


Συμπληρωματικά, το εικαστικό πρόγραμμα του Μεγάρου σχεδιάζει για την προσεχή καλλιτεχνική περίοδο ένα αφιέρωμα στο έτος Καβάφη σε συνεργασία με την Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Στη σχετική έκθεση θα παρουσιαστούν πίνακες και αντικείμενα που προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη, αλλά και από ιδιωτικές συλλογές και αναδεικνύουν τον εικαστικό περίγυρο της Αλεξάνδρειας και το πνεύμα του οριενταλισμού της εποχής του μεγάλου ποιητή.

Τις εικαστικές εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής για την επόμενη χρονιά θα ολοκληρώσει μια έκθεση που ταξίδεψε σε πολλές πόλεις της Ευρώπης και παρουσιάζει μία εικονογραφία σχετική με τη μουσική και το χορό, όπως αποτυπώνονται στην αρχαία τέχνη. Η έκθεση αυτή, με τίτλο "Μουσών Δώρα" θα περιλάβει εκτός από αντικείμενα μικρογλυπτικής και αγγειογραφίας, πολλά επιτύμβια έργα μεγάλου μεγέθους που δεν ήταν δυνατό να μεταφερθούν στο εξωτερικό, κατά την παρουσίαση της έκθεσης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπου φιλοξενήθηκε.