Φίλησέ με...

02.06.2008
Τέλεια ένωση μεταξύ δύο ατόμων... τα δύο τρίπτυχα που παρουσιάζονται στην έκθεση "I am the Sun in His Rising" του Πάνου Τσαγκάρη είναι η φωτογραφική τεκμηρίωση μιας ιδιωτικής τελετουργίας που πραγματοποίησε ο καλλιτέχνης σε συνεργασία με την Καναδή καλλιτέχνη Kim Norcott.

Την πρώτη ατομική έκθεση του Πάνου Τσαγκάρη με τον τίτλο "I am the Sun in His Rising" παρουσιάζουν οι Kalfayan Galleries από την Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2008, στο Κολωνάκι.

Τα έργα (στη φωτογραφία μέρος τρίπτυχου με τίτλο: TheKis) που παρουσιάζονται στην έκθεση - σχέδια και φωτογραφίες μεγάλων διαστάσεων- αποτελούν εικαστική έκφραση της ενασχόλησης του καλλιτέχνη με τον αποκρυφισμό και τον μυστικισμό. Τα σχέδια του Τσαγκάρη δεν είναι απλά αισθητικές μελέτες. Ο τολμηρός χαρακτήρας τους και τα ασυνήθιστα υλικά τους είναι οργανικό τμήμα του ‘μηνύματος’ που ο θεατής καλείται να αποκωδικοποιήσει. Δρουν ως πραγματικά διαγράμματα περισυλλογής και μυστικιστικά σύμβολα (mandalas). Κάθε σχέδιο είναι το αποτέλεσμα μίας σειράς τελετουργιών εξαγνισμού οι οποίες επιφέρουν ολική ή μερική μεταμόρφωση. Τα σχέδια διατηρούν τις θεραπευτικές δυνάμεις τους που απορρέουν από το τελετουργικό τυπικό και τις μεταβιβάζουν στον θεατή.

Ο καλλιτέχνης συνδυάζει εικονογραφικά θέματα και σύμβολα από αποκρυφιστικά χειρόγραφα προκειμένου να δημιουργήσει προσωπικούς ‘μαγικούς χάρτες’ οι οποίοι αποτυπώνουν την ανθρώπινη ύπαρξη λυτρωμένη από τον πόνο, την αδικία και κάθε μορφή κατάχρησης της εξουσίας. Αυτά τα ‘διαγράμματα’ μεταφέρουν μηνύματα αγάπης και ενότητας τα οποία ξεπερνούν τα στενά πλαίσια της υλικής πραγματικότητας. Μέσα από τη διαρκή αναζήτηση προσωπικής κάθαρσης και διαφωτισμού ο Τσαγκάρης ακροβατεί επιδέξια ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι.

Για τον Τσαγκάρη ο καλλιτέχνης είναι ταυτόχρονα μάρτυρας και ερημίτης και τα έργα του ανταποκρίνονται άμεσα σε αυτόν το ρόλο. Ως πρωταρχικό υλικό για τα σχέδιά του χρησιμοποιεί το αίμα του, γεγονός που υποδηλώνει και ενισχύει την διάθεση αυτοθυσίας που διέπει το σύνολο της δουλειάς του. Η βασική αυτή πρώτη ύλη συμπληρώνεται με υλικά τα οποία αποτελούν μέρος ποικίλλων θρησκευτικών και μαγικών τελετών (χρυσός, αρώματα, έλαια και δάκρυα) και με τα οποία αποτίεται φόρος τιμής στην ιερότητα της τελετουργίας που συντελείται.

Τα δύο τρίπτυχα που παρουσιάζονται στην έκθεση είναι φωτογραφική τεκμηρίωση μιας ιδιωτικής τελετουργίας που πραγματοποίησε ο Τσαγκάρης σε συνεργασία με την Καναδή καλλιτέχνη Kim Norcott. Όπως και τα σχέδια έτσι και οι φωτογραφίες αυτές αποτελούν αποκρυφιστικά ‘διαγράμματα’ . Έχοντας ως σημείο αναφοράς τις τρεις στήλες του ‘Δέντρου της Ζωής’ της Καμπάλα συμβολίζουν την τέλεια ένωση μεταξύ δύο ατόμων.

Ο Πάνος Τσαγκάρης (γεν. 1979, Αθήνα) ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη. Έχει σπουδάσει στο Emily Carr Institute of Art & Design στο Βανκούβερ του Καναδά. Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις στην Αθήνα (Open Plan/ Art Athina 2007, Kalfayan Galleries) και κυρίως στο εξωτερικό: Νέα Υόρκη, Μαϊάμι, Βανκούβερ, Βερολίνο, Μιλάνο και Χονγκ Κονγκ. Ο Πάνος Τσαγκάρης έχει παρουσιάσει τη δουλειά του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο Leipzig καθώς επίσης και στο Assab One Foundation στο Μιλάνο.

Πάνος Τσαγκάρης
I am the Sun in His Rising

Kalfayan Galleries
Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα
Εγκαίνια: Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2008, 20.00 - 22.00
Διάρκεια έκθεσης: 19/06 - 25/07 2009
Θερινό Ωράριο:
Ιούνιος: Δευτέρα & Σάββατο, 10.00 - 15.00,
Τρίτη έως Παρασκευή, 10.00 - 20.00
Ιούλιος: Δευτέρα, 10.00 - 15.00,
Τρίτη έως Παρασκευή, 10.00 - 20.00 (ΣΑΒΒΑΤΟ ΚΛΕΙΣΤΑ)